✴️✳️ نظریه «دولت رانت نفتی» چیست؟

✴️✳️ نظریه «دولت رانت نفتی» چیست؟

👈پیشینه‌ی نظریّه‌ی «دولت‌رانت‌خوار‌نفتی» در ایران به نخستین دهه‌ی زمامداری پهلوی دوم بازمی‌گردد. در 1352 که بهای نفت به بشکه‌ای 30 دلار افزایش یافت، دلار فراوان به خزانه‌ی کشور سرازیر شد که بخشی از آن صرف هزینه های تسلیحاتی و تجهیز ارتش گردید و بخش دیگری پس از تبدیل به ریال، به درون جامعه تزریق شد.

🔺 آن‌گاه این نظریّه‌ی سست نیز به میان آمد که استوار شدن پایه‌های نظامی (ارتش) و امنیّتی (ساواک) رژیم، و رسیدن (ادّعایی) کشور به جایگاه پنجمین قدرت نظامی جهان، به اعتبار دلارهای نفتی بوده‌است.

🔺در آغاز همان دهه(1350)، محمدعلی‌همایون‌کاتوزیان، نظریّه‌ی «دولت ‌رانت ‌نفتی» را در کتاب«اقتصاد سیاسی ایران» مطرح کرد و بدین‌سان، موضوع ناکارآمدی‌های اقتصاد تک‌محصولی در محافل کارشناسی و دانشگاهی، جای خود را به نظریه‌ی پیش‌گفته‌ داد.

🔺اینک، کم ‌و بیش پنج دهه پس از آن، افزایش چشمگیر بهای نفت، در کنار کارکرد دولت‌هایی که درآمدهای نفتی را صرف وارد کردن کالاهای مصرفی و هزینه‌های روزانه می‌کنند و با برداشت از حساب‌های ذخیره‌ی ارزی، از بهسازی و گسترش زیرساخت‌های اقتصادی غافل می‌مانند، بار دیگر نظریّه‌ی «دولت‌رانت‌نفتی» به موضوعی داغ بدل شده‌است.

#دولت_رانت_نفتی #نفت #رانت
✅ #سیاست_شناسی

@politicology