✳️✴️ گوهر نایاب «پرنسیب مدیریتی». ✍ محسن زینلی پور

✳️✴️ گوهر نایاب " پرنسیب مدیریتی "
✍ محسن زینلی پور

در یک نظام اداری سالم و کارآمد، هر یک از مدیران و مسئولان عالی رتبه، در گستره ی تخصص و حوزه مدیریتی خود، اهداف و چشم اندازهایی را در نظر دارند که تحقق آنها، ضامن رسیدن به وضع مطلوب در آن حوزه کاری خواهد بود. متناسب با این اهداف و چشم اندازها، شخص مدیر، اصول فکری و تخصصی و خط مشی کلی برای خود و سازمان تحت امرش تعریف میکند. مجموعه ی این اهداف، اصول و خط مشی کلی را می توان الگوی مدیریتی یا پرنسیب مدیریتی نام نهاد.
ارزش، اهمیت و کارآمدی هر مدیر نیز بر پایه ی همین الگوی مدیریتی سنجیده میشود و ملاک اصلی انتخاب مدیران الگوی مدیریتی آنهاست. طبیعی است که در هر زمانی از طول دوره ی مدیریت، شرایط، امکانات و منابع لازم برای تحقق الگوی مدیریتی مدیر وجود نداشته باشد، وی از مقام خود کناره میگیرد چرا که فلسفه ی اصلی مدیریت خود یعنی تحقق الگوی مدیریتی اش را ناممکن می بیند.
در جامعه ما اما داستان مدیر و مدیریت کمی متفاوت است و کمتر مدیری را می توان یافت که دارای الگوی مدیریتی مخصوص خود یا پرنسیب مدیریتی باشد. چرا که بسیاری اوقات باقی ماندن در پست و مقام، اولویت اصلی مدیران است و نه عمل به الگوی مدیریتی. دقیقا همین امر باعث میشود که برخی مدیران عالی رتبه در هر دوره ای و با هر شرایطی به کار خود ادامه دهند، حتی اگر حداقل های ضروری اعمال مدیریتشان تامین نباشد.
🔰استعفای وزیر بهداشت فارغ از همه ی قضاوت های سیاسی و رسانه ای، از دو منظر دارای اهمیت و ارزش است:
1⃣ اول اینکه توجیه رایج میان مدیران را که " اگر من کنار بروم وضع از این بدتر خواهد شد" را به طور جدی زیر سوال برد. توجیهی که بسیاری از مدیران وقتی به بن بست مدیریتی می رسند، برای ماندن در مقام خود می آورند و برای ماندن چند روز بیشتر در مقام خود، هر گونه شرایطی را می پذیرند.
2⃣ دوم: نشان داد که پایبندی به الگوی مدیریتی و داشتن پرنسیب مدیریتی در جامعه ی ما کمیاب هست ولی نایاب نیست. تا جایی که برای آن، میتوان از پست وزارت هم کناره گرفت.

#استعفای_وزیر_بهداشت #پرنسیب_مدیریتی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology