راه حل آلمانی برای آلودگی ایرانی!. عمومی رایگان، برنامه آلمان برای مقابله با آلودگی هوا:

راه حل آلمانی برای آلودگی ایرانی!
@sahatzist
🔵ایسنا:حمل‌ونقل عمومی رایگان، برنامه آلمان برای مقابله با آلودگی هوا :

🔸دولت آلمان برنامه‌ای را در نظر گرفته تا به منظور کاهش آلودگی هوا استفاده از وسایل نقلیه عمومی رایگان شود.

🔸 بر اساس این طرح استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در شهرهایی که دچار آلودگی هوا هستند رایگان می‌شود.

🔸آلمان در ماه ژانویه متعهد شده تا کیفیت هوا را در شهرهای خود بهبود دهد و به همین دلیل تحت فشار کمیسیون اروپا قرار دارد. مقامات آلمان به دلیل مشکلات کیفیت هوا در شهرهای این کشور با اقدام قانونی روبرو هستند.

🔸بر اساس این برنامه علاوه بر رایگان شدن استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در آلمان، طرح ایجاد منطقه پاک، کاهش استفاده از خودروهای شخصی و ایجاد انگیزه برای استفاده از خودروهای برقی مطرح شده است.
@sahatzist
🔸به گزارش روزنامه تلگراف، قرار است این اقدامات در پنج شهر بن، اسن، هرنبرگ، رویتلینگن و مانهایم انجام شود و پس از آن در تمامی شهرهای دیگر اجرایی گردد.

مطابق با این خبر دست کم دو راه حل می توان برای آلودگی هوا متصور بود:

1️⃣راه حل اول: تعیین مجازات برای استفاده کنندگان از خودروهای شخصی همراه ایجاد محدودیت های ترافیکی مثل طرح زوج و فرد در کنار طرح هایی که دارندگان خودرو را مجاز می دارد تا در قبال پرداخت هزینه به محدودیت های ترافیکی وارد شوند. این راه حل به دلیل درآمد زایی برای ارگانهایی خاص از طریق صدور برگ های جریمه احتمالا طرفداران بیشتری در مجموعه حکومت خواهد داشت. مبالغ جریمه نیز عموما حداکثر در حد هزینه تاکسی های اینترنتی خواهند بود و به همین دلیل بازدارنگی قابل توجهی ندارند. در نتیجه چیزی عوض نمی شود به جیز اینکه درآمد دولت یا نهاد و ارگانی خاص افزایش قابل توجه می یابد. و این بر فرض این است که منافع گروه های ذی نفع همچون خودروسازان را در نظر نگیریم.
@sahatzist
2️⃣راه حل دوم: ترغیب به استفاده مالکین خودروهای شخصی از ناوگان حمل و نقل عمومی از طریق ارتقاء کمیت و کیفیت این ناوگان و پایین آوردن هزینه های استفاده از این ناوگان و ترغیب مردم به خرید خودروهای الکتریکی به کمک سوبسیدهای دولتی و ...راه حل دوم اما معمولا هزینه بر است. زیرا دولت و حاکمیت باید از درآمدهای پیش بینی شده خود برای خیر عمومی صرف نظر کنند. علاوه بر این دولت اگر خودش ذی نفع اصلی کارخانه های خودروسازی باشد متضرر ضرر دوجانبه می شود و در نتیجه تمایل زیادی به این کار نخواهد داشت.

🔴در باره اینکه راه حل ایرانی یا همان راه حل اول نتیجه بخش نیست شکی وجود ندارد پس چرا هیچ گاه راه حل دوم برگزیده نمی شود؟ آیا می توان همه تقصیر را به گردن مافیای خودروسازی انداخت؟ آیا به جز مافیای خودروسازی ذی نفعان دیگری نیز وجود دارند؟ درباره اصطلاح "ذی نفعان قربانی" چیزی شنیده اید؟ فردا ردباره این مطلب توضیح مفصل تری خواهم داد.

https://t.me/sahatzist