🔴 جنایت زیست محیطی ترکیه... ✍️، کارشناس ارشد محیط‌زیست:

🔴 جنایت زیست محیطی ترکیه.

✍️#ربابه_ساریجالو ، کارشناس ارشد محیط‌زیست:
@sahatzist
◀️ آن هشت سال منحوس تمام شد، اما سایه‌ی مرگ و خون و خاک از خوزستان عزیزمان کم نشد. ما جنگ را خوب درک نکردیم، ما نخل‌های سوخته، آوارگی، فقر، گازِ خردل و مین‌های به‌جا مانده را ندیدیم. ما به روی مادران و پدران خسته از انتظار چشم بستیم و آینده‌ی خاکی فرزندانشان را خاکی‌تر کردیم. ما گمان بردیم که جنگ تمام شد! اما جنگِ خاک، نفس، تشنگی، همچنان ادامه دارد. معادله‌ی عجیبی‌ست، به جای کم شدن درد‌ها و رنج‌ها و به جای سبز شدن نخل‌های زیبا، هم‌چنان طوفانِ دردها ادامه ‌دار و بی‌توقف، تاب‌شان را بریده و نفس‌هایشان را بشماره انداخته است.
@sahatzist
و این‌بار جنایت و بمب مهلک دیگری در انتظارشان کمین گرفته است. #سد_ایلیسو، تیر خلاصی‌ست بر پیکرِ کم جانِ هور، خوزستان، زاگرس و در نهایت کل سرزمین مادری‌مان.
بیایید در کنار هم، بیاد نفس‌های سنگینِ مردمانمان و بیاد همه‌ی هموطنانِ عزیزی که در آتش جهل دیگران سوختند و دَم نزدند، این‌بار یک‌صدا برای نفس‌هایشان برای نفس‌هایمان به جنایت #ایلیسو نه بگوییم.
@sahatzist
❗️#سد_ایلیسو، یکی از سدهای بزرگِ در حال احداث در ترکیه است که ساخت آن از سال 2006 شروع شد و در سال 2019 به پایان خواهد رسید. این سد در جنوب شرق ترکیه و بر روی، رود دجله احداث می‌شود. رود دجله به سمت عراق سرازیر شده و از آنجا به هورالعظیم می‌رسد. احداث این سد، از ورود 56 درصد منابع آب دجله به خاک عراق جلوگیری می‌کند که در نتیجه آن فاجعه‌ی زیست محیطی عظیمی هورالعظیم و ایران را در بر خواهد گرفت.
@sahatzist
✅با امضای نامه‌ی زیر که به دبیر کل سازمان ملل متحد نوشته شده، اعتراض خود را به جنایت‌ زیست محیطی #سد_ایلیسو نشان دهیم.‌

جناب آقای آنتونیو گوتیرس، دبیر کل محترم سازمان ملل متحد

با سلام احتراما به استحضار میرساند جمهوری ترکیه در دو دهه گذشته سدهای زیادی در حوضه آناتولی جنوبی و سرچشمه های دجله و فرات ساخته است که گنجایش تنها یکی از این سازه های غول آسا یعنی سد آتاترک روی فرات که در 1992 آبگیری شد به 48 میلیارد مترمکعب می رسد. همچنین ساخت سد 10.4 میلیارد مترمکعبی ایلیسو روی سرشاخه های دجله از دسامبر 2014 در دست نجام است.
ساخت این سدها، نظام آبشناختی دو رودخانه بزرگ دجله و فرات را به شدت متاثر و مختل کرده و می کند و به متروکه شدن چندین میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشورهای سوریه و عراق انجامیده و بحرانی جدی در پایاب آنها یعنی هورالعظیم بوجود آورده است؛ بحرانی که سبب شده تا تالاب راهبردی هورالعظیم به بزرگترین کانون بحرانی ریزگرد در منطقه بدل شود.
جوامع بومی و مردم سوریه، عراق و ایران؛ یعنی: خاستگاه کهن ترین تمدنهای جهان چون ایرانی، سوری و بین النهرین، به شدت از اثرات ویرانگر این سدها آسیب دیده و می بینند.
ادامه روند ویرانگر سدسازی دولت ترکیه و مهار آب این دو رودخانه، گذشته از نابودی کشاورزی و تشنگی روستاها و شهرها در میان رودان، طغیان پدیده گرد و غبار در باختر ایران را هم پدید آورده و پیوسته تشدید می کند؛ فرآیند ویرانگری که نه تنها سلامت که فعالیتهای تولیدی و روزمره مردم را تهدید کرده و آبادبوم های انسانی را به سمت متروکه شدن سوق می دهد.
پیامدهای ویرانگر سدسازی در ترکیه نه تنها به فجایع انسانی ناشی از جنگ تحمیلی در سوریه و عراق دامن زده و حقوق بشر را تهدید میکند، که همچنین با مفاد کنوانسیون مقابله با بیابانزایی، و بیانیه حقوق جوامع بومی سازمان ملل آشکارا مغایرت تام دارد.
چنین است که ما امضاکنندگان زیر از سازمان ملل متحد و یونسکو درخواست رسیدگی به وضعیت نگران کننده حقابه جوامع بومی مولد در حوضه آبخیز دجله و فرات را داریم و خواهان احیای دوباره میان رودان از طریق گشودن دریچه های سدهای آناتولی جنوبی (بویژه سد آتاترک) و جلوگیری از ساخت و آبگیری سدهای در دست ساخت (بویژه سد ایلیسو) هستیم.
@sahatzist
ساحت زیست