♦️لزوم هدف‌مندسازی اجتماعی نذری: ‌ نقد اسراف و تجمل در برگزاری عزاداری.. حسن محدثی

♦️لزوم هدف‌مندسازی اجتماعی نذری:‌ نقد اسراف و تجمّل در برگزاری عزاداری

حسن محدثی

🔻نذری دادن از سنّت‌های دینی بسیار ارزش‌مند در فرهنگ ما است. با این حال، شیوه‌ی کنونی نذری دادن فقط ارایه‌ی خدمات غذایی به افراد سیر و برخوردار است. لازم است توزیع نذری به‌لحاظ اجتماعی هدف‌مند شود و معطوف به فقرا گردد. در حال حاضر در نذری دادن نوعی آسان‌گیری وجود دارد. بارها شاهد افرادی بودیم که با ماشین‌های مدل بالا مصرف کننده‌ی نذری ماه محرم بوده‌اند. آن‌ها از فرصت نذری به‌مثابه پیک نیک و گردش درون شهری استفاده می‌کنند. لازم است این شیوه‌ی نذری دادن در کوی و برزن و خیابان نقد شود و نذری به فقرا معطوف گردد و به محله‌های فقیرنشین منتقل شود.

🔻عزاداری عاشورا مجالی است تا در زمان برگزاری آن فقرا اطعام شوند. این کارکرد عزاداری عاشورا را جدی بگیریم و پاس بداریم. متأسّفانه بسیاری از مردم در این امر اسراف و ریخت و پاش می‌کنند. روا نیست در کشوری با این همه فقیر، مواد غذایی فراوانی هدر برود و یا نذری شکم مرفّهین بی‌درد را آکنده‌تر سازد که بسیاری‌شان نه تنها به ارزش‌های دینی و اخلاقی و اجتماعی پای‌بند نیستند، بل‌که ارزش‌های مادی‌گرایانه و فرهنگ مصرف‌گرایانه را در کشور ما رواج می‌دهند. مواظب باشیم که عزاداری حسینی در خدمت مصرف‌گرایی و تجمل‌گرایی و طبقه‌ی برخوردار در نیاید. لطفاً به هم‌دیگر در این باره تذکّر بدهیم و فصل عزاداری را به فرصتی برای اطعام فقرا بدل سازیم.

🔻مشکل دیگری که در فرهنگ عزاداری ایرانیان در حال حاضر وجود دارد، آلوده‌گی طبیعت و محیط زیست شهری است. این یکی از منکرات بزرگ ایام عزاداری در ایران است و نشان می‌دهد که ایرانیان چه میزان از مدنیّت به‌دوراَند و وحشیانه محیط زسیت شهری را آلوده می‌کنند و هنوز نیاموخته‌اند که محیطی را که خودشان در آن زیست می‌کنند، حفاظت کنند.

حسن محدثی گیلوایی / 25 شهریور 1397

@NewHasanMohaddesi
@religionandsociety