🌎لستر بروان: از ضدیت با گوشه نشینی زیست محیطی تا امید به آینده

🌎لستر بروان: از ضدیت با گوشه نشینی زیست محیطی تا امید به آینده
@sahatzist
✅آنچه در زیر می خوانید برشی است از سخنان دکتر حمید طراوتی با نشریه حکیم مهر درباره ویژگی های متفکر و نویسنده زیست محیطی آقای لستر براون.

🔸دکتر حمید طراوتی از فعالان محیط زیست و از مترجمین پرکار و شناخته شده این حوزه در یک گفتگو درباره آخرین اثرش، نجات محیط زیست،‌ پلن بی ۴، نوشته لستر بروان،‌ از اختصاصات برجسته کتاب و ویژگی‏ های تفکر نویسنده آن گفت.

🔸او لستر بروان را یکی از برجسته ‏ترین چهره ‎ها در میان متفکرانی می‎ داند که در زمینه تئوری محیط زیست و نحوه برون‎ رفت از بحران زیست محیطی قلم می ‎زنند و در معرفی فعالیت‎ های او گفت:

🔸لستر براون از سال ۲۰۰۰ تمام تلاش خود را وقف ارائه نقشه راه و راه ‎حلی برای برون‎رفت از وضع کنونی اختصاص داد و دست به‎ کار تالیف یک سری کتاب شد از جمله اقتصاد زیست محیطی یا اکواکونومی، که بنده آنرا هم ترجمه کردم و در سال ۸۱ منتشر شد. کتاب بعدی کتاب طرح امید است که پلن بی ۲ نام گرفت و لستر براون در آن درصدد پیش ‎بینی آینده محیط زیست برآمده است و در ادامه نگارش این کتاب سری کتاب‎ های پلن بی را آماده انتشار نمود، از جمله پلن بی ۴ که در همه آنها به توضیح مشکلات زیست محیطی و چگونگی برون رفت از آنها می ‎پردازد. آقای بروان تعقیب تغییرات در اقتصاد جهان را، چه در جهت منفی یعنی تغییراتی که به محیط زیست صدمه می زند و چه در جهت مثبت یعنی تغییرات و فن آوری‏ هایی که به توسعه پایدار کمک می‏کند، وجهه همت خود قرارداده و تلاش ‏کرده این دو را در کنار هم بگذارد و از مجموع آنها مدلی قابل استفاده برای تمام کشورهای جهان ارائه دهد."
@sahatzist
🔸تفکر لستر بروان چند ویژگی بارز دارد که در کتاب حاضر هم کاملا منعکس است.
اول این که آقای بروان به کل توجه دارد و کل ‎گراست و مسائل جزئی را فقط به ‎عنوان بخشی از یک معما و بخشی از یک تصویر بزرگ تر می‎بیند و تمایل دارد آن تصویر بزرگ تر را ارائه دهد و معتقد است مطبوعات و رسانه‎ های جمعی همواره بخش‎ هایی از واقعیت را بررسی می‎ کنند و هیچ‎گاه این تصاویر کوچک را کنار هم قرار نمی‎ دهند تا بشود دید که جهان در اثر مجموع حوادثی که برای محیط زیست اتفاق می‎ افتد به کجا می ‎رود.

🔸ویژگی دیگر او این است که مانند سایر اکولوژیست‎ ها اعتقاد به تقدم محیط زیست بر اقتصاد دارد و بر این نظر است که باید تغییر بزرگی در نگرش مردم و مسئولان نسبت به محیط زیست پدید بیاید، به ‎نحوی که همگان بپذیرند که محیط زیست زیرمجموعه اقتصاد نیست بلکه اقتصاد زیرمجموعه محیط زیست است. اگر محیط زیست وجود نداشته باشد اقتصادی وجود نخواهد داشت. این یعنی آن که فن آوری و تکنولوژی همه مشکلات بشر را حل نمی ‎کند و بشر تا حد زیادی هنوز هم به طبیعت متکی است.

🔸دیگر ویژگی او اعتقاد به این امر است که در میان تمام مشکلات گریبان‎ گیر محیط زیست مانند رشد جمعیت، نابودی جنگل‎ ها، مساله دودمه و آلودگی شهرها، انفجارات اتمی، خشکسالی و سیل‎های شدید و از بین رفتن مراتع، آن عاملی که جهان را به بحران خواهد کشاند، مساله کمبود مواد غذایی است یعنی تمام تخریبی که در محیط زیست صورت می ‎گیرد و تغییر آب و هوا که بزرگ ترین تهدید زیست محیطی است، همه منجر به کاهش تولید مواد غذایی خواهد شد و از طرف دیگر رشد سالانه ۷۸ میلیون نفر فشار بسیار زیادی برای تامین غذا به طبیعت وارد می‎آورد و کمبود مواد غذایی به ‎عنوان اولین نشانه بحران شدید زیست محیطی بروز خواهد کرد و موجب شورش و ناآرامی و دردسر برای دولت‎ ها خواهد شد.

🔸 از طرف دیگر آقای بروان با گوشه نشینی و روحانیت زیست محیطی نیز مخالف است یعنی این تفکر که همه مشکلات ناشی از تکنولوژی و فناوری جدید است و باید برای رهایی از وضع کنونی به اقتصاد قدیم برگردیم و به ‎دامان طبیعت پناه ببریم. او برخلاف، معتقد است که اقتصاد جدیدی که در آن محیط زیست حفظ شود، از دل همین اقتصاد موجود به ‎وجود می‎آید و جوانه ‎های اقتصاد جدید هم اکنون روئیده و تا یکی دو دهه آینده این جوانه‎ ها رشد خواهند کرد و تمام جهان را فراخواهند گرفت.
@sahatzist
ساحت زیست http://uupload.ir/files/9w6_images.jpg