تعبیر؛ «لا جمعیهم»، نشان دهنده این حقیقت است گرچه بسیاری از فقهاء شرائط مرجع بودن را دارند اما فقط برخی از آنان شایسته این منصب هس

🔺تعبیر ؛ "لا جمعیهم" ، نشان دهنده این حقیقت است گرچه بسیاری از فقهاء شرائط مرجع بودن را دارند اما فقط برخی از آنان شایسته این منصب هستند. چرا که "مرجع یک مقام عالی روحانی" است و هر کسی لایق این مرتبه نیست.
و اگر مقلد توجه نکند؛ قطعا تقلید او مذموم است.
پس"حق تشکیک" برای همه محفوظ است و با تحقیق مستمر میتوان در یقین باقی ماند.

در این نقطه؛ مجتهد و فقیه به دقت خاصی میرسد وباید در سه خصوصیت جدی باشد؛
الف)اجتهاد در مسائل روز و نو ، و حل معضلات زندگی مردم.
اگر مجتهدی به این ضرورت بی توجه باشد به تعبیر استاد مطهری؛ "در صف مردگان بشمار میآید"!(نهضت های اسلامی در صدساله اخیر/۹۴)
و شاید برای همین است که فقیهان؛ تقلید از میت راجائز نمی شمارند.
مقلد باید مجتهدش؛ مجتهدواقعی باشد یعنی بتواند گره های جدیدی که مانند تار عنکبوت بر شریعت چمبره میزند را شناسائی نموده و باز کند و این از یک صاحب "دانش عمیق دینی" که دارای "شجاعت" باشد ، ساخته است.

ب)در حل مسائل روز ؛ ازمبانی و چهار چوب"اجتهاد و مبانی استنباط" غفلت نکرده و خدای نخواسته سخاوتمندانه از اسلام مایه نگذارند.
و اگر به این خصوصیت، بی محل باشد؛دیری نگذرد که اسلام بکلی مسخ میشود!

ج)بی اثر بودن توصیه ها و حتا تهدیدهای احزاب ، رجال سیاسی و نیز عوامی که بظاهر متدین ، میکنند.
روشن است که بی توجهی به این آسیب مهم؛ مرجع را مقلدِ حاکمیت میکند و استقلال او را ازش ستانده ! و این بسیار پر مخاطره است چرا که مجتهد، در آن صورت هر فتوای به نفع حکومت و یا عوام پسندی را به اسم اسلام وشرع، مطرح میکند!
به باور شهید استاد مطهری ؛ "عرقچین به سرها،گاه مرجعی را اغفال، وصدمه هائی زدند که از هر جنایتی بالاتر است!"
(یادداشتها استاد مطهری، ج۴ص۵۵۳)

در پایان ؛
دعاگوی مرجعیت شیعه هستیم تا خداوند سایه شان که آفتاب گونه با داشتن دقیق ترین علوم ، و والاترین اخلاق و فضائل معنوی باعث هدایت جوامع هستند را ، محافظت فرماید .

@religionandsociety