مکانیسم‌ ایجاد اتحاد و همبستگی در جامعه چگونه است؟

مکانیسم‌ ایجاد اتحاد و همبستگی در جامعه چگونه است؟


فرازچمنی


اصولا" یکی از مهمترین نشانه های عملکرد درست هر مجموعه مدیریتی گذشته از هر گونه آرمان گرایی، ایجاد و حفظ انسجام و اتحاد میان افراد از سطح یک گروه تا یک ملت است. اما این همبستگی و پیوند میان افراد جامعه چگونه محقق می شود؟ پاسخ در یک کلمه خلاصه می گردد: "رضایت"!

در واقع این رضایت است که در نظریه قرارداد اجتماعی، ژان ژاک روسو از آن به عنوان اساس توافق میان افراد یک جامعه برای ماندن در کنار یکدیگر یاد می کند و بقای جامعه و تحقق اهداف مشترک در گرو آن است.

یورگن هابرماس، فیلسوف معاصر آلمانی نیز با طرح دیدگاه موسوم به "اقدام ارتباطی" ( communicative action ) مکانیسم ایجاد همبستگی اجتماعی را به این ترتیب تشریح می کند که : گروه های مختلف اجتماعی صرفنظر از جهت گیری فکری، به تعامل، مذاکره و مبادله اندیشه می پردازند و در نقطه ای به توافق می رسند. این همان نقطه اتحاد است که پس از آن " قانون" شکل می گیرد. بنابراین رضایت در گرو درک گوناگونی اندیشه ها است که پس از آن همزیستی، اتحاد و انسجام میان افراد ایجاد می گردد.

همین نکته در بررسی ها و مطالعات نوین علوم سیاسی و روابط بین الملل تحت عنوان "سازنده گرایی" ( Constructivism ) نیز با قدری تغییر نمود یافته و تاکید می گردد که رمز موفقیت فرآیند توافق و اتحاد میان گروه های اجتماعی وابسته به رسیدن به یک هویت سیاسی مشترک با سایر گروه های اجتماعی ضمن حفظ هویت گروهی است.

بنابراین، فرآیندهای اتحاد سازی باید شفاف و با ایجاد زمینه های اعلام نظر و بالاخره فعال سازی گفتمان ملی میان افراد و گروه های مختلف اجتماعی و سیاسی و پرهیز از دسته بندی میان شهروندان باشد، که غیر از این راه دیگری متصور نیست. دولت ها مسئولیت مهمی در این خصوص دارند، چون این پیوند و همبستگی ملی است که پشتیبان سازندگی و توسعه کشور یا مقابله با اقدام مخرب احتمالی یک دولت بیگانه خواهد بود.

🎯کانال دانش سیاست👇👇👇
@policypaper