تحلیل.. ️ ماجرای یک نخست وزیر.. نویسنده: امیر_مسروری

🔖 تحلیل

✒️ ماجرای یک نخست وزیر

نویسنده : امیر_مسروری

در حالی انتخاب 《 عدنان الزرفی 》 به چالش جدی میان پارلمان و برهم صالح رئیس جمهوری عراق تبدیل شده که الفتح به عنوان عضو فراکسیون اکثریت از طرح شکایت نسبت به معرفی نخست وزیر بدون لحاظ نظر فراکسیون اکثریت توسط برهم صالح در دادگاه قانون اساسی خبر داد. این مناقشات به حدی بالا گرفته که میتوان گفت عراق با وضعیتی خطرناک تر از حمله ی آمریکا در سال ۲۰۰۳ مواجه شده است. انشقاق در سطح نیروهای سیاسی کنش گر شیعی، افزایش مداخلات نظامی آمریکا و کشف و خنثی سازی کودتا اماراتی ها در ارتش و افزایش سطح همکاری اربیل با واشنگتن همه موجب نگرانی ها در آینده و ساختار تصمیم گیری این کشور شده است. برهمین اساس چند نکته را باید توجه داشت:

📌 الف: شنیده ها حاکی است الزرفی یک سیاستمدار و یک کنش گر زرنگ در عراق است. او همان ابتدا تلاش کرد قلب معترضان را بدست آورد و فاصله اش را با نیروهای سیاسی شیعی حفظ کند. از طرفی اسناد منتشر شده حاکی است وی در ابتدای تصدی پست استانداری نجف پس از سقوط صدام همکاری بالایی با نیروهای متجاوز داشت و از این منظر مورد اعتماد آمریکایی ها است. در حقیقت الزرفی بهترین گزینه برای کاخ سفید و جریان لیبرال عراق است. از این منظر الزرفی به طور حتم حمایت جریان العبادی و طرفداران آمریکا و اربیل و جناح اهل سنت را برای خودش محفوظ نگه داشته است. از طرفی اگر بتواند جریان صدر را راضی کند که یک تکنوکرات غیر سیاسی است میتواند در پارلمان موجب شکاف میان فراکسیون اکثریت و جریانات شیعی شود. در حقیقت الزرفی را میتوان گزینه ی آمریکایی ها با دو امتیاز بازی دید. امتیاز اول اتحاد نیروهای طرفدار آمریکا و طرح گزینه ی آمریکایی از سوی دولت و امتیاز و آورده ی دوم شکاف در میان شیعیان و ناکارآمدی فراکسیون اکثریت است. طرح آمریکا از ابتدا انحلال پارلمان و عدم شکل گیری دولت و در نهایت برقراری قانون اضطرار و تغییر قانون اساسی به نفع واشنگتن بود. آمریکا میداند اگر اوضاع به این سو باقی بماند به سبب جمعیت شیعی، هر گزینه‌ای از صندوق خارج شود علیه کاخ سفید خواهد بود و به نفع کشورهای محیط پیرامونی عراق از جمله ایران است.

📌 ب: پارلمان در وضعیت خوبی قرار ندارد. شیوع کرونا،‌ نبود دولت مستقر برای مقابله با آن، نگرانی از افزایش عملیات نظامی و حذف فرماندهان مقاومت همچون شهید المهندس، محاصره‌ی بغداد توسط پادگان های آمریکایی و احتمال شروع مجدد عملیات داعش در نوار شرقی و غربی عراق، ضرورت تشکیل دولت را افزایش داده است. در چنین شرایطی گروه‌های مقاومت عضو مجلس دو گزینه مقابل خود دارند، یا مجبورند بر گزینه‌های حداقلی نخست وزیری با سایر احزاب شیعی توافق کنند یا سناریوی جدید آمریکا مبنی بر " ایجاد هزینه ی انتخاب و مقصر جلوه دادن گروه‌های مقاومت در تشکیل دولت را" دستور کار قرار خواهند و موج جدیدی از تظاهرات را در عراق شاهد باشیم.

باید منتظر ماند و دید اتفاقات سیاسی و مساله کرونا در آینده چه تاثیری بر تصمیم پارلمان خواهد گذاشت. /

🎯کانال دانش سیاست👇👇👇
@policypaper