🔴 مذهب بزرگترین پایگاه زندگی دموکراتیک است ​.. 🇮🇷 دکتر داود فیرحی. استاد تمام اندیشه سیاسی

🔴 مذهب بزرگترین پایگاه زندگی دموکراتیک است ​

🇮🇷 دکتر داود فیرحی
استاد تمام اندیشه سیاسی

▫️جان لاک ، از فیلسوفان سده 17 میلادی انگلستان بود که به ‌طور گسترده به عنوان پدر لیبرالیسم کلاسیک شناخته می‌شودلاک از مهم‌ترین شارحان نظریه قرارداد اجتماعی و پیروان مکتب تجربه‌گرایی است. نظرات او بر پیشرفت شناخت‌شناسی و فلسفه سیاسی مؤثر بود.

▫️او از تأثیرگذارترین اندیشمندان عصر روشنگری شمرده می‌شود. نوشته‌های او بر ولتر و ژان ژاک روسو، بسیاری از اندیشوران اسکاتلندی و انقلابیون آمریکائی اثرگذار بود. این تأثیر را می‌توان در اعلامیه استقلال ایالات متحده آمریکا مشاهده کرد.

🔻به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا ، حجت الاسلام داود فیرحی عصر یکشنبه در نشست «در کجا ایستاده ایم؟ نگاهی به آورده ها و بایسته های دکتر فیرحی در دانش سیاست » گفت : خیلی ها مذهب را مقابل زندگی دموکراتیک می دانند در حالی که کسانی مثل جان لاک معتقد بودند پایگاه زندگی دموکراتیک در مذهب قرار دارد.

وی ادامه داد: برای تجدد که مظهرش زندگی دمکراتیک است نه نظام دموکراتیک بلکه زندگی دمکراتیک ، لازم است هیچ حمایت کننده ای قوی تر از مذهب نیست.
وی سپس به نحوه رخ دادن تجدد در اروپا پرداخت و افزود: با مطالعاتی که با کمک دوستان دانشجو و طلبه انجام داده ایم مشخص شد تجدد در اروپا توسط کسانی به پیش رفت که عالمان مذهبی یا افراد مذهبی بودند واین تجدد از تجدد در متون دینی شروع شده است.؟

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران ادامه داد: این تجدد در ادبیات و الهیات شیعی هم رخ داده است و امکان تجدد بیشتر هم وجود دارد. کسانی مثل آخوند خراسانی، نایینی و.. این کار را پیش برده اند.

حجت الاسلام فیرحی افزود:در حوزه ساختار سیاسی مستشارالدوله، در حوزه روشنفکری سید جمالدین اسد آبادی و در حوزه جهانگردی شیخ محمد حسن سیاح در این مسیر حرکت کرده اند.
وی با بیان اینکه هدف نهایی پروژه این است که نشان دهد دین و دولت دمکراتیک سازگار هستند ، گفت: برخی متفکران ما در طول تاریخ سعی کردند این نکته را برجسته کنند.

حجت الاسلام فیرحی با بیان اینکه در آثار سعی کردم به انسان جدید ایرانی -که ما ساخته ایم - بپردازم ، گفت: پس از جنگ های ایران و روس ما با انسانی مواجه هستیم که رابطه خود را با سنت سست کرده اما قطع نکرده است با غرب و تجدد رابطه برقرار کرده اما محکم نیست و رابطه و علقه ای هم با دنیای ایران باستان دارد.
استاد دانشگاه تهران این نکته را نیز گفت که انسان ایرانی امروز از سه مولفه ، مذهب، تجدد و ایران باستان و ایران گرایی شکل گرفته است .
فیرحی در ادامه به روش شاسی آثارش پرداخت و گفت، نظریه گفتمان و بحث های تفسیر روش پژوهشی ام در طول این سال ها بوده است. تفسیر برایم در کار پژوهش مهم است ، در واقع آن چیزی که در دنیا به هرمونیتک معروف است و من چندان با آن ارتباط برقرار نمی کنم .

وی سپس به نقش تاریخ اشاره کرد و گفت: ما باید خودمان را به تاریخ برگردانیم و در آینه تاریخ معاصرمشاهده کنیم و اینکه امروز چه انسانی ساخته ایم. با توجه به این نکته تاریخ سومین مولفه روشی در پژوهش من است.
استاد دانشگاه تهران در مورد رسالتی که در پژوهش خود انتخاب کرده است، گفت: دوستانی در حوزه تجدد کار کرده اند ، آثار خوبی هم منتشر کرده اند و در باستان گرایی هم بزرگانی چون سید جواد طباطبایی کار کرده اند. اما وجه مذهبی انسان جدید ایرانی مغفول مانده است و من به این بخش پرداخته ام.

حجت الاسلام فیرحی ادامه داد : من روایت مذهبی تجدد ایرانی را برجسته کردم. در حوزه تاریخ نگاری تحلیل مذهبی از انسان امروز وجود ندارد انسان امروز در ایران دغدغه تجدد دارد
وی افزود: حرکت های انسانی در جامعه ایران در عصر متجدد هیچ وقت بدون پشتوانه مذهبی نبوده است.

این پژوهشگر علوم سیاسی با طرح این سوال که مذهب چه نسبتی با تجدد ایرانی دارد و این مشارکت چگونه است گفت: در اینجا من تلاش کردم این نسبت را نشان دهم تا آینده نسبت مذهب و تجدد را تصویر کنم.
حجت الاسلام فیرحی با بیان اینکه با مطالعه الهیات مسیحی و اسلامی سعی کردم نشان دهم که ارتباط مذهب با تجدد در دوران معاصر همکاری یا تقابل بوده است ویا گونه های دیگری که اشاره کرده ام.

این روحانی پژوهشگر با بیان اینکه متون خوبی برای نزدیکی تجدد و مذهب داریم ، ادامه داد: مثل اینکه درانجیل بیان می شود خدا انسان را همانند خودش آفرید و همانند خود به او آزادی داد و در قران هم بحث کرامت انسان را داریم. پس مفاهیم تجدد را می توان از دل متون دینی یافت.


🎯کانال دانش سیاست👇👇👇
@policypaper