◀️بدفهمی از مفهوم قیمت نسبی.. ✍️حامد قدوسی

◀️بدفهمی از مفهوم قیمت نسبی

✍️حامد قدوسی

آقا دکتر فرشاد مومنی یک بدفهمی اساسی از مفهوم قیمت نسبی در اقتصاد خرد دارند که سال‌ها است بر اساس آن قاطعانه نظر می‌دهند. دیدم اخیرا در دفاع از قیمت پایین بنزین گفته‌اند «اینکه قیمت‌های مطلق مبنای قضاوت قرارمی‌گیرند و گویند در ایران بنزین اینگونه هست و درآمریکا آنگونه هست، مطلقاً اعتبارعلمی ندارد. در اقتصاد با قیمت‌های نسبی سروکارداریم.»

در واقع آن چیزی که مطلقا اعتبار علمی ندارد درک آقای مومنی از مفهوم قیمت نسبی است! در اقتصاد می‌گوییم قیمت نسبی مهم است وقتی که اجازه بدهیم «بازار» منابع را تخصیص بدهد و بر اساس ترجیحات مصرف‌کنندگان «قیمت‌های نسبی» را تعیین کند تا میزان کم‌یابی منابع معلوم شود.

مفهوم «قیمت نسبی» این نیست که به صورت مصنوعی - و در نهایت از جیب ملت - قیمت بنزین را «دست‌‌کاری» کنیم و بگوییم چون قیمت‌های نسبی در اقتصاد مهم است، پس نسبت قیمت بنزین به دست‌مزد مهم است. مفهوم قیمت نسبی این است که ببینیم که متناسب با بهره‌وری اقتصاد ایران و قیمت‌های جهانی نفت/بنزین، کم‌یابی نسبی بنزین به نسبت دست‌مزد در ایران بالاتر از آمریکا است. پس یک ایرانی باید در مصزف انرژی احتیاط بیش‌تری کند.

البته متوجهم که بیان پوپولیستی آقای مومنی احتمالا خیلی محبوب‌تر از بیان صادقانه و درست موضوع است. راستی خوب است وقتی تخصص کسی «تاریخ اقتصاد» است، کمی در نظر دادن قاطع در مورد موضوعات فنی که به نظریه جریان اصلی اقتصاد (مثل اقتصاد خرد) مربوط می‌شود احتیاط کند.
منبع:کانال نگارنده
@hamedghoddusi

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari