🔻ریشه یابی ضعف تمدنی زنان در اولویت است🔻

🔻ریشه یابی ضعف تمدنی زنان در اولویت است🔻

✍ حمیدرضا شریعتمداری در کرسی ترویجی تبار شناسی ضعف تمدن زن مسلمان.

🔸دو ایده علمی ارائه شده در جلسه و نقد پیرامون آنها، اساسا بهتر بود مشخص شود آیا خود زن دچار ضعف تمدنی است یا نقش لازمی که زن باید در شکل گیری تمدن داشته باشد؟ این نقش لازم ایفا نشده است و لذا باید بررسی شود این عوامل چقدر به خود زنان و چه مقدار از آن به جامعه باز می گردد.

🔹 ما باید بعد از بررسی ضعف تمدنی زنان به بحث تبار شناسی بپردازیم یعنی در نگاه اول بدانیم تبارشناسی اساسا یعنی چه و ریشه یابی کنیم و خاستگاه ها را نشان دهیم و اینکه چه عوامل و نگرش هایی بستر این نگرش ها شده است و آیا این تفاسیر حکایت از یک اتفاقاتی که در فضای فکری جهان اسلام افتاده می کنند یعنی آیا بازتاب دهنده هستند یا خودشان منشاء این ضعف تمدنی هستند اگر اینها روشن تر می شد چارچوب بحث مشخص تر می گردید.

🔸در خصوص لزوم گونه شناسی تفاسیر اگر گونه شناسی تفاسیر صورت گیرد هم خود تفاسیر و هم نحوه شکل گیری این رویکردها مشخص تر می شود. همانطور که در بحث خانم علاسوند بحث شیعه و سنی مطرح بود حال به واقع چرا در سنت شیعی این انباشت مفهومی زیاد اتفاق نیفتاده و آیا این به خاطر این است که ما تفاسیر شیعی کم داشتیم یا اینکه ما کمتر به سمت تفاسیر رفته ایم و یا به دلیل اینکه اغلب مفسران شیعی سنت تفسیری ما قبل از قرن دهم عمدتا در اختیار عقل گراها بوده است مثل تبیان شیخ طوسی، مجمع البیان طبرسی و یا تفسیر ابوالفتوح رازی. اینها همه جزء متکلمان عقل گرا هستند و این عقل گرا بودن مفسران شیعی تاثیر گذار بوده و آنها کمتر تحت تاثیر روایات بودند.

🔹 این اگر روشن شود بحث بهتر پیش می رود که گونه شناسی و ریشه یابی کنیم و اگر دقیقا شواهد و مولفه هایی که وجود داشته است در آن بستر های تاریخی فکری سیاسی و اجتماعی روشن شود بهتر می فهمیم که چه اتفاقی افتاد که زنان مسلمان بعد از جاهلیت یک اوج زیادی گرفته و چه طور دچار افول و انحطاط شدند و بعد اینها بودند که تاثیر گذار بودند در رویکرد های علمی و یا اینکه رویکرد های علمی اینها در شکل گیری دانش ها و محصولات علمی تاثیر گذار بود که این ضعف تمدنی را موجب شده است.

🔰منبع: کانال طلبه بانو

@religionandsociety