ایران و احزاب سیاسی فاقد کارکرد.. فراز چمنی

ایران و احزاب سیاسی فاقد کارکرد

فراز چمنی

اصولا در هر جامعه ای که دموکراسی را به عنوان مکانیسمی برای تامین مشارکت مردمی در اداره امور کشور و مشروعیت بخشی به حاکمان و نمایندگان آن پذیرفته است، حزب سیاسی گزینه ای مردمی است که بواسطه آن دولتی در مقیاس کوچکتر پرورش می یابد و حسب خواسته و نیاز جامعه در رقابت برای کسب قانونی قدرت سیاسی (فرآیند انتخابات) قرار می گیرد، بلکه بتواند نظر ملت را تامین نماید. اینکه یک حزب سیاسی تا چه حد می تواند به رسالت خویش در قبال جامعه عمل کند بستگی به فرهنگ سیاسی افراد آن جامعه دارد. به عبارت دیگر، عملکرد احزاب سیاسی یک کشور نمایانگر اندیشه و منش ملی آن کشور هم هستند.

آنچه مسلم است یک خواسته مشترک همه ملت های جهان رفاه و توسعه است و تامین این هدف در ایران بخصوص در تاریخ دویست ساله گدشته این سرزمین همواره روندی کند یا دارای نوسان را طی نموده است، چون همه نخبگان سیاسی کشور توسعه گرا نبوده اند و تنها معدود نخبگانی در مقاطعی از تاریخ گام های توسعه ای برداشته اند. اگر چه تلاش این نخبگان یاد شده برای توسعه بسیار حائز اهمیت بوده اند اما چون با یک چشم انداز مبتنی بر برنامه یا راهبرد توسعه ای مشخص همراه نبوده اند‌ کشور با ظرفیت های بزرگی چون ایران هنوز در جرگه کشورهای در حال توسعه باقی مانده است و امروز انتظار این تحول از احزاب سیاسی به منزله کانونی از نخبگان کشور همچنان باقی است.

احزاب سیاسی متعددی در ایران تشکیل شده اند که بیشتر بر کار و تبلیغات سیاسی برای حضوری موفق در انتخابات متمرکز بوده اند و احزاب چه قدیم و چه جدید، بیشتر محفلی از دوستان سیاستمدار برای تشریک مساعی برای کسب جایگاه های قدرت سیاسی هستتد. البته شکی نیست که کسب سطحی از قدرت سیاسی برای احزاب سیاسی یک ضرورت است ولی آنچه مردم انتظار دارند، بحث توسعه و سازندگی کشور و ارائه برنامه ای مشخص برای رفع موانع یک کار توسعه ای در کنار بحث های سیاسی درون حزب است که متاسفانه تا کنون تحقق نیافته است. احزاب زیادی در کشور تشکیل شده اند و ملتی چشم امید به این نخبگان دوخته بلکه کاری انجام‌شود اما انچه مشاهده می شود بیشتر تحویل شعارها و جمله های زیبا و آرمانی به ملت ایران بوده است و دریغ از یک نظریه کارشناسی برای پیشبرد برنامه توسعه ایران و رفع چالش ها و مزاحمت های این راه و تقدیم نقشه راهی به ملت، دولت و نظام ایران...

احزاب و رسانه های ایران بیش از اندازه به عرصه عرض اندام نخبگان سیاسی بدل گشته اند و ما هنوز امیدواریم که یا حرکتی توسعه گرا آغاز شود یا زمینه ای برای آن کسانی فراهم گردد که گر چه گمنامند ولی برای آبادانی و پیشرفت این سرزمین برنامه دارند.

زمان به سرعت می گذرد و فرصت ها از دست می روند و ما فقط نظاره گر افرادی هستیم که بیشتر به شهرت سیاسی می اندیشند، نطق های زیبا می کنند و به تنها چیزی که ورود نمی کنند "توسعه ایران" است.

@politicalculture