◀️ استراتژی امنیت ملی در چهل سالگی انقلاب اسلامی ▶️.. 🖊 ✍ امین پرتو.. (بخش پنجم و پایانی)

◀️ استراتژی امنیت ملی در چهل سالگی انقلاب اسلامی ▶️

🖊 ✍ امین پرتو

(بخش پنجم و پایانی)

حوزه اعتبار سیاسی داخلی و اجماع ملی نیز در چهار دهه پس از انقلاب ، فراز و نشیب ­‌های متعددی را سپری کرده است. نظام سیاسی و نخبگان حاکم بر آن بر وجه مردمی ‏‌بودن جمهوری اسلامی تأکید می­‌ کنند. انتخابات با میزان مشارکت بالا ، نشانه قوت نظام و عدم مخالفت مردم با آن معرفی می­‌شود اما مشارکت سیاسی هدایت ‌‏شده بیشتر مطلوب نظام است تا مشارکت سیاسی به صورتی که خلاف موازین انقلاب و اسلام باشد و یا از کنترل و نتایج مشخص خارج شود.
گرچه نظام سیاسی برای مقابله با بحران ­‌های امنیت ملی انعطاف زیادی نشان داده اما هنوز در بسیاری اصول و قوانین (مانند حجاب اسلامی ، صلاحیت­‌ های اعتقادی و مسائل منکراتی) به عنوان مبنای هویتی نظام پایداری دارد و آنها را مساوی با امنیت ملی تعریف می‌­کند. همین مسائل شاید کانون‌­ های ناامنی در این حوزه باشد.
به طور کلی و در حوزه ­‌های مرتبط با این چهار بعد قدرت ، استراتژی امنیت ملی جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته به‌‏­ رغم تأکیدات قانونی ، رهنمود هایی که از سوی رهبری معظم انقلاب ارائه می­‌شود و اسناد بالا دستی ، در بدل‌‏ ساختن اهداف و راهبرد ها به خط ‌‏مشی ‌­های عملیاتی و حصول نتایج مشخص از خود کُندی محرزی نشان داده است. امنیت ملی با قدرت اقتصادی ، توان نظامی ، اعتبار سیاسی داخلی و خارجی و پیشرفت فن­‌ آوری و علم به دست می ‌­آید اما اینکه چگونه بتوان در باب این موارد (احتمالاً به جز قدرت نظامی) به داوری خوشبینانه ‌­ای نشست ، نه فقط از جانب منتقدان که مورد تردید طراحان و مجریان استراتژی امنیت ملی قرار دارد.
نتیجه­‌ گیری
شکل و ماهیت نظام سیاسی در پیش و پس از انقلاب اسلامی (رابطه آن با قدرت­های بیگانه ، نقش مذهب شیعه در آن، جایگاه روحانیت در هدایت قدرت سیاسی ، رابطه مردم با آن و جلوه ­‌های مختلف تهدید ها و تعریف اهداف کلان ملی) سبب شده تا دو شکل متفاوت از استراتژی امنیت ملی در هر یک از این دو دوره شکل بگیرد. برخی از گونه­‌ ای تداوم در استراتژی امنیت ملی در پیش و پس از انقلاب سخن می‌­ گویند. گر چه حفظ تمامیت ارضی و واهمه از دخالت بیگانه و توطئه داخلی به عنوان تهدیدات سخت ­‌افزارانه امنیت ملی در هر دو دوره پا برجا بوده اما شکل و ابعاد آن به کلی متفاوت است. از همین رو استراتژی امنیت ملی این دو دوره هیچ شباهتی با یکدیگر ندارد و به کلی غیر قابل قیاس است.
رویکرد صوری - اسنادی چندان کمکی به درک استراتژی امنیت ملی ایران در هیچ‏یک از این دو دوره نمی ­‌کند زیرا فاصله میان سطور نگاشته ‎شده و آنچه سیاست عملی بوده و هست ، بسیار عمیق است. در دوران حاضر ، چگونگی پاسخ­گویی همزمان به الزامات امنیت سخت ­‌افزارانه و امنیت انسانی ، انعطاف ‌‏پذیری در استراتژی امنیت ملی ، ارتباط قدرت ملی با اهداف استراتژی امنیت ملی و در نهایت تصمیم‌­ های متناقض‌­ نما ، اهم محور هایی بوده که سبب پیچیده و غامض ‌‏شدن تدوین و در عین حال درک استراتژی امنیت ملی پس از انقلاب اسلامی شده است. برخلاف دوره پیش از انقلاب که تدوین و فهم استراتژی امنیت ملی در رژیم پهلوی ساده ‌­تر و با متغیر های کمتری همراه بود ، دوره پس از انقلاب شامل دستور کار های وسیع ­‌تر و مناسبات نهادی ، معرفتی و اجرایی بسیار متفاوتی در حوزه استراتژی امنیت ملی بوده است.

منبع : پژوهشکده مطالعات راهبردی

🎯کانال دانش سیاست👇👇👇
@policypaper