🔻 [«اسلام در اسارت جاهلان» و «تبدیل شادی به زاری و اندوه»] 🔻 …✍🏻 «مجید یونسیان» …🔹فطرت بشر بر شادی، خوشی و زیبا دوستی نهاده شده اس

🔻["اسلام در اسارت جاهلان" و "تبدیل شادی به زاری و اندوه"]🔻


✍🏻«مجید یونسیان»


🔹فطرت بشر بر شادی، خوشی و زیبا دوستی نهاده شده است، قانون و نظم طبیعت امری تکرار شونده است و این تکرارها، آغازش شادی، لطافت و زیبایی است. در همه فرهنگ ها، اقوام، نژاد ها و ادیان، عید یک معنا بیش ندارد.

🔸در عرب، عید از فعل عاد (عود) و یعود اشتقاق یافته است،که علما و ادیبان عرب معانی مختلف برای آن ذکر کرده‌اند.

🔹ابن منظور، در لسان العرب، معتقد است واژه عید از عاده است، روزی که قوم در جمع آمدن عادت کرده‌اند.
ازهری، در این باب می نویسد: عید در عرب زمانی است که در آن شادی ها یا اندوه ها باز می گردند. وی البته این موضوع را منحصر به شادی ها می داند.

🔸در قرآن این واژه یکبار بکار رفته و آنهم در سوره مائده(۱۱۴)که در تفسیر نمونه ذیل آن عید از ریشه وماده عود ذکر شده،به معنای بازگشت.

🔹امام علی بارها در نهج البلاغه از این واژه سخن گفته است ،امام تعریف وتلقی عام تری دارد ودر جایی می فرماید،هرروز که در آن خدا معصیت نشود همان روز عید است.

🔸عید معانی دیگری هم دارد. بازگشت و سالگشت، خوی گرفتن، به دور هم جمع شدن، یادبود برای شادی و خوشی،
در برخی فرهنگ ها چنین روزهایی همراه با مراسمی ائینی است،مثل روز فطر که همراه با دعا ،نیایش و شادی است چون انسان در این روز به یمن موفقیت در اجرای امر الهی خود را سبکبال می داند ،ابتدا خودرا پاکیزه می کند (غسل و وضو) سپس شاکر می شود (نماز), بعد از آن فطره می دهد (شادی اش و پاکی‌اش را) با دیگران تقسیم می کند و سپس به انتظار گرفتن عیدی از خدا می نشیند.

🔹در حج نیز این فرایند تکرار می شود در واقع رابطه انسان با خدا در همه ادیان با چنین معادله ای برقرار می شود.

🔸حضرت مسیح (ع) روزهای یکشنبه را روز نزول هدیه و مائده‌های آسمانی می‌داند و این روز را عید می‌نامد.

🔹در فرهنگ ایرانی نیز عید به همین معناست،منجمله عید نوروز ،که سالگشت طبیعت است،حلول بهار است هدیه خدا به انسان است برای سپری کردن زمستان، و متقابلا شکرانه انسان است که این نعمت را به درستی پاس می دارد. جشن نوروز یک ائین است که انسان به شکرانه حلول زیبایی ها، گلهای رنگارنگ، میوه ها و طبیعت دل انگیز به شادمانی می پردازد. این زیباترین و شکیل ترین ترنم سپاس از خالق هستی است. جشن نوروز عالی ترین جلوه تشکر انسان از خداست و این روز یکی از مذهبی ترین روزهاست.

🔸در تمامی اعیاد و در تمامی فرهنگ ها و ادیان سه مولفه یکسان و ثابت و محوری وجود دارد که مفهوم عید را برای همه آنها یکسان می سازد.

🔹اول، مفهوم بازگشت است؛
دوم، مفهوم تکرار شونده است؛
سوم، تجمع برای شادمانی است.

🔸لذا نسبت دادن مفهوم عید به دینی خاص و تمدن و فرهنگی خاص جدا کردن آن از معنای اصلی است که زاییده ذهن بی اطلاح، کوته بین و متحجر است، این کوته‌بینی و تحجر و جهل صرفا یک پدیده انسانی است که نباید آن را به غلط به دین یا فرهنگ و تمدنی خاص نسبت داد. این انسانها هستند که جهل‌شان را بنام دین بر دیگران تحمیل می کنند. اسلام سالیان و قرن هاست که در اسارت این جاهلان گرفتار شده است؛ جاهلانی که زیبایی دین را به ایدئولوژی نفرت فرو کوفته‌اند و شادی را که عالی ترین شکل رابطه انسان و خالق است، تبدیل به زاری و اندوه کرده‌اند. با جهل باید مبارزه کرد اما نباید گرفتار جهل دیگری شد.


🌹🌺🌷🌸

توجه: عنوان یادداشت از متن نویسنده‌ی ارج‌مند أخذ شده است.

تاریخ انتشار: 2 فروردین 1398


#عید_دینی_و_ناعید_دنیوی

🔰منبع: زیر سقف آسمان

@religionandsociety