‍ ️سعید معدنی.. ایرانیان دین ساز و دین پرور!

‍ ✍️سعید معدنی

🖊 ایرانیان دین ساز و دین پرور!

ایرانیان از دیر باز مانند برخی ملل دیگر شرقی، ملتی دین ساز و دین پرور بوده و هستند. اولین دین(میترائیسم) و آخرین دین (بهائیت) را ایرانیان ساخته و به جهانیان عرضه کرده اند. در ابن میان نیز ادیان و باور هایی مثل دین زرتشت، آیین مانوی ،مزدکی و... بوجود آورده اند که امروزه فقط دین زرتشتی دارای پیرو و جایگاه مشخص است. اما بی شک سایر ادیان ذکر شده، در فرایند شکل گیری ذهن دینی جهانیان بی تاثیر نبوده اند.
برخی بر این باورند که میترائیسم از ایران به یونان رفته و سپس در اروپا گسترش یافته است. میترائیسم هنوز در لایه های اعتقادات مردمان جهان حضور دارد. همچنین دین پژوهان بر این باورند که محور اصلی دین مانوی (خیر و شر، و یا نور و ظلمت) در لابه لای باورهای همه ادیان دیده می شود. آیین مانوی که توسط مانی پیامبر ایرانی ایجاد شد، بیش از هشت قرن در بخش وسیعی از جهان سیطره داشته و تا مرزهای اروپای قدیم (یونان) پیش رفت.
@sokhanranihaa
آیین زردشت نیز چند قرن دین قدرتمند بود و در دوره ساسانیان دین رسمی ایران باستان بود که موجب اتحاد و قدرت ایرانیان در مقابل امپراطوری روم مسیحی شد. حکومتی شدن دین زرتشت باعث تبلیغ و گسترش بی حد و مرز این آیین نیز شد.
پس از هجوم اعراب و گسترش اسلام در ایران، بنا به دلایلی که فرصت طرح آن اینجا نیست، اکثریت ایرانی ها ابتدا به اسلام و سپس چند قرن بعد به مذهب شیعه گرایش پیدا کردند، و تمام داشته های خود را پای این مذهب نو ریختند. ایرانیان بسیاری از مراسم و آیین های باستانی شان را با شیعه همراه کردند که نمونه بارز آن تعزیه یا شبیه خوانی است.
همچنین ایرانیان ید طولایی در "دین پروری" دارند. همانطور که گفته شد در منابع تاریخی می خوانیم دین زرتشتی قبل از ورود اعراب دین حکومتی شده و موبدان از قدرت فراوانی برخوردار بودند. ایشان در گسترش مذهب زرتشت و ساختن آتشکده های بی شمار نقش بسزایی داشتند. چنانکه آمده است در هر روستا، شهر و محله ای اقشار و طبقات گوناگون جامعه آتشکده و عبادتگاه خاص خود را داشت. تعداد این آتشکده ها چنان زیاد بود که برای مثال سیصد و اندی سال پس از تسلط اعراب مسلمان هنوز آتشکده هایی باقی مانده بود "اصطخری در باره تعداد آتشکده های باقی مانده از دوران پیش از اسلام در قرن چهارده هجری تنها در مورد ناحیه پارس گفته است هیچ ناحیه و روستایی نبود که در آن آتشکده و آتشگاهی نباشد. حداقل سه شهری که سه آتشکده بزرگ آذر گشنسب در شیز (احتمالا تخت سلیمان کنونی)، آذر فرنبغ در کاریان فارس و آتشکده آذربرزین مهر در ریوند نیشابور، مراکز مهم مذهبی بوده اند"(شهر و شهر نشینی در ایران، ص: ۵۲)
همچنین یکی از نکات جالب تاریخ ایران باستان پیاده روی و راهپیمایی به سوی عبادت گاههای مذهبی بوده است، در کتاب شهر و شهر نشینی می خوانیم: " آتشکده آذر گشنسب از چنان اهمیتی برخوردار بود که گفته اند شاهان ساسانی از تیسفون با پای پیاده به زیارت آن می رفتند". ظاهرا" راهپیمایی و پیاده روی بسوی اماکن مذهبی را ایرانیان از سومریان تقلید کرده اند.
نکته آخر را از دین پروری ایرانیان بگویم سخنم را تمام کنم. چند سال پیش یکی از داشجویان دختر (که حجاب ظاهرش مورد تایید ماموران نیروی انتظامی نیست و اگر در خیابان ببینند سوار ون می کنند و یا اگر در اتومبیل شخصی اش نشسته باشد پیامک توبیخی دریافت می کند!) می گفت: من شفای مادرم را از شهدای گمنام گرفته ام. گفتم چطور؟ گفت مادرم بیماری سختی داشت و پزشکان ناامید از درمان، پای قبر یکی از شهدای گمنام نشستم و آنقدر با او درد و دل کردم تا شفای مادرم را گرفتم.
شک نکنید در آینده قبور شهدای گمنام همچون امام زادگان محل دعا و نذر و دخیل بستن خواهد شد. کما اینکه هم اینک نیز چنین نشانه هایی دیده می شود.
ایرانیان مانند مردم هند و برخی ملل شرقی شوق و انرژی و توانایی زیادی در ساختن و پروردن دین داشته و دارند و این سرزمین از سپیده دم تاریخ مذهبی بوده است.

📺 فایل ویدیو

آیت الله مصطفی محقق داماد:
دین بدون معرفت بمراتب از بی دینی بدتر است.

🆔 @sokhanranihaa
🆔 @sokhanranihaa
🆑کانال سخنرانی ها
🌹