یک تجربه در مناسک دینی معنوی و نواندیشانه.. محمدرضا جلائی‌پور

🔻 یک تجربه در مناسک دینیِ معنوی و نواندیشانه🔻

✍🏻محمدرضا جلائی‌پور

🔸نواندیشان دینی در ایران بیشتر در سطح اندیشه‌ی دینی و مدل دین‌شناسی‌شان به روشنگری و اصلاح‌ دینی پرداخته‌اند و به پرورش مناسک دینی جمعی متناسب با نظام باورشان و نیازهای مخاطبانشان توجه کافی نداشته‌اند. مراسم شب‌های قدر امسال به میزبانی موسسه‌ی چارسوق در کتابخانه‌ی ملی تجربه‌ای از مناسک معنوی و نواندیشانه بود که در فرم و محتوا به سازگاری با اخلاق و عقلانیت و خادمِ معنویت بودنِ برنامه حساسیت داشت.

🔹مثلا در عین پیوستگی با سنت دینی، به تبعیض جنسیتی حساسیت داشت، یعنی سخنران زن داشت، مکان نشستن زن‌ها بدتر از مردان نبود و دست‌اندرکاران مراسم صرفا مردان نبودند. دوستار محیط زیست و حتی‌الامکان به تخریب نکردن محیط زیست حساس بود. دوستار کودک بود و فضای ویژه‌ی نگهداری کودکان با مربی کودک داشت. دوستار هنر بود و به وجوه زیبایی‌شناختی مناسک دینی توجه داشت، چه در قرائت قرآن و مناجات‌خوانی و هم‌خوانی دعای جوشن کبیر و چه در توجه به بوی خوش و نور شمع و تصاویر و فضایی که مناسب تجربه‌ی معنوی جمعی باشد. به غنای معنوی سخنرانی‌ها و سازگاری محتوایشان با اخلاق و عقلانیت حساس بود و در مناجات‌های فارسی هم به نیازهای معنوی مخاطبان توجه داشت. برای تک‌تک‌ شرکت‌کنندگان احترام قائل و نسبت به تلف نکردن وقتشان و نظم و کیفیت همه‌ی اجزای برنامه حساس بود و برنامه در هر سه شب بدون حتی سی‌ثانیه تاخیر آغاز شد. یک ریال از بودجه‌ی عمومی هزینه نکرد و در پذیرایی و برگزاری هم نسبت به اسراف نکردن حساسیت داشت و کاملا متکی به کمک‌های داوطلبانه و مردمی بود.

🔸نتیجه از انتظار اولیه بیشتر مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت که نشان می‌دهد تقاضا برای برگزاری برنامه‌هایی با این ویژگی‌ها بالا است. امکان برگزاری این مراسم در مساجد و حسینیه‌ها و مکان‌های مطلوب فراهم نشد، ولی علی‌رغم این‌که آمدن به محل ‌برگزاری برنامه برای شرکت‌کنندگان آسان نبود و سالِ اولِ برنامه بود و اغلب سخنرانان شناخته‌شده نبودند و سحری یا افطار هم توزیع نمی‌شد، شرکت‌کنندگان بیش از ظرفیت سالن بزرگ برنامه بودند، ده‌ها نفر گفتند بهترین مراسم شب قدری بوده که در آن شرکت کرده‌اند، ده‌ها نفر برای اولین بار در چنین مراسمی شرکت کرده بودند و صدها نفر از غیرحاضرانِ در برنامه بعد از شنیدن فایل‌های صوتی برنامه به برگزارکنندگان پیام دادند که محتوای برنامه باعث شده‌است نمازگزاریِ خادم معنویت و اخلاق را از سربگیرند یا آغاز کنند و احوال و تجربه‌های معنوی بهتری پیدا کرده‌اند.

🔹امید که بعضی مساجد ما هم حاضر باشند در اجابت نیازهای این دسته از مومنان میزبان برنامه‌هایی غیرسیاسی با این ویژگی‌ها شوند و در همه‌ی شهرهای ایران شاهد تقویت مناسک جمعی دینیِ خادمِ اخلاق و معنویت و حساس به انواع تبعیض، و توجه و پاسخِ بیشتر متولیانِ مناسک دینی به تقاضای مخاطبان دیندار نواندیش باشیم که درصد روزافزونی از دینداران را شامل می‌شوند.

▪️ویدیوی کامل شب سوم برنامه را در این آدرس آپارات می‌توانید ببینید:
https://www.aparat.com/v/mxXEB

🔰منبع: کانال نویسنده

@religionandsociety