🔵آن چه فکر میکردند و آن چه شد …✅دکتر محمد فاضلی اخیرا در کانال تلگرامی خود سندی را منتشر کرده است که در سال ۵۹ توسط جمعی از متخصصا

🔵آن چه فکر میکردند و آن چه شد.

✅دکتر محمد فاضلی اخیرا در کانال تلگرامی خود سندی را منتشر کرده است که در سال 59 توسط جمعی از متخصصان کشور تدوین شده و ضمن معرفی محدودیت ها و ظرفیت های کشور در حوزه های مختلف اقدام به ارائه راهکارهای کوتاه مدت ، میان مدت و درازمدت نموده است. خواندن بخش های مربوط به محیط زیست این سند که شاید بتوان آن را اولین سند "راهبردی" جمهوری اسلامی دانست از این جهت حائز اهمیت است که نشان می دهد بسیاری از مشکلات زیست محیطی و محدودیت های طبیعی ایران در چهل سال قبل نیز شناخته شده بودند و ادعای بروز آن ها در سال های اخیر یک دروغ بسیار بزرگ است. این که چرا و چه گونه هشدارها و انذارها و راهکارهای این سند در حوزه کیفیت محیط زیست به فراموشی سپرده شده احتمالا پاسخ های متنوع و متفاوتی دارد که ساحت زیست آمده انتشار ان ها می باشد.

ساحت زیست با مطالعه بخش مربوط به محیط زیست این سند نکات قابل توجه آن را همراه با عکس سند مربوطه تهیه کرده است که می توانید آن را در INSTANT VIEW ببینید.در ابتدا معرفی این سند را به قلم دکتر فاضلی می خوانید.

🔸 انقلاب ايران در 22 بهمن 1357 پيروز مي‌شود. مهدي بازرگان نخست‌وزير در فروردين 1358 سمت «وزير مشاور در طرح‌هاي انقلاب» را ايجاد مي‌کند و اساسنامه شوراي عالي طرح‌هاي انقلاب هم به تصويب هيئت دولت مي‌رسد. اين شوراي عالي قرار است طرح کلي نظام‌هاي تشکيل‌دهنده جامعه ايران براي رسيدن به اهداف جمهوري اسلامي را ارائه کند.

🔸 شوراهايي ذيل شوراي عالي طرح‌هاي انقلاب تشکيل مي‌شود و 195 نفر از متخصصان کشور با صرف 4000 ساعت وقت «گزارش مقدماتي سياست‌هاي اقتصادي و اجتماعي جمهوري اسلامي ايران» را در مرداد 1358 (وقتي هنوز قانون اساسي تدوين نشده) ارائه مي‌کنند که در روزنامه کيهان هم منتشر مي‌شود. شوراهاي نُه‌گانه ديگري هم در آبان 1358 تشکيل مي‌شوند و با مشارکت 51 نفر از متخصصان کشور، گزارشي نيمه‌نهايي از سياست‌هاي اقتصادي و اجتماعي جمهوري اسلامي ارائه مي‌دهند.

🔸 بوروکرات‌هاي انقلاب سياست‌ها و برنامه‌هايي براي بازه‌هاي کوتاه‌مدت (2 ساله)، ميان‌مدت (8 تا 12 ساله) و بلندمدت (12 تا 16 ساله) تدوين مي‌کنند و 240 نفر متخصص در تهيه گزارش نهايي شرکت مي‌کنند. مهدي بازرگان که ديگر نخست‌وزير نيست، از طريق شوراي انقلاب بر تهيه گزارش نظارت دارد. گزارش نهايي در ارديبهشت 1359 در 256 صفحه تحت عنوان «سياست‌هاي توسعه و تکامل جمهوري اسلامي ايران: اقتصادي-مالي، اجتماعي-فرهنگي، فضايي-کالبدي» از سوي دفتر طرح‌هاي انقلاب نخست‌وزيري منتشر مي‌شود.

🔴آنچه خواندید به قلم محمد فاضلي عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي بود. در ادامه به مسئله محیط زیست در این گزارش نگاهی کوتاه می اندازیم.


🔻اولین دغدغه تهیه کنندگن این گزارش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ و به خصوص تهران بوده است.

🔻متخصصان در آن سال ها باور داشته اند که "محدودیت های زیست پذیری طبیعی" و "تمرکز جمعیت" دو مشکل اصلی افت کیفیت زندگی در ایران است.

🔻استفاده از انرژی های نو مثل گاز( که در آن سال ها نسبتا جدید به شمار می آمده) به همراه انرژی های تجدید پذیر مثل خورشیدی و آبی (نشان می دهد که آنها با این انرژی ها بیگانه نبوده اند)در کنار فرهنگ سازی از جمله راهکارها برای افزایش کیفیت محیط زیست است.

🔻قوانین محیط زیست بدون توجه به نظر ذی نفعان (بخش های مختلف جامعه مثل کشاورزان، صیادان، شهرنشینان و...)تدوین می شوند به همین علت ناکارآمدند و از سوی ذی نفعان پذیرفته نمی شوند.


🔻وارونگی هوای تهران و لزوم رعایت استانداردهای تولید خودرو در آن سال ها نیز آرزو بوده است.

🔻نسبت به آلودگی در شهرهای مثل آبادان و اهواز و اصفهان هشدار های لازم داده شده است.

🔻از تغییر کاربری زمین های طبیعی به ویلایی به خصوص در جلگه های سیلابی جلوگیری به عمل آید.


ادامه مطلب در INSTANT VIEW

https://goo.gl/nHz2Eu
ساحت زیست