‍ ❇️✴️ کناره گیری هوشمندانه از قدرت (۳). ✍ احمد وخشیته

‍ ❇️✴️ کناره گیری هوشمندانه از قدرت (3)
✍ احمد وخشیته

⬅️ به دنبال توسعه اقتصادی در قزاقستان، پایتخت از آلماتی به آستانه منتقل شد و فرایند مدرن‌سازی در مرکز قدرت جدید شکل گرفت، اما حجم بالای بدهی‌های ناشی از وام‌های خارجی از یک سو و فساد اداری و فضای بسته سیاسی از سوی دیگر، می‌تواند مانع از قهرمان‌سازی نظربایف برای نسل‌های آینده شود؛‌ شاید از همین رو باشد که از مقام ریاست جمهوری کناره‌گیری کرده و تصمیم گرفته است از این پس، به‌واسطه دیگر سمت‌های کلیدی‌اش در حاکمیت، چهره پنهان در پس پرده باشد و به کارگردانی بازیگران سیاسی در شطرنج قدرت قزاقستان بپردازد.
🔺این همان سناریویی است که پیش‌تر دنگ ژیائوپینگ، دبیر‌کل کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، در سال ۱۹۸۹ دنبال کرد و در سن ۸۴ سالگی از مقام رهبر عالی چین استعفا داد و هشت سال بعد، در سن ۹۲ سالگی درگذشت.

🔸 اگر بپذیریم که یکی از مهم‌ترین دلایل استعفای نظربایف در سن ۷۸ سالگی،‌ حفظ میراثش به‌عنوان نخستین رییس‌جمهوری و انتخاب فرد مورد‌نظرش در سمت رییس‌جمهوری قزاقستان باشد، باید به این نکته توجه داشته باشیم که اگر او تصمیمش را به‌یک‌باره اعلام نمی‌کرد،‌ ممکن بود نتواند به نتیجه مطلوب خود دست یابد یا در صورت تحقق، با شرایط دشواری روبه‌رو شود، چرا که در آرایش جدید قدرت مجال لابی‌گری و چانه‌زنی روسیه و آمریکا فراهم می‌شد.

🔸 اما او در تصمیمی ناگهانی، مقام ریاست جمهوری را تا برگزاری انتخابات در ماه مارس سال آینده به توکایف،‌ ریيس سنا، واگذار کرد؛ دیپلمات سرشناسی که سال‌ها در مسکو به تحصیل مشغول بوده است و البته نگاه مثبتی به روابط با غرب دارد. او از یک سو وفادار به نظربایف است و از سوی دیگر، سیاستمداری است که موازنه قدرت میان روسیه و آمریکا را به‌خوبی می‌فهمد و می‌تواند در سیاست خارجی کشورش نقش بسیاری مهمی ایفا کند و موضوع رساله دکترایش «سیاست خارجی قزاقستان در شکل‌گیری نظم جهانی جدید» را در عمل اجرایی کند. توکایف، که به زبان‌های قزاقی، روسی، انگلیسی، چینی و فرانسوی تسلط دارد، از سال ۲۰۱۳ در سمت رییس مجلس سنای قزاقستان فعالیت دارد و پیش از آن، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه بود. او دیپلمات سرشناسی است که معاونت دبیر‌کل سازمان ملل متحد را نیز در کارنامه‌اش دارد.

🔸 اکنون، توکایف سکان قوه مجریه قزاقستان را به دست دارد و به نظر می‌رسد در فرایند انتخابات سال آینده نیز به ریاست جمهوری این کشور برسد؛ اما پرسش این‌جاست که تا زمان حیات نظربایف، تا چه اندازه می‌تواند مستقل رفتار کند و آیا برنامه و عزمی برای مقابله با فساد گسترده اداری و نبود آزادی سیاسی و مطبوعات در این کشور خواهد داشت؟ چرا که در ادامه اصلاحات سیاسی به سبک نور‌سلطان نظربایف،‌‌ دخترش نیز به سمت ریاست سنا منصوب شد و آستانه نیز به نور‌سلطان تغییر نام پیدا کرد. اینک باید منتظر بود و دید توکایف در شطرنج قدرت قزاقستان به بازیگردانی دست خواهد زد یا زیر لوای شاه به بازیگری ادامه می‌دهد.

#نورسلطان_نظربایف #قزاقستان #کناره_گیری_از_قدرت

✅ #سیاست_شناسی
@politicology