محسن رنانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه اصفهان: در آینده، این نه آمریکا و عربستان و فرقه‌های مذهبی تندرو و …، بلکه آب خواهد بود که ب

محسن رنانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه اصفهان :در آینده، این نه آمریکا و عربستان و فرقه های مذهبی تندرو و ...، بلکه آب خواهد بود که بیشترین ضربه را به این نظام وارد خواهد کرد.

@sahatzist
انچه می خوانید تلخیصی از صحبت های دکتر رنانی در خانه اندیشمندان علوم انسانی در سلسله نشست هایی به نام "آب، فرهنگ و جامعه" است که در سال 94 بیان شده است.
@sahatzist
🔴متهم کردن مردم ، جامعه و فرهنگ در بحران آبی یی که امروز با آن روبرو هستیم نوعی نعل وارونه و به دور از انصاف است. سهم مصرفیِ اندک مردم در چرخه ی آب به ما اجازه نمی دهد که آن ها را در معرض اتهام قرار دهیم و از کسانی که خود قربانی سیاست های آبی غلط هستند بخواهیم تقصیر خود را پذیرفته و الگوی مصرف خود را اصلاح کنند.
@sahatzist
🔴 اگر الگوی مصرف مردم در جایی خراب شده است، این حکمرانی غلط آب است که آن را تخریب کرده است. مردم ما برای 3 هزار سال می دانستند چگونه آب را مصرف کرده و به تعادلی پایدار در طبیعت برسند. گراف های میزان بارش در کشور حاکی از آن است که طی سی سال گذشته، میزان بارش در کشور تفاوت چندان محسوسی با سی سال پیش از آن نداشته و حتی آسمان نیز بر ما جفا نکرده است. ولی نظامی ناکارآمد و بی تدبیر در حوره ی حکمرانیِ آب، به راحتی فرهنگ آبیِ 3 هزار ساله ی ما را بر باد داده است و اکنون اقدام به زیر سوال بردن جامعه و فرهنگ می کنند.
@sahatzist
🔴بحران آب اکنون به بیماری در شرف تشنج و ورود به کمایی مرگ بار شبیه است. بدون شک نمی توان در این شرایط بحرانی به بیمار گفت که با تغییر الگوی تغزیه ی خود جلوی بحران را بگیرد. شرایط آبی کشور نیز در معرض ورود به تشنج است و ما باید از وقوع این فاجعه جلوگیری کنیم.
سطح هایی از نزاع آبی در بسیاری از قسمت های کشور آغاز شده و با ادامه ی روند کنونی، این نزاع در کشور افزایش خواهد یافت و طی سال های آینده بصورت روزانه، زندگی مردم را متاثر خواهد کرد. پس در این شرایط نمی توان از اصلاح الگوهای مصرفی مردمی که سهمی بسیار ناچیز در مصرف آب در مقایسه با صنعت و کشاورزی دارند سخن گفت. ما باید سیاست های غلط حکمرانی نادرست آب را زیر سوال ببریم و به اصلاح آن ها بپردازیم.
@sahatzist
🔴نزاع های استانی در حوزه ی آب مذت ها است که در اصفهان، شهرکرد و چهارمحال و بختیاری و برخی دیگر از نقاط آغاز شده و این نزاع تا جایی پیش رفته که دیگر حتی صحبت های کارشناسی نیز تاثیر چندانی در کاهش و تلطیف آن ندارد. ما باید از گسترش این نزاع ها به سایر استان ها و خانه به خانه شدن این نزاع که اکنون در قالب مشاجره های لفظی در برخی استان ها شاهد آن هستیم جلوگیری کنیم و باید در این راه سریع عمل کنیم.
پنهان کاری و لاپوشانی بحرانی بودن شرایط آبی کشور، خطر بزرگ دیگری است که عده یی نمی گذارند گفتگو در این باب شکل گیرد و از نتایج ان وحشت دارند. این در حالی است که اگر اکنون ما می توانیم با گفتگو و اذعان به وجود این بحران، برای برون رفت از آن به چندین چاره توسل جسته و از شدت آن بکاهیم، با ادامه ی روند کنونی در آینده به جایی خواهیم رسید که دیگر هیچ چاره یی جر آنچه به ما تحمیل خواهد شد نداریم. نخستین ضرورت ما این است که نظام حکمرانی، متوجه بحران باشد و به وجود آن اذعان کند و مدیریت و حاکمیت خود را بر این مبنا تغییر دهد.
@sahatzist
🔴چرا نظام ما در حوزه های سیاسی همواره قاطع عمل می کند و در حوزه های اجتماعی و اقتصادی محتاطانه و گاه با ترس رفتار می کند. ماه ها است که دولت قصد دارد در خصوص حذف یارانه ها تصمیم گیری کند، ولی ان ها جرات حذف یارانه بگیران پردرآمد را ندارند. اگر دولت با اذعان مشکلات اقتصادی خود و طرح آن ها در قالب گفتگوی مستقیم و بی پرده با مردم به آن ها اعتماد کند، مردم بدون شک در این راه به نظام حکمرانی کمک خواهند کرد. در خصوص آب نیز همینطور است. دولت های مختلف کشور همگی در رسیدن به بحران کنونی مقصر بوده اند و با وضع سیاست های غلط و کارشناسی نشده یی نظیر توسعه ی کشاورزی، خودکفایی در گندم، سدسازی و ... کشور را به بحران کنونی دچار کرده اند. پس همگی باید به این اشتباه ها اذعان کرده و با پذیرش آن، برای خروج از بحران تلاش کنند.
@sahatzist
ساحت زیست

http://uupload.ir/files/3fq