چرا اقتصاد ایران مثل سوئیس و امریکا نیست؟.. ✍ پویا ناظران

چرا اقتصاد ایران مثل سوئیس و امریکا نیست؟

✍ پویا ناظران

اگر وضعیت ارزی و تورمی اقتصاد ایران در سال ۹۷، به این حد پیش‌بینی پذیر است، نشان می‌دهد که قوانین اقتصادی در ایران به اندازه امریکا و سوئیس جاری است و منطق عرضه و تقاضا اینجا هم کار می‌کند. اگر بنای اقتصاد ناپایدار است، بخاطر این است که اصرار داریم آن را بی‌اعتنا به قوانین اقتصادی بسازیم. اصرار داریم که علم اقتصاد برای کشورهای توسعه یافته‌ است.

یادمان نرود که کشورهای توسعه یافته اول علم اقتصاد را دریافتند و بعد توسعه پیدا کردند. یعنی علم بود که آنها را پیشرفته کرد. اشتباه است که فکر کنیم علم اقتصاد فقط به درد امریکا و سوئیس می‌خورد و به کار ایران نمی‌آید. دقیقاً برعکس، ایران برای توسعه پیدا کردن، اول باید در برابر قوانین اجتناب ناپذیر علم اقتصاد تمکین کند، این علم را بپذیرد و بازارهایش را بر مبنای اصول آن بنا کند. بعد می‌تواند انتظار توسعه و پیشرفت داشته باشد.

قوانین اقتصاد مثل قوانین فیزیک، همه جای دنیا برقرارند. منتها فرق اقتصاد ایران و امریکا، در مهندسی‌ساز بودن بنای اقتصادشان است. یک ساختمان مهندسی‌ساز، در برابر توفان و زلزله مقاوم است اما ساختمانی که غیراصولی ساخته شده، با یک ضربه می‌ریزد.

اگر اقتصادی مثل اقتصاد سوئیس از ثبات بیشتری برخوردار است، بخاطر قوانین علم اقتصاد است و اگر اقتصاد ایران هر چند سال یکبار دچار بحران می‌شود، باز بخاطر قوانین علم اقتصاد است. فرقش این است که حکمرانی اقتصادی ایران بر مبنای اصول علم اقتصاد بنا نشده اما حکمرانی اقتصادی سوئیس، مثل آن ساختمان مهندسی ساز است.

دقت کنیم این امریکا و سوئیس امروزی نبودند که علم اقتصاد را کشف کردند. بلکه این علم اقتصاد بود که امریکا و سوئیس امروز را ساخت. در واقع آنها اول به علم اقتصاد رسیدند، بعد به مدد علم، بنای اقتصادشان را پایدار و محکم ساختند.

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari