ادامه. 👇👇👇

ادامه
👇👇👇

وی گفت: مسئله ولایت پدر و اذن وی نیز برای ازدواج فرزند دختر موضوعی مورد چالش است چرا كه تشخیص این امر كه گاها دختری كه تا ٣٠سالگی ازدواج نكرده و از نظر شرایط اجتماعی و تحصیلات در سطخ بالایی قرار دارد نمیتواند بدون اذن ولی بیسواد خود مزدوج شود مبهم و چالش برانگیز است.
رییس سابق دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با اشاره به تغییر قانون ازدواج در سال ٥٣اظهار كرد: با روشن تر شدن فضای جامعه ایران در دهه ٥٠قانون گذار اقدام به عملی كرد كه مخالفت هایی بدنبال داشت و آن منع ازدواج دختران زیر ١٨سال و پسران زیر ٢٠سال بود.
وی ادامه داد: تنها در موردی امكان معافیت شرط سنی داده می شد كه فرد بالای ١٥سال استعداد جسمی و روانی داشته باشد و مصلحت ازدواج را ایجاب كند اما در صورت مخالفت با این طرح حتی فرد خاطی محكوم به حبس نیز می شد.
شیخ الاسلام بیان كرد: پس از انقلاب اسلامی و ورود مباحث فقهی راه چندین ساله دوباره شروع شده و قانون چنین تعریف شد كه نكاح قبل از بلوغ ممنوع است، یعنی بازگشت از معیار رشد به بلوغ جنسی بعنوان تنها شرط ازدواج.
وی افزود: در اینجا مصلحت ولی پر رنگ شده و نظر دادگاه حذف گردید به این معنا كه دختر ٩ساله و پسر ١٥ساله هم امكان ازدواج پیدا كردند.
شیخ الاسلام عنوان كرد: وجود پیامدها و حاشیه های طرح مذكور این مساله در سال ١٣٨١دوباره مطرح شد و سن امكان ازدواج دختران از ٩به ١٣و فرزندان ذكور قبل از ١٥سال را منوط به اذن ولی و به شرط رعایت مصلحت اما با تشخیص دادگاه ممكن كرد.
این حقوقدان گفت: با توجه به شرایط جامعه وجود چنین قوانینی فاجعه است و واقعیت ها ایجاب میكند كه حداقل به قوانین سال١٣١٣بازگردیم.
وی در خصوص اهمیت زمان و مكان در فقه اسلامی عنوان كرد: با توجه به تفاوت مكانی ایران با عربستان سن بلوغ نباید همان سن بلوغ انان باشد،برای ازدواج رشد است كه دارای اهمیت میباشد، همانطور كه برای اموری چون شركت در انتخابات یا مساله ایی چون رانندگی ١٨سال سن رسمی است.
شیخ الاسلام ادامه داد: مصلحت اجتماعی در فقه نیز دارای اهمیت است چونان كه بسیاری از مسائلی كه در گذشته در محدوده فقه خصوصی بودند هم اكنون شامل فقه عمومی میشوند،مانند رابطه كارگر و كارفرما كه حكومت اسلامی قوانینی برای آن وضع نموده است.
وی اظهار كرد: كودك همسری فاجعه بار است و اگر در صدر اسلام پدر بر اساس حب خود فرزند را به ازدواج كسی میاورد هم اكنون در بسیاری از حاشیه های شهر ولی اقدام به فروش دختر خود از سر فقر و با عنوان ازدواج می كند.
شیخ الاسلام با بیان پرونده هایی كه طی آن از كشورهای همسایه افرادی اقدام به ازدواج با دختران خانوادهای نیازمند می كردند و پس آن انها را قاچاق می كردند گفت: پس از شیوع این چنین مواردی قانون منع قاچاق انسان حتی با ظاهر ازدواج تصویب شد.
وی عنوان كرد: دختری كه در سن كم ازدواج میكند امكان تحصیل و رشد اجتماعی را در اكثر موارد از دست میدهد و همچنین با مسائلی چون خشونت های جنسی، مرگ و میرهای ناشی از بارداری و...مواجه است، مصلحت ولی در این موارد تبدیل به پدر سالاری در خانواده های محروم شده است.
شیخ الاسلام افزود:باید شرط رشد و شرط صحت نگاه برای ازدواج وجود داشته باشد چرا عموم طلاق های جامعه ما بدلیل عدم رشد عقلی افراد است،در فقه نیز باید از این مورد كمك بگیریم كه اصل بر عدم ولایت است و ولایت پدر بطور تام بر فرزند رد می شود.
وی خاطر نشان كرد: نباید بگذاریم قانون و جامعه هركدام راه خود را بروند، قوانین همیشه با واقعیت های جامعه مطابقت ندارد و موضوع فرهنگ سازی در اینجا با اهمیت می نماید.
شیخ الاسلام ادامه داد: تا چه حد طرح های پژوهشی و فیلم هایی برای آشنایی مردم با پدیده كودك همسری انجام شده است؟! واقعیتی نیز در این میان وجود دارد و این كه جمعیت دخترانی كه در سنین پایین ازدواج كرده اند نیز نیاز به بازاموزی و كمك دارند و ما به انجام كارهای اجتماعی نیازمندیم.

🔰منبع: سایت خبرگزاری رضوی

@religionandsociety