‍ فروپاشی. (محمد فاضلی)

‍ فروپاشی
(محمد فاضلی)
🔹 «فروپاشی: چگونه جوامع راه فنا یا بقا را برمی‌گزینند» کتابی نوشته جَرِد دایموند است. این با بررسی تاریخی و بر پایه روایتی تاریخی از تمدن‌های گذشته به این سؤال می‌پردازد که چگونه جوامع محیط‌زیست خود را تخریب کرده و دست به زیست‌بوم‌کشی (اکوساید) زده‌اند. کتاب بسیار آموزنده، هشداردهنده و البته دارای روایتی ساده و جالب برای عموم علاقمندان به مباحث محیط‌زیستی است. سایر تخصص‌ها نیز می‌توانند با خواندن کتاب بسیار بیاموزند و به بینشی محیط‌زیستی مجهز شوند. کتاب را فریدون مجلسی به فارسی ترجمه کرده و در 656 صفحه توسط «نشر نو» منتشر شده است. عبارت زیر را از پیش‌گفتار کتاب انتخاب کرده‌ام.
🔹 «فرایندهایی که جوامع پیشین از طریق آن با آسیب رساندن به محیط‌زیست تیشه به ریشه خودشان زده‌اند، به هشت گروه تقسیم می‌شود که اهمیت نسبی آن‌ها بر حسب مورد متفاوت است: جنگل‌زدایی و تخریب زیست‌بوم، معضلات خاکی (فرسایش، شورش شدن خاک و کاهش حاصلخیزی)، مسائل مدیریت آب، شکار بیش از حد، ماهیگیری فراتر از نیاز، تأثیر گونه‌های واردشده بر گونه‌های بومی، رشد جمعیت انسانی، و افزایش تأثیر سرانه مردم». (ص. 19)
🔹 حواس‌مان باشد، ما همه این هشت گروه عوال مخرب را بر سر محیط‌زیست ایران آورده‌ایم و عوامل مخرب دیگری را نیز بر آن‌ها افزوده‌ایم. ادامه این مسیر سرنوشت خوبی برای ایران ما رقم نخواهد زد.
(این متن را اگر می‌پسندید برای دیگران هم ارسال کنید.) @fazeli_mohammad