✳️✴️ کنفرانس ورشو. ✍ رضا میرزایی

✳️✴️ کنفرانس ورشو
✍ رضا میرزایی

◀️ بطور کلی اجلاس ورشو ، با اهداف بحث در مورد مسائل تروریسم، توسعه موشکی، تجارت، امنیت، تهدید گروه های پروکسی(نیابتی) در «خاورمیانه» شکل گرفته است(مطابق اطلاعیه های رسمی دو کشور لهستان و آمریکا)، اما واضح است که فرصت ترجمه کنشگری ایران و ارتباطاتش با برخی گروه ها در جهتی خاص و دلخواه می تواند روش و اهداف کنشگری ایران را در طول کنفرانس ، همواره به وسط میز مذاکره آورده ، به موضوعی جهانی تبدیل نماید! البته این در قالب یک فرایند کنش- واکنش در وادی سیاسی بطور معمول می گنجد، اما علاوه بر آنکه اگر به فاز اندرکنش(تعامل) وارد شود ممکن است پتانسیل خوبی برای ما به ارمغان آورد! ، به لحاظ تاریخی نیز نباید فراموش کنیم که سوابق «نقطه عطف بودن» چنین جلساتی مطرح بوده است.

🔸 توجه به این نکته مهم است که ما با راهبردهایمان تقریبا و تدریجا موانع بزرگی را برای خود ،و در اطراف خود ایجاد نموده ایم! ، که ما را علیرغم پویا بودن روابط در بین الملل ، اجبارا به سمت ایستایی خاصی کشانده است! این به آن معنی است که اگر بخواهیم کاری را هم انجام بدهیم ، با پیچیدگی های بیشتری که برخی از آنها می تواند در مقام تهدید قرار گیرد! ، مواجه خواهیم شد. به عنوان نمونه هر چند در دیپلماسی رسانه ای نشانه هایی از انعطاف طرف مقابل دیده می شود(غرب قدیم و جدید)، اما انعطاف پذیری این طرف (خودمان) نسبت به موضوع مشکلات جدی را برایمان پیش خواهد آورد ، که صرفا حوزه داخلی را در بر نخواهد گرفت و کنشگری سیاسی را با وزنه های سنگین سیاسی مواجه خواهد کرد! به عنوان نمونه تغییر شیفت کامل یا نسبی از نگاه شرقی به غربی پای وضعیت های پارادوکسیکال قوی را به میان خواهد آورد! و وضعیت های نیازمند مدیریت سیاسی را برایمان گسترده تر و پیچیده تر خواهد کرد! این در حالی است که غرب همچنان در صدد است در وضعیتی نرم اهرم های تاثیر گذار علیه ما را سنگین تر و فراگیر تر نماید.

🔸شاید بتوان گفت اینجا لازم است ما ارتباطات وثیقی که در غیاب غرب با دوستانمان پیدا نموده ایم را محک بزنیم ، که البته در موضوع غنی سازی خلاصه نخواهد شد! در دنیای پویا و منفعت طلب سیاسی امروز ، چندان هم بدور از ذهن نیست که روزگاری شرق نیز ما را در تنگنا و فشار سیاسی و دیپلماتیک توجیه شده! قرار دهد. اینجا این موضوع نیز مهم است که ممکن است سیاست خارجی به واسطه هراس نامعقول مخدوش شود. اگر ما امروز ادعای قدرت نفوذ و تاثیر گذاری دیپلماتیک گسترده داریم ، احتمالا بایستی از توانائی های نفوذ دیپلماتیک دورادور در یک کنفرانس نیز برخوردار باشیم.(البته اگر بتوانیم مطابق روش معمول مان که دارد به چوب حراج معروف می شود! ،هزینه هایش را در شرایط فعلی تحمل نمائیم!)
🔸این موضوعی تقریبا پذیرفته شده است که چالش های انقلابی بخصوص پیشرونده معمولا در مقابل نظم بین المللی قرار خواهند گرفت (بر اساس سبقه تاریخی)، و این معیار می تواند مورد پذیرش کشورهای نیازمند و طرفدار نظم موجود قرار گیرد! ، و البته راهکار معمول تاریخی مقابله با چنین چالشی آموزه های مهار جورج کنانی است! (مهار جغرافیایی با هدف کاهش جذابیت تدریجی، و البته دگرگونی های داخلی تا حد میانه روی که می توان آنرا تغییر رفتار نیز ترجمه کرد) .در اصل شاید بتوان گفت «هدف» ، قید و بند داری به رویکردی قانون گرا- اخلاق گرا در قبال سیاست بین الملل می باشد.هر چند اخلاق گرایی و مردم پسندی در مقاطعی کارکرد ندارد!

🔸به نظر می رسد کشوری که مبانی منطقی و اساس مشروعیتش (صرفنظر از ارزش گذاری) ، هدف قرار گرفته است و می داند که تحت سیاست مهار روزافزون قرار گرفته است، لازم است سیاست تنش زدایی را جدی تلقی نماید،بخصوص کشوری ،ویا نظام سیاسی ای که از انقلاب برآمده باشد. چنین کشوری با مشکل جدی دیگری نیز مواجه است! که به برخورداری از مکانیسم های بهره برداری شده در فاز میانی قبل/بعد انقلاب مرتبط است! این فاز میانه همان جایی است که به یکباره از مجموعه انقلابی (در یک دیدگاه برایندی) ، یک محور بالا میاید ،ظهور می کند و البته غالب می شود! این فاز تقریبا فاز شکننده انقلاب ها محسوب می شود، بویژه اگر مدارکی در دسترس باشد! که بتواند هدف تغییر تصویر یک جریان انقلابی را برآورده سازد، درست مانند آنچه که می تواند تصویر یک کشور را به راحتی وارونه نماید. اینجاست که ما دوباره به معیار و همان نیاز مبرم بر « تنش زدایی »باز می گردیم! به نیاز بر اعتدال باز می گردیم! به نیاز بر پیشگیری از فردیت باز می گردیم! ... و البته خیلی چیزهای دیگر...
🔸هر چند در لهستان کنفرانس زیاد اتفاق می افتد، اما احتمالا با کمی احتیاط می توان پیش بینی کرد که این کنفرانس «با دقت» در تاریخ سیاسی ثبت خواهد شد، چرا که ویژگی های موضوعی خاص و نسبتا گسترده ای در تاریخ سیاسی خاورمیانه خواهد داشت.

✅ #سیاست_شناسی
@politicology