‌ 🔻انقلاب مشروطه و عجیب‌ترین انتخابات در مشهد قدیم

‌ 🔻انقلاب مشروطه و عجیب‌ترین انتخابات در مشهد قدیم
@oralhistoryiran
🔅....تشکیل مجلس و تدوین قوانین، مخالفان و موافقان خاص خود را داشت، به طوری که ایالت خراسان مقارن با صدور فرمان مشروطیت بستر حوادث مختلفی شد. گروهی از مشروطه‌خواهان مشهدی بعد از خواندن نظام‌نامۀ انتخابات به تکاپوی اقداماتی برای حمایت از مشروطیت افتادند.از جمله قوانین انتخابات آن ایام این بود: «مردان حق شرکت در انتخابات را داشتند؛ اما قجرها برای زنان چنین حقی قائل نبودند. سن مردان برای شرکت در انتخابات، باید دست کم 25سال می بود. برای استفاده از حق انتخاب، یک نصاب مالی تعیین شده بود. برای ساکنان روستاها، مالکیت زمینی که ارزش آن کمتر از 1000 تومان نباشد و برای تجار و پیشه وران، داشتن مغازه خصوصی شرط لازم بود. بر این اساس همه کارگران، دهقانان و بیشتر پیشه‌وران از حق شرکت در انتخابات و برگزیدن نماینده، محروم بودند.»انتخابات دوره اول مجلس به صورت طبقاتی و صنفی انجام شد و مردم را به شش طبقه؛ شاهزادگان، اعیان و اشراف، علما و طلاب علوم دینی، تجار، اصناف، ملاکین و فلاحین تقسیم و برای هر طبقه نماینده هایی تعیین کرده بودند.

🔅مشهد و نخستین انتخابات مجلس شورای ملی

با برگزاری انتخابات برای گزینش نخستین نمایندگان مجلس شورای ملی در شهر مشهد از سوی انجمن نظارت بر انتخابات به همه گروه ها و اقشار اجتماعی که حق مشارکت در انتخابات داشتند یادآوری شد تا نمایندگان خود را به منزل ابتهاج السلطان بفرستند تا آن ها از میان خود نمایندگانی را برای اعزام به تهران برگزینند.در جریان نخستین انتخابات مجلس شورای ملی در مشهد 1300نفر از اصناف در مدت 10 روز به 200 نفر رای دادند و این عده نیز به صورت صنفی و مخفی و کتبی چهار نفر را از بین شش نفر کاندیدا برگزیدند.

🔅فروش کتاب برای رفتن به مجلس

نمایندگان مشهد که به‌صورت صنفی برای دورۀ اول مجلس انتخاب شدند، عبارت بودند از: حاج‌میرزاعلی آقا مجتهد تبریزی از طرف علما، سیدعبدالحسین شهشهانی از طرف کسبه، حاج‌میرزا علی‌نقی ناظم از طرف ملاکین و آقارضا رئیس‌التجار از طرف تجار.میرزا علی مجتهد تبریزی با 60 رای نماینده اول مشهد انتخاب شد. وی پس از فروش تعدادی از کتاب‌هایش هزینه سفر به تهران را تامین و رهسپار مجلس گردید.

🔅 دو اصفهانی، یک همدانی و یک تبریزی؛ نماینده مشهدی ها شدند

برخی معتقدند؛آشنایی مردم خراسان با انقلاب مشروطه چنان ناچیز بود که در دورۀ اول مجلس شورای ملی، دو اصفهانی، یک همدانی و یک تبریزی را برای وکالت مجلس برگزیدند و در واقع تمام منتخبان مشهد از شهرهای دیگری بودند. بررسی ریشه این انتخاب خود موضوعی عجیب در نخستین مشارکت سیاسی مردم مشهد را حکایت می کند. بنابراین اولین دوره مجلس ملی در 3 مهر 1258/17 شعبان 1324 افتتاح و در 2 تیر 1287/22جمادی‌الاول 1326 به پایان رسید....
🌐متن کامل مقاله
http://khorasanrazavi.khorasannews.com/Newspaper/MobileBlock?NewspaperBlockID=199589

🔻🔻

🆔 @oralhistoryiran