خطای ادبیات و اندیشه سیاسی ایرانیان!.. فراز چمنی

خطای ادبیات و اندیشه سیاسی ایرانیان!

فراز چمنی

یکی از بزرگترین ضعف های سیاسی ایرانیان که متاسفانه بسیاری از احزاب و شخصیت های "سیاسی" هم به آن دچارند کاربرد مفاهیم و اصطلاحات سیاسی بدون توجه به ارتباط آن اصطلاح با اندیشه یا مکتبی خاص است. برای نمونه، "انقلاب" که ریشه در اندیشه های مارکسیستی دارد توسط برخی مدعیان لیبرال دموکراسی هم مورد توجه قرار می گیرد، اما در واقع، مکتب لیبرالیسم معتقد به تحولات تدریجی در گذر زمان است. ملی گرایان بر این تصورند که تنها ناسیونالیستها دغدغه "منافع ملی" را دارند و عجیب است که آن را معادل مفاهیم اقتدار ملی، غرور ملی و از این دست درک کرده اند، در حالی که منافع ملی بیشتر یک بار اقتصادی دارد که اتفاقا دولت های توسعه گرا دارای چنین دغدغه ای هستند. مدعیان سوسیال دموکراسی هنوز نمی دانند که این اندیشه در عمل چگونه اجرا می شود و از " نظام تامین اجتماعی" به عنوان یک رکن اساسی سوسیال دموکراسی ناآگاه یا غافلند. همچنین فلان لیبرال دموکرات یا سوسیال دموکرات براحتی مدعی ناسیونالیسم و ملی گرایی هم می شود که خدا می داند چگونه از ترکیب این مکاتب می توانند به نتیجه برسند.... و به همین ترتیب، اصلاح طلبان انتظار همراهی محافظه کاران با " اصلاحات" را دارند!!!! چیزی که حکایت از عدم واقع بینی سیاسی آنان دارد. به عبارتی، دلیلی ندارد که محافظه کارانی که مایل به " حفظ وضع موجود" هستند، بخواهند " تغییر " را بپذیرند. البته چنانچه مقصود حفظ همبستگی ملی باشد، این خود تابع مکانیسم دیگری است......

چنین وضعی، این تصور را در ذهن ایجاد می نماید که گروه ها و احزاب سیاسی، عنوان یک مکتب سیاسی را یدک می کشند، بلکه دکور جذاب تری را از خود به جامعه نشان دهند. به عبارت دیگر، به نظر می رسد، اندیشه سیاسی بیشتر در سطح قرار دارد و در عمل کار دیگری صورت می گیرد!!

بی دلیل نیست که در طول تاریخ یک قرن اخیر ایران، برنامه های توسعه از الگوی مشخصی پیروی نمی کنند و بهترین نشانه این است که کشورمان همچنان "در حال توسعه" مانده است. ما هنوز با توسعه یافتگی فاصله داریم، چون سیاستمدار نمی داند که در اندیشه سیاسی یا اقتصادی خود چه باید بکند! اینها برمی گردد به همان ضعفی که در ابتدا اشاره کردم.

اینکه سرزمین ایران برقرار است و امروزه به عنوان بازیگری مهم در صحنه بین المللی شناخته می شود، افتخار بزرگی است اما برای تداوم بهتر باید ضعف ها اصلاح گردند، از رفتن به بیراهه ها پرهیز گردد بلکه در مسیر اهداف ملی کشور بتوانیم با دقت و تسلط بهتری گام برداریم.

@politicalculture