⁠🗒⁣اکونومیست بررسی کرد:.. ⁣📍تغییر در سلسله‌مراتب کشورهای برنده جایزه نوبل علوم

⁠🗒⁣اکونومیست بررسی کرد:

⁣📍تغییر در سلسله‌مراتب کشورهای برنده جایزه نوبل علوم

⁣🔸داده‌های مربوط به جایزه نوبل حاکی از کاهش بهره‌وری علوم در آمریکا است

⁣🌀ا⁣⁣⁣ز زمان نخستین جوایز نوبل در سال 1901، دانشمندان آمریکایی 269 مدال را در حوزه‌های شیمی، فیزیک و فیزیولوژی یا پزشکی دریافت کرده‌اند. این رقم موجب می‌شود نزدیکترین رقیبان ایالات متحده یعنی بریتانیا (89 مدال)، آلمان (69 مدال) و فرانسه (31 مدال) به چشم نیایند. به هر حال کلودیوس گروس از دانشگاه گوته در فرانکفورت آلمان، معتقد است که تحلیل دقیق‌تر نشان می‌دهد که پیشتازی آمریکا کاملا آن چیزی نیست که به نظر می‌رسد.

⁣🌀طبق این تحلیل، که در «رویال سوسایتی اوپن ساینس» منتشر شده است، دکتر گروس مجموع نوبل‌های به دست آمده سرانه را در سالی که جایزه کسب شده است (به نمودار توجه کنید) را مورد بررسی قرار داده و تلاش کرده تا اثرات اندازه مطلق جایزه را حذف کرده و در عوض بهره‌وری را بررسی کند. انجام این کار اثر رشد جمعیت را نیز از بین می‌برد. جمعیت آمریکا از سال 1901 به شدت و بیش از سه رقیب دیگرش افزایش یافته و از 76 میلیون نفر به 327 میلیون نفر رسیده است. (بریتانیا از 38 میلیوت به 66 میلیون، فرانسه از 41 میلیون به 65 میلیون و آلمان از 56 میلیون به 83 میلیون نفر رسیده‌اند.) سپس، برای محاسبه صحیح، با توجه به این حقیقت که جوایز فردی اغلب بین بیش از یک برنده تقسیم می‌شود، به کشورها تنها براساس کسر متناظر با جایزه آنها تخصیص داد. برای مثال اگر یک دانشمند فرانسوی و یک دانشمند آلمانی جایزه نوبل شیمی یک سال را برده باشند، به هر یک از دو کشور فقط نیمی از جایزه اختصاص داده شد. پس از انجام این تعدیل‌ها، علم آمریکایی در رتبه نخست قرار نمی‌گیرد بلکه پس از بریتانیا و آلمان سوم می‌شود.

⁣🌀دکتر گروس همچنین تغییرات محاسبه شده را با نرخی که طبق آن از زمان آغاز اعطای نوبل، این جایزه به هر یک از 4 کشور داده شده است، محاسبه کرد. او دریافت کرد که گرچه نرخی که طبق آن دانشمندان آمریکایی از سال 1901 تا 1972 نوبل می‌گرفتند، افزایش یافته بود، سپس این نرخ رو به کاهش گذاشت و تاکنون به این مسیر ادامه داده است. براساس روش دکتر گروس، بریتانیا در مجموع موفق‌ترین کشور در جمع‌آوری جوایز نوبل بوده است و ظاهرا کاهش بزرگی پس از سال 1980 داشته اما سپس بعد از 1990 بازگشت بزرگ و بهبود قابل توجهی داشته است. با وجود این، رقیبان اروپایی آن تمام مسیر را نزولی طی کرده‌اند.

#اختصاصی_شبچراغ

@Shabcheragh_Monthly