♦️علی احمد سعید، ملقب به آدونیس، متولد ۱۹۳۰ سوریه، شاعر، نویسنده، روزنامه‌نگار، پژوهشگر و مترجم، چپ‌گرای سکولار

♦️علی احمد سعید، ملقب به آدونیس، متولد ۱۹۳۰ سوریه، شاعر، نویسنده، روزنامه‌نگار، پژوهشگر و مترجم، چپ‌گرای سکولار

🔹بعد از محمود درویش، آدونیس را بزرگترین شاعر و چهره ادبی دنیای عرب می دانند. لقب "آدونیس" را آنتوان سعادة _رهبر حزب ناسیونال سوسیالیست سوریه_ به خاطر فعالیت ها و گرایش علی احمد سعید به این حزب به او داد. آدونیس هم پژوهشگر و مترجم است، هم روزنامه نگار و شاعر. برای همین ادبیات پیش از اسلام را خوب می شناسند. او نقش مهمی در دگرگونی زبان شعر عرب داشته و از بزرگ‌ترین چکامه سرایان سنت شکن عرب به حساب می آید. سال ۱۹۸۵ به دلیل جنگ داخلی لبنان به پاریس رفت. از آن سال تاکنون با عنوان نویسنده آزاد در پاریس زندگی می‌کند و می‌نویسد.

🔸آدونیس جدایی دین از سیاست را برای جوامع عربی در حال تغییر، ضروری می داند: «نمی توان دولت و سیاست مدرن را بر بنیاد دین بنا کرد. باید دین و زندگی مدنی را کاملا از هم جدا کرد. دین باید امری خصوصی و آزمونی شخصی باشد. جامعه باید به موقعیتی برسد که همه بتوانند آزادانه صرف‌نظر از اعتقادات دینی و غیردینی شان، عقایدشان را بیان کنند.»

🔹آدونیس اسلام را اسلام اکثریت توصیف می کند و آن را علت عقب‌ماندگی عرب‌ها می‌داند. اسلامی که افقی برای اندیشه و پرسش نیست، بلکه فقط مجموعه ای از آداب و رسوم دینی است. آدونیس با هرچه عنوان اسلامی دارد مقابله می‌کند. «اسلام برای من مهم است پس آن را به چالش می‌کشم. اما نسبت به آن حس بدی هم دارم. اسلام در خون، زندگی و فرهنگ من ریشه دوانده است. اگر این قدر برایم اهمیت نداشت از آن صرف‌نظر می‌کردم.»

🔸با قرآن هم مخالف است چون به اعتقاد او، قرآن رشد شعر عرب را متوقف کرد و ارتباط بین شعر و اندیشه را گسست. «برای همین شعر صدر اسلام شعری ضعیف و پست است؛ نوآوری ندارد؛ نه بر شعر عربی تاثیر گذاشته نه بر جان مسلمانان.» آدونیس از مسلمانان می خواهد قرآن را کتابی روشن‌فکرانه ببینند و می‌گوید: «کاری به اسلام به عنوان یک دین ندارم. می خواهم فهم اسلامی از نص قرآن را نقد کنم.»

🔹آذر ماه ۱۳۸۴ (۲۰۰۵ میلادی) وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با برنامه‌ریزی خانه نقد ایران، آدونیس را به ایران دعوت کرد. آدونیس در گالری ثالث برای گروهی از شاعران ایرانی شعر خواند. همچنین به شیراز رفت و آرامگاه حافظ و سعدی را دید. سال ۲۰۰۸ درباره سفرش به ایران یک کتاب نوشت و در آن گفت: «ایران از زیباترین دیدارهای فرهنگی ام بود.»

🔸آدونیس در اشعارش از انقلاب ۵۷ ایران به رهبری آیت الله خمینی حمایت کرد. «این موضع همه متفکران معروف جهانی مانند میشل فوکو است. طرفدار هر نوع حکومتی هستم که با انتخاب و میل مردم سر کار بیاید؛ هرچند در این بین خطاهایی هم وجود داشته باشد.»

📚 کتاب روشنفکران جهان عرب، مسعود فکری_مریم صالحی، صفحه ۱۱ تا ۲۰

🔰منبع: مطالعات اجتماعی فقه

@religionandsociety