🛑می توانیم تهدید را به فرصت تبدیل کنیم.. 🔹قسمت اول

🛑می توانیم تهدید را به فرصت تبدیل کنیم

🔹قسمت اول

🔰وقتی اولین بار نفت در مسجد سلیمان و در ایران کشف شد، کمتر کسی فکر می کرد در آینده بخش مهمی از درآمد های کشور از طریق فروش آن به دست بیاید.سال ها گذشت و با فروش آن دولت های مختلف درآمدهای سهل الوصول داشتند تا این که با پیش آمدن بحث تحریم ها فهمیدیم که این منبع مالی می تواند روزی کاهش یافته و باید به فکر منابع دیگر بود.

🔰رهبر انقلاب برای توضیح اقتصاد خام فروش کشور از اصطلاح اقتصاد ناامن استفاده کردند که این نشان از این داشت که اقتصاد متکی به نفت یک اقتصادی است که امنیت آن پایین است و چنین اقتصادی می تواند دچار آشفتگی شود و ضربات مهلکی بخورد. مفهوم مقاومت اقتصادی و اقتصاد مقاومتی در همین فضا بود که بیان شد تا اقتصاد ایران به مرور زمان بتواند از خام فروشی و تک محصولی به سمت اقتصاد متکی به دانش و تنوع تولیدات و صادرات در بخش های مختلف برسد.

🔰صحبت های مربوط به روند کم تر شدن وابستگی اقتصاد از حدود 20 سال قبل اغاز شده بود اما از آن جا که درآمدهای نفتی بخش مهمی از درآمدهای اقتصادی را تشکیل می داد و زیر ساخت های دیگر همچون پتروشیمی و اقتصاد و صادرات متکی به دانش یا ایجاد نشده بودند و یا هنوز راه بسیار برای کامل شدن داشتند بیش تر بصورت شعار و حرف باقی ماند و در 20 سال اخیر دیدیم که دولت ها به این درآمدها متکی ماندند.

🔰با شروع تحریم های بانکی و نفتی در اوایل سال 90 تکانه های مهمی مانند بالا رفتن نرخ ارز و تورم‌های بالا و کاهش قدرت خرید مردم احساس شد تا این که بحث برجام پیش آمد و گمان می رفت با برجام مشکلات تحریم ها از بین بروند و یا تا اندازه زیادی کاهش یابند اما این طور نشد و باکارشکنی آمریکا، آن طور که از برجام انتظار می رفت نشد تا این که ترامپ از برجام خارج گشت و مشکلات زیادی ایجاد گردید و یک مانع جدی بر فروش نفت ایران به وجود آمد و این مشکل هنوز ادامه دارد.

🔰اما پرسشی که الان به وجود می آید این است که کجای کاری که ترامپ کرد برای ما فرصت بود این که یک مانع و تهدید جدی برای ماست؟
هر مانع و تهدیدی می تواند به یک فرصت تبدیل شود، درست است که ترامپ برای ما دردسر زیادی ایجاد کرد اما ایجاد مانع برای فروش نفت می تواند برای ما یک فرصت باشد، این صحبت با وجود نقش مهم نفت در درآمدهای اقتصادی بیان می شود به این دلیل که همان طور که گفته شد دولت ها در این سال ها بیش تر حرف از کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی زده اند اما این کار ترامپ ما را مجبور می کند که واقعاً در جهت کاهش وابستگی تلاش کنیم.

🔰همه ما می دانیم اقتصاد خام فروش دولت ها را تنبل می کند و آن ها به جای رفع موانع تولید و افزایش صادرات غیر نفتی به افزایش نفت و خام فروشی فکر و عمل می کنند. حال که تحریم ها درآمدهای نفتی را کاهش داده اند، این تهدید و مانع یک آزمون بزرگ برای مسئولان نظام و دولت خواهد بود که آیا می توانند از آن در جهت پویا و فعال کردن بخش های غیرنفتی مانند کشاورزی، خدمات و صنعت استفاده کنند؟

🔰نکته ی مهمی که در اینجا مطرح است این است که به جز فروش نفت بحث تبادلات مالی هم بحث مهمی است که باید برای آن هم فکر کرد. از جمله راهکار هایی که می توان برای درآمدزایی دولت در شرایط کاهش درآمد های نفتی اشاره کرد به این صورت است:

🔸کاهش معافیت ها و مقابله با فرار مالیاتی: بنابر گفته کارشناسان نسبت مالیات در ایران 7/5 درصد تولید ناخالص ملی و در کشور های همسایه 20 درصد است (منبع: خبرگزاری تسنیم). دو راهکار برای افزایش درآمدهای مالیاتی می توان داد اول آنکه معافیت های مالیاتی کم شود همه نهاد هایی که در کشور درآمد دارند (انقلابی و خصوصی) مالیات دهند و دیگر آنکه از فرار مالیاتی جلوگیری شود. مثلاً مرکز پژوهش های مجلس گفته است مالیاتی که باید پزشکان پرداخت کنند 6800 میلیارد تومان است اما مالیاتی که پرداخت می کنند 150 تا 200 میلیارد تومان میباشد. از طرفی با توجه به مشکلات واحد های تولیدی نباید مالیات این بخش ها را افزایش داد. بحث دیگر در مورد مالیات، مالیات بر عواید سرمایه است که هم با سوداگری و دلالی در بخش های مختلف مانند املاک مقابله می کند و هم درآمدهای قانونی برای دولت خواهد داشت. حال که شرایط به سمتی رفته است که درآمدهای نفتی کاهش یابد دولت می تواند با تسهیل شرایط ایجاد کسب و کار و از بین بردن موانع غیر ضروری و اداری باعث رشد در ایجاد کسب و کار ها شده و از همین طریق به افزایش اشتغال در بخش خصوصی و افزایش درآمدهای مالیاتی کمک کند که متاسفانه در بحث موانع ایجاد کسب و کار در حال حاضر در شاخص های جهانی رتبه خوبی نداریم.

🔺 ادامه در قسمت دوم


•●[I➣کانال علوم سیاسی
•●[I➣ @politickaraj