❇️✴️ ناشنوایی وجه مشترک حکمرانان بد. ✍مجیددهقانی

❇️✴️ ناشنوایی وجه مشترک حکمرانان بد
✍مجیددهقانی

◀️هفته گذشته مطلبی را از شاهزاده پهلوی خواندم که کاملا درست بود. ایشان گفته است که شرایط نظام مطلقه را مانند سال اخر حکومت پدرم می بینم.
اگرچه در دهه 40 شاه تصریح کرده بود که نظام اجتماعی ایران عصر تمدن بزرگ، سیستمی خواهد بود در حد و اعلای انسانی و دمکراتیک که خطوط کلی ان را ازادی های فردی، عدالت اجتماعی، دمکراسی اقتصادی، اقتصاد دمکراتیک، عدم تمرکز، مشارکت گسترده و اگاهانه عمومی در همه امور و فرهنگ بارور ملی تشکیل خواهد شد.

لیک شاه هیچ تلاشی برای واقعی سازی استراتژی های مدرنیزاسیون نکردند، به تصور او، فارق از توسعه فرهنگی و مدرنیته، هرچه در غرب بود باید عینا در ایران به اجرا می گذاشت، شاه اگرچه در عرصه های توسعه صنعتی و اقتصادی راه مدرنیزاسیون را در پیش گرفت.

🔸اما از این نکته غافل بود که در غرب همواره توسعه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و نظم اجتماعی و پوشش دمکراسی در جمیع شئون کشور نیز به پیش می رود و چون شاه اساسا با دمکراسی موافق نبود، پس شکاف عمیقی میان توسعه اقتصادی و فرهنگی و سیاسی ان پدید امد.

اری. شاه در دهه 50 بعلت غوطه ور بودن در حلقه چاپلوسان و نادیده گرفتن نظرات اقتصاددان برجسته و خوشفکری همچو دکترعالیخانی و دکتریگانه وو... درامدهای انچنانی دلارهای نفتی را برای پیشبرد برنامه مدرنیزاسیون کشور و بویژه توسعه صنعت در فرم مکانیسم نامتجانس و نامتوازن و نامتعادل با شرایط کلی اقتصادملی وارد کشور کرد.

شاه گمان می کرد که با شتاب هرچه بیشتر در جهت مدرنیزه کردن صنعت و گسترش ساختارهای مدرن می توان کشور را بسوی پیشرفت و توسعه سریع رهنمون کرد.

در پی افزایش ناگهانی قیمت نفت و ورود نقدینگی فزاینده جهت تسریع دربرنامه توسعه ای بلندپروازانه شاه، که تولیدناخالص داخلی وابسته به نفت در ان حرف اول را می زد، سرانجام سرنوشت مجموعه و شماتیک اقتصادملی وارد بحران و چالش های متعدد، منجمله بیماری هلندی و افزایش قیمت ها و تورم و شکاف و فاصله طبقاتی شد.

لیک شاه دیر متوجه اشتباه استراتژیک خود در سیاست گذاری های پرشتاب نوسازی و مدرنیزه نمودن صنعت و توسعه اقتصادی شد. جالب اینکه در مقام مقایسه و تطبیق اشتباهات مشترک نگرشی شاه و شیخ، بویژه در ساحت تصمیم سازی بهم قرابت عجیبی دارند.

سرانجام سیاست گذاری های ناهماهنگ توسعه ای شاه باعث از هم گسستگی تدریجی حلقه های منظم و منضبط اقتصادملی از یکدیگر گشت. از طرفی انقلاب سفید و اصلاحات ارضی شاه با برخی بازخوردها و فیدبک های مثبت در نهایت منجر به نابودی کشاورزی شد و از سویی موجب خلق پدیده زشت حاشیه نشینی گردید.

طبق دیتای بانک جهانی در دهه 50، خط فقر مطلق 46 درصد، و ضریب جینی 50.2 درصد، پیام ناخوشایند ان یعنی اینکه حدود نیمی از مردم توان خرید و تامین نیازهای اولیه معیشت خود را نداشتند.

شاه در سخنان 15 ابان 57 به اشتباهات مکررحکمرانیش در توزیع فساد و ظلم و تبعیض اذعان و اقرار کرد و بدفعات قول سرومان دادن به شرایط وخیم اقتصادی را داد لیک دیگر دیر بود زیرا دیوار کج اعتماداجتماعی در حال فروپاشی کامل بود.

حالیه نظام مطلقه این تجربه تلخ تاریخی شاه را پیش رو دارد اما واقعیت امر اینست که نه تحت هیچ شرایطی عذرخواهی می کند و نه از مواضع استراتژیک خلاف مصالح و منافع ملی عقب نشینی می کند.

سیستم اقتصادملی بویژه در توزیع کالاهای اساسی کشور در حد یک تراژدی تحقیرامیز است. شوربختانه در اینجا هم شبکه های مافیای قدرت و ثروت حرف اول را می زنند. کالاهای اساسی که با دلار 4200 تومانی خریداری شده، در این شرایط سخت اقتصادی مستقیما بدست دهک های پائین و متوسط اجتماعی هرگزنمی رسد.

اقتصادملی بسیار شبیه به دوره 50 پهلوی شده است زیرا قدرت خرید 7 دهک پائین و متوسط اجتماعی از شوک ارزی سال 96 به یک دوم تقلیل یافته است. کارمندان و کارگران که قشر عظیمی از جامعه را تشکیل می دهند دیگر قادر نیستند خیلی از نیازهای اولیه زندگی شان را تامین کنند.

هرچقدر اقتصاددان فریاد زدندکه مجموعه اقتصادملی نیازمند به اصلاح ساختاری است گوش شنوایی در کار نبود. ولایت مطلقه هفته گذشته ضمیرناخوداگاه خفته اش قدری احساس خطر کرد و بهرتقدیر اوامر ملوکانه شامل حال اصلاح ساختار اقتصاد شد. اما اینکه این اصلاحات در چه حوزه هایی و در چه سطح و اندازه ای و در طی چه مدتی قرار است انجام شود، معلوم نیست.

رهبری طی یک پیام مطول بدون عذرخواهی از کم و کاستی های موجود کشور به تقدیر و تمجید از تراز عملکردی نظام پرداخته است. قریب به مضمون اکتفا به این کلمه نموده که اشتباهات گذشته تصحیح خواهد شد. لیک کدامیک از اشتباهات و چگونه و در چه زمینه ای مشخص نیست؟
🔺سیاست گذاری های نظام مطلقه تکرار روند حکمرانی بد پهلوی است. لذا معتقدم که انقلاب پابرهنگان در راه است.

#حکمرانی_بد
✅ #سیاست_شناسی
@politicology