نقد به فقها و نیاز به تغییر قوانین زیست جنسی و جنسیتی!.. ️یاسر عرب

🔻نقد به فقها و نیاز به تغییر قوانین زیست جنسی و جنسیتی!🔻

✍️یاسر عرب

🔹دکتر صدیقه وسمقی را می توان نظریه پردازی شهرآشوب قلمداد کرد. هر چند او خود معتقد است «هر شهرآشوبی به نیت شهرآشوبی، شهرآشوبی نمی کند!» اما در این سخن معانی بسیاری نهفته. از جمله اینکه تلاش برای تغییر گروه مرجع در ثبت و مُهر قوانین تلاشی هزار و اندی ساله است و در این میان همچنان فقه میان دار و سایر خوانش ها در حاشیه بوده اند. (چه حلاج ها رفته بر دارها)

🔸شاعر، ادیب، ژورنالیست، نقاش، محقق، استاد دانشگاه، پژوهشگر حوزه ی دین، زندانی سیاسی،و... قطار کردنِ این صفات تنها بخشی از شخصیت این بانوی مسلمان و فرهیخته را بازنمایی می کند. او رهرو راهی است که امروزه ما حدود و ثغور اش را تحت عنوانِ روشنفکری دینی می شناسیم. و از این رو اگر نقدی بر تن دستگاه فقاهت دارد نه از پشت دیوار دین بلکه از دیسکورس و خاستگاهی درون دینی بیان می شود.

🔹دکتر وسمقی دو ارائه را در این فصل از مجموعه خرد جنسی به خود اختصاص داده است و شروع مباحث ایشان با اشاره به کتابِ "بازخوانی شریعت" و با نقد دستگاه فقاهت و تکیه بر جدایی حوزه ی قوانین از حوزه ی دین است. (این کتاب در ایران اجازه ی انتشار پیدا نکرده است) ایشان سخنان شنیدنی بسیار در مورد حقوق زنان، دیه، حق حضانت فرزند، سر پرستی مردان بر خانواده، زندگی اجتماعی بر پایه ی اخلاق، تکیه بر عقل جمعی، و ... دارد که بخشی از آنها را در این قسمت ارائه داده است.

🔸ما برای دریافت توصیف صحیح از ابعاد مختلف زیست جنسی نیازمند دیدنِ طیف رنگین کمانی تفکرات هستیم و ایرانِ امروز نیز بیش از هر چیز به رواداری و تکثیر نظرات مختلف و تحمل نقدهای متفاوت از حوزه های گوناگون نیازمند است. در سنت دینی و جمع علمی که تا انکار خدا، در نزد امام صادق (ع) امکان طرح و بحث داشته است، حتما ما باید شرح صدری بیش از این داشته باشیم. چه، ضیق صدر، اول ضرر را به صاحب سینه ی تنگ وارد میاورد.



https://www.aparat.com/v/02hVc

🔰منبع: مطالعات اجتماعی فقه

@religionandsociety