آرمان شهر، زیرسایه گفتگوی ملی.. شکورزیرک بهمن ماه ۹۷.. کارشناس ارشد علوم سیاسی

آرمان شهر،زیرسایه گفتگوی ملی

شکورزیرک بهمن ماه ۹۷

کارشناس ارشد علوم سیاسی

پس از چندین سال گفتگوی غیر مسقیم وبی حاصل بین ایده پردازان دوگفتمان اصلاحات واصول گرایان ،سرآنجام آقای تاجزاده با اقای زاکانی مستقیم دیدار کردندوپیرامون حوادث تلخ سال ۷۸ وسال ۸۸ مباحثه نمودند.
۸
هدف این نوشتار برسی صحبت های این دو چهره نیست وفرصت دیگه ای را می طلبد و هدف صرفا اعلام قدردانی واستفاده صحیح از این فرصت است واینکه چرا گفتگوی مستقیم بین تفکرات متضاد اما با تابعیت مشترک ودر واحد سیاسی مشترک دیر شکل گرفت ؟واکنون که گفتگوی مستقیم رخ داده ،چگونه گسترش داد؟

مادر سرزمینی زندگی می کنیم که سرشار از موضوعاتی است که همه گروههای فکری وسیاسی برای خلق تصویر واقعی ازآن موضوعات بهتر است با یکدیگر گفتگوی مستقیم داشته باشند وبه تعبیر دیگر داشتن طرز تلقی درست از موضوعات کلان کشور بدون در هم امیختن افکار متضاد وآگاه نمودن افکار عمومی ممکن نیست .

در واقع انجام گفتگوی مستقیم دغدغه مهمی است که تاکنون بنا به دلایلی از جمله سیاسی به آن توجهی نشده است وبرخی مسایل سرنوشت ساز بصورت مبهم رهاشده اند تا شاید مرور زمان ازاهمیت آن بکاهد وفراموش شود.

برهمین مبناست که کنکاش روی مسایل کهنه ومبهم تبدیل به تابو شدندواظهار نظر وگفتگوراجع به آنها ،از نگاه برخی ضرورتی ندارد واز دید برخی نپرداختن به انهاتبعات منفی فراگیری به همراه خواهد داشت.

تاکنون اینگونه بوده که نظرات طیف اصول گرا نسبت به موضوعات کلان وسوال برانگیز از طریق صدا وسیما ونشریه وروزنامه های متعددبازگو شود "بی انکه هراسی از توقیف روزنامه داشته باشند"وجریان اصلاحات هم با بهره گیری از روزنامه ودر این چند سال اخیر از طریق شبکه های مجازی اما "در هراس از تعطیلی روزنامه وفیلترینگ تلگرام"جوابیه صادر نماید .


کاملاواضح است که این نوع گفتگو ی بدون توازن ونابرابر دست آوردچشم گیر ملی به همراه ندارد ؛چه برای آنهاییکه به "انحصار رسانه "معتقدند وچه برای طیفی که " گردش آزاد اطلاعات"رادر سر می پرورانند.

درهرحال گفتگوی مستقیم اقایان تاجزاده و زاکانی اتفاق مبارکی است واثرات مثبت به همراه دارد ازجمله :

۱-گفتگوی دوجانبه و مستقیم بین گروههای متضاد پیرامون موضوعات مبهم وسوال برانگیز زوایای پنهان مسایل راآشکار می کند وافکار عمومی به درک درستی دست پیدامی کنندوبرآیندتفکر اکثریت افراد در مورد هرنوع موضوعی به نوعی مطالبات عمومی رابه وضوح آشکار می کند.

به تعبیر دیگر اگر رابطه حقوقی صحیحی بین مردم ،احزاب وحکومت شکل بگیرد وهمه طرف ها به حقوق یکدیگر احترام بگدارند شرایط مناسبی حاصل می شود که خواسته های اکثریت افراد به حکومت منتقل می شودوحکومت به راحتی می تواند برنامه اینده خود را تبیین کند.

۲-مقبولیت هیچ گفتمانی با ایجاد شرایط گفنت وشنود اختصاصی برای خود وانسدادمجاری گفتمان رقیب محقق نمی شودواگر مدتی جولان دهد ویار گیری کند ،مستدام نخواهد بود.

بنابراین مقبولیت گفتمان ،حاصل رویارویی مستقیم وعادلانه با گروههای رقیب است وهر جریانی که بتواند خواسته های عموم افراد را بر آودده کند،مشروعیت نسبی کسب خواهد کرد وهیچ لزومی ندارد برای موجه جلوه دادن گفتمانی به عوامل مختلف مرتبط وغیر مرتبط زمینی وآسمانی چنگ زد.


•●[I➣کانال علوم سیاسی
•●[I➣ @politickaraj