🔹عوام‌زدگی در رقابت سیاسی.. ✍دکتر علیرضا سلطانی. استاد دانشگاه و کارشناس اقتصاد سیاسی

🔹عوام‌زدگی در رقابت سیاسی

✍دکتر علیرضا سلطانی
استاد دانشگاه و کارشناس اقتصاد سیاسی

🔹«اقتصاد ایران مریض است، اقتصاد ایران نیاز به درمان دارد، اقتصاد ایران با رکود مواجه است» و جملات کلیشه‌ای دیگر شبیه این موارد تنها سهم اقتصاد از انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران است که هر 4 سال یک بار تکرار می‌شود.

🔹درحالی‌که مهم‌ترین چالش در مسیر حرکتی اقتصاد ایران، چالش سیاسی و به‌عبارتی سیاست‌زدگی است اما سایه و گستره این چالش روزبه‌روز بر سر اقتصاد ایران گسترده‌تر می‌شود و رویدادهای سیاسی بزرگ که ذاتا و ماهیتا باید زمینه و بستر رهایی اقتصاد از بحران‌ها و چالش‌ها را فراهم سازد، در مقابل به بحران، رکود و چالش اقتصادی دامن می‌زند. تجربه ثابت کرده پدیده‌های سیاسی مثبت و ایجابی مانند انتخابات فارغ از نتیجه و اینکه کدام گروه یا حزب یا فرد سیاسی به قدرت می‌رسد، متناسب با کیفیت و درجه مشارکت واقعی مردم، پشتوانه و انرژی مضاعفی برای حوزه اقتصادی است. همچنین تجربه ثابت کرده متغیرها و مسائل اقتصادی در دهه‌های اخیر به خصوص در کشورهای در حال توسعه که به تازگی وارد فاز دموکراتیک شده‌اند، مهم‌ترین وجه رقابتی میان احزاب و گروه‌های سیاسی است. این وجه گستره‌ای متفاوت از مسائل اقتصادی شامل سیاست‌های پوپولیستی تا برنامه‌های توسعه‌ای را در بر می‌گیرد که تقریبا در همه کشورها وجود دارد اما متناسب با درجه توسعه اقتصادی و فرهنگ سیاسی آن کشور، جایگاه و تاثیرگذاری سیاست‌های اقتصادی در نتیجه انتخابات متفاوت است. اصولا در کشورهای درحال توسعه موفق، ساختار توسعه‌ای در هر شرایطی خود را به فضای سیاسی و انتخاباتی تحمیل می‌کند و حتی شعارها و سیاست‌های پوپولیستی در راستای سیاست‌های توسعه‌ای مطرح می‌شود. در عین حال احزاب یا گروه‌های سیاسی که با شعارهای پوپولیستی به قدرت رسیده‌اند، عملا تحت تاثیر فضای توسعه‌ای قرار گرفته و به‌تدریج از فضای پوپولیستی خارج می‌شوند.

🔹در انتخابات ایران اعم از مجلس، ریاست‌جمهوری و حتی شوراها به دلیل حاکمیت صرف فضای سیاسی و ضعف تحزب عملا بستری برای ارائه منطقی برنامه‌های اقتصادی احزاب و گروه‌های سیاسی فراهم نمی‌شود. در این رویدادهای سیاسی، اقتصاد و مسائل اقتصادی صرفا در حد کلی، پوپولیستی و جذب آرای مردم مطرح می‌شود و عملا جایی برای برنامه‌های اقتصادی و توسعه‌ای وجود ندارد.

متن کامل یادداشت در باشگاه اقتصاددانان دنیای اقتصاد:
https://goo.gl/uvh1OG

🔹اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari