🔻چهارشنبه سوری خراسانی‌ها.. 🔅نگاهی به سنت‌های مردم خراسان در آخرین شب چهارشنبه سال

🔻چهارشنبه سوری خراسانی ها

🔅نگاهی به سنت های مردم خراسان در آخرین شب چهارشنبه سال

جشن ها و آیین های ملی ریشه در فرهنگ شفاهی اقوام مختلف دارند. زیرا بخش مهمی ازآداب و رسوم و باورهای عامیانه (فولکلور) از قدیم الایام تاکنون از پیشینیان به ما رسیده اند و تقریبا با اندکی تفاوت در نواحی مختلف ایران برگزار می شوند. «چهارشنبه سوری» از جمله این جشن هاست که در نزد ایرانیان از قدمت و اهمیت زیادی برخوردار است. خراسان نیز به‌عنوان خاستگاه فرهنگ ها و یکی از مناطق ایران همواره از لحاظ مردم شناسی و آداب و رسوم، غنی و گنجینه مهمی از فرهنگ ها و آیین‌های ملی و محلی بوده است، در این نوشتار نگاهی به مراسم چهارشنبه سوری در این خطه داریم. در فرهنگ نامه ها واژه «سور» و «سوری» به معنای مهمانی، جشن و رنگ سرخ و... به کار رفته است.
🔅مرحوم دکتر شکورزاده که تحقیقات مفصلی درفرهنگ و ادبیات شفاهی خراسان داشته است به آیین چهارشنبه سوری در خراسان نگاه ویژه ای داشته است. وی آداب و رسوم مربوط به این روز را به صورت عمومی و خصوصی دسته بندی کرده است. مردم خراسان در مراسم عمومی چهارشنبه سوری نزدیک غروب آفتاب هفت بوته آتش در وسط کوچه یا در صحن حیاط گذاشته و به اصطلاح خودشان بوته روشن می کنند، سپس پیر و جوان و کوچک و بزرگ از روی بوته های آتش می پرند و برای دفع پلیدی ها این شعر را می خوانند؛

زردی من از تو سرخی تو از من

زن هایی که بچه کوچک و شیرخوار دارند، بچه های قنداقی را در بغل گرفته شادی کنان و قهقهه زنان آن ها را از روی آتش رد می‌کنند. پس از آن آتش را می‌گذارند تا آخر بسوزد زیرا خاموش کردن آتش و فوت کردن به آن را بد می‌دانند.
🌐متن کامل مقاله روزنامه خراسان رضوی1396/12/27
yon.ir/IIxLK



🆔 @oralhistoryiran.