آیا دولت آقای روحانی یک دولت لیبرال است!؟.. فراز چمنی

آیا دولت آقای روحانی یک دولت لیبرال است!؟

فراز چمنی

بر خلاف ادعاهای بسیاری که در این خصوص بیان می شود، دولت آقای روحانی یک دولت لیبرال در معیارهای علم سیاست تلقی نمی شود و سبک خاص خود را دارد. متاسفانه یکی از مشکلات در فرهنگ سیاسی ایرانی همین است که بدون توجه به جزییات پدیده ها و رفتارهای سیاسی و با صرف مشاهده یک یا چند ژست و رفتار خاص، آن را منسوب به یک اندیشه و مکتب سیاسی می کنند.

دولت کنونی ایران بواقع دارای اندیشه های لیبرالی یا نئولیبرالی نیست، چون جهت سیاسی و اقتصادی لیبرالیسم کاملا مشخص است.‌ یک دولت لیبرال از الگوی توسعه اروپایی و آمریکایی پیروی می کند که مصداق آن کشورهای ژاپن، کره جنوبی و دیگر دموکراسی های غربی هستند.‌ همچنین، دولت های لیبرال در روابط اقتصادی و تجاری بین المللی فعالانه به موافقتنامه های تجارت آزاد اعم از دوجانبه و چند جانبه و سازمان تجارت جهانی ملحق می شوند و لذا واردات و صادرات براحتی انجام می پذیرد. آنها در عین حال، به گذار از بازار سنتی به مدرن با رقابت سالم کمپانی های داخلی و خارجی ولو در سرزمین خود، عقیده دارند. در تعامل های چندجانبه، به اتحادیه های منطقه ای با الگو و مدل غربی گرایش دارند و در انتخاب همکاری خود با پیمان های منطقه ای مجاورشان، برای نمونه، اتحادیه اروپا را به اتحادیه اوراسیا ( روسیه و کشورهای CIS ) یا پیمان شانگهای ترجیح می دهند.

به علاوه، در عرصه سیاست داخلی، نوع تعامل دولت و مردم در تفکر لیبرال از الگوی مشخصی تبعیت می کند که با الگوی دولت ایران تفاوت اساسی دارد. در یک کلام، با توجه به مشترکات دولت های لیبرال، آن طور که فوکویاما بیان می کند: همه آنها در "حوزه صلح" قرار می گیرند، که منظور تاکیدی بر سنخیت چنین دولت هایی با یکدیگر است.

در نهایت، چنانچه به سیر اندیشه لیبرالیسم از گذشته تا کنون بنگریم درخواهیم یافت که هیچ شباهتی میان رفتار و اندیشه سیاسی دولت فعلی ایران و خصوصیات شخصیتی یا فکری مجریان آن با آنچه ما آن را لیبرالیسم می نامیم وجود ندارد.

@politicalculture