🔳وبر و ادیان جهان:

🔳وبر و ادیان جهان:

وبر با مطالعه در باب دین هندو ابراز می‏دارد: آیین هندو دارای آیین اخلاق ویژه‏ای است که آن را برای این دنیا نادیده گرفته است و به واقعیت مادی ‏همچون حجابی ‏می‏نگرد که علایق‏ حقیقی را، که ‏بشریت ‏باید به آن توجه کند، پنهان می‏ سازد. آیین هندو دنیا را پدیده‏ای گمراه کننده به شمار می‏آورد و رغبت را از دنیا برکنار می‏زند.

او آیین کنفوسیوس و تائو را نیز در چین مطالعه کرده و مدعی است که در چین نیز سرمایه‏ داری و رشد اقتصادی در نهایت پا نگرفته‏ است؛ زیرا مذهب رایج در آنجا موجبات چنین تحولی را فراهم نکرده، چرا که مذهبیان چین بر زندگی آرامی تاکید داشتند و پیشرفت مادی را تشویق نمی‏کردند.

وبر در باب اسلام نیز مطالعاتی انجام داده است که البته بیشتر مربوط به زمان حکومت عثمانی است. او با مطالعه‏اش اسلام را قطب مخالف پروتستان دانسته و در نظر او، اسلام آیینی نیست که به زهد و دوری از دنیا سفارش کند. به عقیده ی وی، ریاضت‏ کشی ، که اخلاق پروتستانی نمونه کامل آن است، در اسلام وجودندارد؛ علاوه بر اینکه به زعم وی، اسلام فاقدآزادی بازار، تکنولوژی عقلانی، حقوق عقلانی و نیروی کار آزاد است. لذا، اساسا عقلانیت، که موتور اصلی حرکت ‏برای شکستن سد سنت ‏هاست، در اسلام وجود ندارد.این دیدگاه ها ما را متقاعد می کند که او مطالعات کاملی از اسلام نداشته است. البته با توجه به اینکه وبر بیشتر درباره سازمان فکری مربوط به حکومت عثمانی مطالعه کرده است، عجیب نیست که به چنین نتایجی رسیده باشد. زیرا عقلانیت اسلام به صورت بارزی در مذهب تشیع متبلور است که از دید وبر تا حد زیادی دور مانده است.

▪️حذف دین:

از نظر وبر اگر عقلانیت در جامعه پدید آمد و به حد بالای خود رسید دیگر ضرورتی برای وجود دین در کار نیست و عقلانیتی که روزی دین به آن کمک می‏ کرد دیگر نیازی به هیچ مشروعیتمذهبی ندارد. در این حال، احتمال بسیاری وجود دارد که دین به تدریج‏ خود را کنار بکشد. جهانی که ما در آن زندگی می‏کنیم از مواد و موجوداتی ساخته شده که در اختیار بشرند و محکوم به این هستند که از سوی بشر به کار روند و واجد هیچ نوع لطف و کرامتی نباشند. دین در جای مادی و افسون‏زدوده کار دیگر ندارد جز آنکه به حریم درونی وجدان‏ها پناه ببرد یا به جهان ماورایی کشیده شود که جهان خدای متعال یاسرنوشت هر فرد پس از هستی دنیایی است. در مجموع، همان‏گونه که خود وبر در کتاب اخلاق پروتستان یادآور می‏شود، در جهان امروزی عرفی‏سازی و افسون‏زدایی، سرنوشت محتوم غرب خواهد بود.

🎯کانال دانش سیاست👇👇👇
@policypaper