✅چارچوب مفهومی فرآیند کشف، پژوهش و اجتماعی کردن مسائل محیط‌زیستی.. منبع: تارنمای شمس

✅چارچوب مفهومی فرآیند کشف، پژوهش و اجتماعی کردن مسائل محیط‌زیستی

منبع :تارنمای شمس

🖋#مهدی_کلاهی ،دکتری جامعه شناسی محیط زیست، کمک محقق اسبق دانشگاه کیوتو :

🔵قسمت سوم : تفاوت استراتژیست محیط زیست با کنشگر محیط زیست
@sahatzist

3⃣ گروه سوم- استراتژیست محیط‌زیست

✅استراتژی یا راهبرد، مفهومی است که از حوزه مدیریت نظامی سرچشمه گرفته است و همین‌طور که چند لر (در کتاب استراتژی و ساختار) بیان نمود، شامل تعیین اهداف بلندمدت و گزینش مجموعه اقدامات و تخصیص منابع لازم برای دستیابی به این هدف‌هاست. استراتژی، طرز نگرشی است که اساس آن بر تشخیص فرصت‌های اساسی و تحقق منافع نهفته آنان قرار دارد. این نگرش دو مفهوم مجزا و درعین‌حال وابسته به هم را مطرح می‌کند؛ یعنی تشخیص فرصت و دیگری، محقق ساختن منافع در فرصت.

✅استراتژی ست در انجام‌وظیفه خود، مدام به گردآوری و تجزیه‌وتحلیل اطلاعات مربوطه می‌پردازد، روند مجموعه را دنبال می‌کند، الگوهای پیش‌بینی کننده را طراحی می‌کند و به ارزیابی نقاط ضعف و قوت مجموعه می‌پردازد. هنر استراتژی ست را در پیروز شدن در هر نبردی از طریق زور نمی‌دانند، بلکه آن را تسلیم کردن دشمن بدون جنگ معرفی می‌کنند. بدین طریق، برنامه‌ریزی استراتژیک، فرآیندی از تفکر و عمل می‌باشد که به تدوین یک استراتژی مؤثر می‌انجامد که دارای ویژگی‌هایی همچون، رویکردی پویا و دائمی؛ قابلیت انعطاف؛ جامع و مناسب می‌باشد.
@sahatzist
✅وقتی مفاهیم محیط‌زیستی توسط اندیشه‌ی فیلسوف محیط‌زیست، استخراج و توسط دانش جامعه‌شناس محیط‌زیست، نظریه‌های اجتماعی-محیط‌زیستی شدند، اکنون وظیفه استراتژی ست محیط‌زیست می‌باشد تا آن نظریه‌ها را به راهبردهای عملی تبدیل کند. در این مرحله، قشر وسیعی از کارشناسان محیط‌زیست و منابع طبیعی می‌توانند با توجه به گستردگی و پیچیدگی موضوعات علمی تحت تخصصشان، برنامه‌ریزی راهبردی آن نظریه‌ها را تهیه نمایند. این‌چنین، ارتباطات و مشارکت، تسهیل شده؛ علایق و ارزش‌های ناهمگرا با یکدیگر همسو و منطبق گردیده؛ تصمیم‌گیری‌های منظم و اجرای موفقیت‌آمیز، ترویج و تشویق شده؛ و بازسازی و آینده‌نگری از هم‌اکنون آغاز می‌شود.
@sahatzist
4⃣ گروه چهارم- کنشگر محیط‌زیست

✅افراد، چهار رویکرد مختلف نسبت به برنامه‌ریزی و اجرا دارند از قبیل:
واکنشی، غیرفعال، پیش فعال و کنشگر.

✅ در رویکرد واکنشی یا گذشته گرا (Reactive)، تمام تلاش روی برگرداندن ساعت به عقب صرف می‌شود. فرقی نمی‌کند چقدر بد، ولی گذشته به حال ترجیح دارد. همیشه از «روزهای خوب گذشته»، صحبت می‌شود. چنین افرادی حتی از آینده نیز وحشت دارند و تلاش می‌کنند که اتفاق نیفتد.

✅رویکرد غیرفعال یا حال گرا (Inactive)، سعی می‌کند حال را حفظ کند و آن را به گذشته و آینده ترجیح می‌دهد. هرچند، حال، مشکلات زیادی دارد ولی از گذشته بهتر است؛ و هر تغییر اضافی، به معنای شرایط بدتر است و باید اجتناب شود.

✅ رویکرد پیش فعال یا آینده‌گرا (Preactive)، معتقد است که آینده از حال و گذشته بهتر خواهد بود. سعی می‌کند به تغییرات شتاب دهد و به دنبال وضعیتی می‌گردد تا از سودمندی تغییری که همان پیرامونشان اتفاق می‌افتد بهره‌مند شود.

✅ولی رویکرد کنشگر یا فعال یا آینده‌ساز یا تعامل‌گرا (Proactive)، به وضعیت گذشته، حال یا آینده‌ی امور، قانع نیست. بلکه آینده مطلوب را طراحی می‌کند و سپس بر روی راه‌های ایجاد آن آینده، سرمایه‌گذاری می‌کند. چنین افرادی، فعالانه به آینده شکل می‌دهند.
@sahatzist
✅وقتی مسائل محیط‌زیستی/منابع طبیعی، استخراج، نظریه‌پردازی و راهبرد شدند، اکنون وظیفه کنشگر محیط‌زیست می‌باشد تا در روزنامه‌ها، خیابان، مجلس، درون حزب یا دولت و سایر ارگان‌ها، دست بکار شده، کنش اجتماعی-سیاسی نماید و آینده را از الآن بسازد. کنشگر محیط‌زیست می‌تواند در مجموعه‌ای از روابط اجتماعی با افراد دیگر و از طریق حضور اجتماعی خود و با داشتن اهدافی مشخص و آگاهانه، به روابط و نظام اجتماعی-محیط‌زیستی امکان وجود و تداوم دهد.

#استراتژیست_محیط‌زیست
#کنشگر_محیط‌زیست

@saha