📢بارنز و طوطی پسانوگرای فلوبر. نه می‌شود گفت نقد ادبی است و نه می‌شود گفت نیست

📢بارنز و طوطیِ پسانوگرای فلوبر
@matikandastan

بهمن دارالشفایی: طوطی فلوبر کتابی است درخشان که نه می‌شود گفت رمان است و نه می‌شود گفت نیست. نه می‌شود گفت نقد ادبی است و نه می‌شود گفت نیست. ظاهرا آن را در رده «رمان‌های پست‌مدرن»‌ طبقه‌بندی می‌کنند و خیلی‌ها آن را از بهترین نمونه‌های این نوع رمان می‌دانند. شخصیت اصلی کتاب یک منتقد معمولی انگلیسی است که درباره یک نکته پیش‌پاافتاده در زندگی گوستاو فلوبر تحقیق می‌کند و از این راه جنبه‌های مختلف زندگی فلوبر را روایت می‌کند. در عین حال هم زندگینامه فلوبر است و هم نیست.
این را هم بگویم که برای لذت بردن از کتاب نیازی نیست کتاب‌های فلوبر را خوانده باشید (من خودم فقط «تربیت احساسات» را خوانده‌ام)، گرچه طبعا هرچه بیشتر از او خوانده باشید کتاب برایتان جالب‌تر خواهد بود.
ققط حواستان باشد که طوطی فلوبر ربطی به کتاب‌های دیگر بارنز که به فارسی ترجمه شده (هیاهوی زمان و درک یک پایان) ندارد و فضایش به‌کل متفاوت است، گرچه نویسنده‌اش همان نابغه است و نبوغش در این کتاب حتی بیشتر از آن دو کتاب هویداست.
کتاب را الهام نظری ترجمه کرده که فکر کنم دومین کارش باشد. واقعا مترجم شجاعی است که در اوایل کار سراغ کتابی به این پیچیدگی رفته و کارش را هم خوب انجام داده. طبعا این کتاب هم نیاز به ویرایش مفصل داشت که مهدی نوری و علیرضا اسماعیل‌پور انجامش دادند و به گفته خودشان یکی از سخت‌ترین کتاب‌هایی بود که در این سال‌ها ویرایش کرده‌اند.
خلاصه کلام این‌که اگر فقط قصه‌گویی برایتان مهم نیست و از پیچیدگی‌های ادبیات لذت می‌برید، طوطی فلوبر را از دست ندهید، ولی اگر دنبال رمان خوشخوان هستید طوطی فلوبر انتخاب خوبی نیست.

کتاب ۲۴۶ صفحه است و ۲۸ هزار تومن. چاپ اولش دو سه هفته پیش درآمد و خیلی زود تمام شد و چاپ دومش هم چند روز پیش منتشر شده.
@matikandastan