🔻 [نقدی بر یادداشت «مکانیسم تولید و تغییر فتوا»] 🔻.. ✍ حامد میرزایی

🔻[نقدی بر یادداشت «مکانیسم تولید و تغییر فتوا»]🔻

✍ حامد میرزایی

🔹این قضیه ی نماز خواندن آقای موسوی داستان زیبایی است. کسی که می بایست تا الآن اعدام می شد و جز به لعن و تکفیر نثارش نمی شد، حالا اولاً دارد نماز می خواند، ثانیاً عده ای به نماز خواندنش ایراد می گیرند، ثالثاً عده ای از ایرادها، ایراد می گیرند و رابعاً این وسط عده ای فقه حاکمیتی را می کوبند که چرا خود را مجاز به تغییر فتوا، در جهت اهداف نظام جمهوری اسلامی می داند.

🔸خنده دار است حزب اللهی ای که می بایست در غم مردمش و مردم یمن اش و مردم بحرین اش و مردم فلسطین اش جان دهد، حالا دارد از سر شکم سیری، مطالعه ای تطبیقی بین آراء فقهی علمای سلف و حاضر انجام می دهد، تا فتنه گر مذکور را زیر سوال ببرد، غافل از این که در واقع دارد زنده اش می کند و مشروعش می کند.

🔹پدر خودمان را درآوردیم تا لااقل همین یک حرف را بزنیم که در جمهوری اسلامی، دوگانه ی قدسی و عرفی نداریم. فقه حکومتی و مستقل نداریم. دنیا و آخرت نداریم. حالا آقایان دارند از واقعه ای که اصل وقوعش بی اهمیت است، و چگونگی وقوعِ امامتِ امامِ جماعتش، به لعنت خدا نمی ارزد نتیجه می گیرند که فقاهت شیعی (از نوع انقلابی اش) آن قدرها هم قدسی نیست. ("آن قدرها هم"، کلید واژه ی مهمی است.) علتش چیست؟ چون لابد متاثر از n تا فاکتور اجتماعی است و در رابطه ی میان فرد و نهادهای اجتماعی فهم می شود. احسنتم. احسنتم.

🔸خواهران و برادران عزیز و محترم! (خواهران را اول آوردم، بلکه فمینیسم و پسافمینیسم را اسلامی کنم! خداحفظم کند.) در یک دیدگاه نه چندان معروف، یک کنش هر چه عرفی تر باشد، (می تواند و بعید نیست که) قدسی تر باشد. تاثیر پذیرفتن از انبوه مسائل عرفی ای که فهرست می فرمایید، انشاءالله اندکی از قدسی بودن آن نمی کاهد. حکومتی بودن فقه، انشاءالله اندکی از استقلال آن نمی کاهد. و استقرار و تثبیت یک نظام، انشاءالله از انقلابی بودن آن نمی کاهد.


▪️پ.ن 1: تغییر حکم فقیه حکومتیِ مستقل، مکارم شیرازی، گرچه می تواند موضوع پژوهش جامعه شناسانه واقع شود، در این مورد خاص، تعدادی "ان قلت" گنده دارد. بالاخره توجه به احتمالات نامحتمل و استفاده از شالوده شکنی و دیکانستراکشن، فقط مربوط به مطالعه آثار آندره مالرو و یان ورمیر نیست.

▫️پ.ن 2: شهر اشباح هایائو میازاکی، مثال واضحی است از حضور عادی و روزمره فانتزی در فضایی واقع گرا. این هم شاهد مثال غیر اسلامی!

#نقدها

🔰منبع: دین | فرهنگ | جامعه - محسن حسام مظاهری

@religionandsociety