🔻پاسخ به کژاندیشان🔻. [نقدی بر یادداشت «شهوت توسعه»].. ✍ دکتر هادی انصاری

🔻پاسخ به کژاندیشان🔻
[نقدی بر یادداشت "شهوت توسعه"]

✍ دکتر هادی انصاری

(یادداشت شهوت توسعه:
https://t.me/religionandsociety/876 )

[قسمت 1 از 2]

نخستین بار در سال ۱۳۹۴ شمسی ، توفیق یافتم که به همراه کارشناسان ومهندسین سازه مشهور ایرانی ونیز مسوولین بخش عمرانی آستانه حسینی ،گام بر بام بارگاه مطهر حسینی نهاده واز نزدیک، این فضای روحانی وغیر قابل توصیف را احساس نمایم.

بیاد دارم هنگامی که بر زمین بام ، یعنی کناره های گنبد ،گام می نهادم ، توگویی بر روی تپه ای شنی ، قدم گزارده ای !! زیرا که خاک وشن وأجزای در برگیرنده این جایگاه وبارگاه مقدس همه از هم جدا شده وبه پایین به حرکت در می آمد آنچنانکه وحشت سرتاپای وجودم را فرا گرفته بود وبیم از آن داشتم که این مکان ، تحمًل وزن مرا نداشته وساختمان وگنبد وجز اینها ، فرو ریزد!؟؟

لحظاتی رادر این مکان مقدس درنگ نموده وپس از بازدید از پیرامون گنبد مطهر وبه ویژه بافتهای ساختمانی نگهدارنده آن ونیز گام نهادن به لایه درونی گنبد که اصطلاحا بدان عرقچین گنبد گفته وسقف حرم مطهر از درون حرم را تشکیل می دهد وگوش فرا دادن به توضیحاتی که کارشناسان می دادند ، سرانجام این مکان مقدس را ترک نمودم. از این پس بود که نقشه کار وترمیم این سازه هزار ساله را تیم مهندسین وکارشناسان سازه ایرانی ، در برابر دوتیم دیگر ، یعنی عراقی وژاپنی ، مورد تایید علمی ناظران وحَکَمان قرار گرفته وعهده دار انجام این کار بزرگ وتاریخی گردیدند.
کار کاهش قطر ستونهای پیرامون ضریح مطهر حسینی آغاز گردید که با پایان گرفتن این اقدام بزرگ وافزوده شدن حدود هشتاد متر مربع به فضای پیرامون ضریح مطهر ، هم زمان ترمیم سازه ها وساختمانهای کهن نگهدارنده گنبد از پایین تا بالا نیز آغاز گردید که این حرکت وترمیم سازه بیش از هزار سال یعنی از دوران عضد الدوله دیلمی تا کنون ، به گفته کارشناسان وآگاهان در این راستا ، نخستین بار چنین ترمیمی بدون تخریب ساختمان وبه بیانی دیگر ، سانت سانت از این ساختمان برداشته شده وبه دوخت بتنی تبدیل گردید.
در هنگامه کار بود که متوجه شدیم ، باقی ماندن این گنبد وبارگاه ، خود معجزه ای حسینی ونیز از سوی پروردگار بوده است!!

سازه گنبد مطهر حرم سیدالشهدا (ع) روی قوس‌ها قرار دارد، در حالی که سایر گنبد حرم‌های بقاع متبرکه ،روی ستون‌‌ها قرار دارند که این امر مهمترین تفاوت این گنبد با سایر گنبدها است . بدین ترتیب بار گنبد ابتدا بر روی قوس ها بوده وسپس به ستونها ، تکیه داشت.
قوس‌ها در دیوارها و سقف‌ها آجری قرار دارد که این اقدام با استفاده از ألوار و چوب در دوران قدیم انجام شده ،به طوری که اساتید کهن ، این ألوار و چوب‌ها را بر روی یکدیگر قرار داده و قوس ایجاد می‌کردند.
18 چوب ألوار در ابعاد 50 در 50 روی هم چیده شده که این کار توانسته ،قوسی را ایجاد کند.
تمامی ألوار و چوب‌های زیر گنبد مطهر ،توسط موریانه خورده شده به طوری که در ابتدای آغاز به کار پروژه ترفیع گنبد ،متوجه شدیم که سوراخ‌هایی به عمق 3 متر در این قوس‌ها ایجاد و مجموعه گنبد با احتساب پشت بام حرم مطهر که وزنش 1200 تن است تا کنون به شکل معجزه آسایی فرو نریخته است!! که این یعنی معجزه خداوندی.
مصالح به کار گرفته شده درپیرامون ضریح از ایام قدیم ،گچ بوده است اما رطوبت موجود در فضا و حجم زیاد زائر منجر به نمناک شدن گچ‌ها و از بین رفتن کیفیت آن شده بود . از سوی دیگر بالا آمدن سطح آب درنیم قرن اخیر در کربلا ، بطوریکه در حدود یک متر ونیم از عمق اطراف حرم ورواقها وصحن مطهر ، آب جرین پیدا کرده است که این خود می تواند مشکلاتی اساسی برای سازه های حرم مطهر وگنبد ، پیش آورد.
این فشرده ای از شرایط موجود در بارگاه حسینی بود که به عرض رسید. در سایر اعتاب مقدسه هم کم وبیش مشکلات فراوانی از این قبیل وجود دارد که گفتنی است هم اکنون یکی از مناره های حرم امامین کاظمین علیهما السلام تا حدود ۲۳ درجه به راست متمایل گردیده است که خود معضلی را در این راستا بوجود آورده وبا توجه به کهن بودن این مناره از نظر تاریخی ، سعی براین است که از تخریب آن پیشگیری نمایند.
عزیزان! شما ملاحظه کنید که أغلب بارگاههای کنونی، از دوران صفویه باقی مانده است ودر دوره های بعدی ، تغییرات وتزئینات اندکی در آنها صورت پذیرفته است.
صحن وسرای امیر المومنین ع در نجف که ساخته ۱۰۳۸ هجری بشمار می آید ،دردوران شاه عباس صفوی آغاز گردیده وبه دست شاه صفی به پایان رسید که مساحت این ساختمان ، تنها حدود دوازده هزار متر مربع است.
برادری که مقاله تحت عنوان « شهوت توسعه » نگاشته ای ! وشما برادرانی که ناآگاهانه ! این مطلب گژاندیشانه را در فضای مجازی منتشر ساخته اید ! آیا لحظه ای تأمًل نموده وبه دنبال حقیقت این توسعه ها وترمیم ها اندیشیده اید؟؟

[ادامه 👇]

@religionandsociety