روبه کدام رسانه؟.. شکورزیرک کارشناس ارشدعلوم سیاسی

روبه کدام رسانه؟

شکورزیرک کارشناس ارشدعلوم سیاسی

قدرت رسانه هادر عصر مدرن هرروز افزون می شود وبصورت نامحسوس میتواند افکارعمومی را تغییردهند ومتناسب با دستورات سازمانی افکار وسلیقه مخاطب را به سمت دلخواه هدایت کند.

رسانه می تواندبحران کوچکی رابزرگ جلوه دهد ،بحرانی بزرگ را کوچک ،چالشی را کم رنگ ویا پررنگ بنمایدونیز می تواند همسوبا نهادقدرت ،شخصیت های پرنفوذرا بین افکار عمومی تضعیف کند وشخصیتی را قدرتمند جلوه دهد.

روند برنامه سازی رسانه ها به گونه ای است که کاملا هوشمندانه تلاش دارد برنامه هایی تولید کندکه در راستای منافع واهداف سازمانی باشدوبا ترفند های مختلف به مخاطب القا می کندکه "انچه از رسانه می ببنید و می شنویدهمه حقایقی که رخ داده" وهرانچه غیر از این منتشر می شودکذب است.

رسانه های دولتی وخصوصی،که ادعای انتشار اخبار واطلاعات دارد وهرگونه ارتباط با دولت را رد می کند،توجه چندانی به سلایق وارای مردم نداردوبصورت گزینشی تولیدات خودرا عرضه می کند.

در کنار تولیدات رسانه های دولتی وخصوصی ،تولیدات دیگری هم متصور است که در بطن همین رسانه هامتولد شد ولی نوع نگاه مردم محتوای تولیدات رسانه های مردمی را تعین می کندواهداف سازمانی نقش برجسته ای در محتواسازی این تولیدات ندارد.

داستان رسانه در ایران با دیگر نقاط دنیا متفاوت است وصرفا رسانه دولتی حق فعالیت دارد وفعالیت رسانه خصوصی غیر قانونی است .

دربطن فعالیت رسانه دولتی در ایران،گاها تولیداتی به مخاطب عرضه می شود که از جهات مختلفی با سلایق مخاطب همخوانی دارد ودر دسته برنامه های پر بینده محسوب می شود.

یکی از تولیدات پر بینده سیمای ایران برنامه نود می باشد که در طول فعالیت این برنامه زوایای پنهان مستطیل سبز ودنیای فوتبال اشکار تر شدوبانقد مدیران غیررورزشی فوتبال ومربیان دریچه تازه ای به روی مخاطب گشود وتصورات افرادنسبت به دنیای فوتبال را متحول کرد.

شفافیت سازی در فوتبال وحوزهای مرتبط با فوتبال ونیزبه چالش کشیدن تصمیمات مدیرانی که به هر نحوی مواضع انها در سرنوشت فوتبال موثر بوداز فاکتورهای برنامه نودبودواگر برنامه نود را پایه گذار اصلی این روند ندانیم می توانیم از جمله پایه گذاران این روند قلمداد کنیم.

با همه استقبالی که مردم از برنامه نود کردنداخیرابادستور مدیر شیکه ۳سیمااقای علی فروغی برنامه نود از جدول پخش برنامه های شبکه ۳حذف گردیدکه باتوجه به تفاوت هایی که در نوع نگرش فردوسی پور وفروغی دیده می شد، حذف فردوسی پور قابل پیش بینی بود.

اگر بپذیریم که برکناری فردوسی پورصرفا براساس تصمیمات حزبی بودو اقای فروغی به جریان اصول گرایی وابسته است که فردوسی پور بار ها وبصورت غیر مستقیم سیاست های این جریان را دربرنامه نودنقد کرده بودویا این نظریه را با استدلال هایی رد کنیم ؛کاری برای مرتفع شدن نگرانی مردم انجام نداده ایم .

باحذف برنامه نود ،سوالی از مدیران صدا وسیما به ذهن مخاطب خطورمی کند :اگر مدیران صدا وسیمانگران گرایش مردم به رسانه های برون مرزی واستقبال مردم از انها هستند ،با چه هدفی برنامه پر مخاطب ومردمی نود را حذف کردند؟وآیا با حفظ شکل ظاهری برنامه نود وتغییر ماهیتی برنامه می توانند مخاطبان برنامه راحفظ کنند؟


➖➿➖➿➖➿➖
✔کـانـال عـلـوم سـیـاسـی
JOin @politickaraj