🔵هندوانه یک معجزه است!

🔵هندوانه یک معجزه است!
@sahatzist
1️⃣یکی از کامل ترین اصطلاح هایی که مدتی است در ادبیات سیاسی کمتر استفاده می شود، اصطلاح "حیف و میل" است. در سال های دهه شصت کتاب های تاریخ مدارس مملو از عبارت "حیف و میل اموال عمومی توسط دربار و اطرافیان شاه" بود.
در ترکیب واژگانی "حیف و میل" هر آن چه که می تواند آفت یک حکمرانی ونظام سیاسی یا تمدن و فرهنگ یک کشور باشد نهفته است.
کلمه حیف ناظر به "ناکارآمدی" است. ناکارآمدی حکمرانان می تواند باعث اتلاف منابع مالی و انسانی شود. حکمرانی ناکارآمد در زمان جنگ منابع انسانی را تلف و در زمان صلح با سیاست های غلط اقتصادی باعث هدررفت منابع مالی می شود.
ناکارآمدی الزاما رابطه ای با قصد قبلی ندارد. چه بسیار دولتمردانی که با نیت های خیر مرتکب فجایع ملی یا جهانی شده اند. ناکارآمدی محصول تصلب سیاسی،نگاه آرمانی یا ایدئولوژیک زده به واقعیت های سیاسی، عدم گردش نخبگان و نبود امکان رقابت برای گزینش افراد شایسته است.

اما "حیف" یک قل جدایی ناپذیر دارد و آن هم "میل" است. میل ناظر به فساد است. میل بر خلاف ناکارآمدی با قصد قبلی صورت می گیرد و محصول عدم شفافیت در ساختارسیاسی و اقتصادی، نبود رسانه ها مستقل و آزاد و فقدان جامعه مدنی مطالبه گر و قوی است. «حیف و میل»نه تنها در سطح حکمرانان که در سطح مردم نیز فاجعه بار است. راندمان پایین کاری، عدم احترام به محیط زیست، عدم صرفه جویی در مصرف انرژی ، دروغ ها و رشوه ها و فسادهای خرد از نشانه های ناکارآمدی و فساد در سطح جامعه اند.
حیف و میل مکمل یکدیگرند. هر جا بستر حیف شدن باشد، ژن های خوب سریع مانع «حیف شدن»شده و آن را میل می کنند. ناکارآمدی و فساد به صورت پیوسته در حال بازتولید همند. فساد ناکارآمدی را تشدید می کند و ناکارآمدی فساد را. حیف و میل همه جا به صورت دوقلوهای افسانه ای جدائی ناپذیر ظاهر می شوند.دوقلوهای افسانه ای را یادتان هست؟

2️⃣دوقلوهای افسانه‌ای یک مجموعه تلویزیونی فرانسوی بود. شخصیت‌های اصلی این سریال کارتونی جولز، یک پسر چینی، و جولی، یک دختر انگلیسی، هستند که از والدینی متفاوت ولی در یک ساعت و در یک مکان متولد شده‌اند . این دو با گرفتن دست‌های یک‌دیگر نیرویی ماوراءالطبیعی پیدا می‌کنندو می توانند کارهای خارق العاده انجام دهند. حیف و میل هم می توانند با گرفتن دست های یکدیگر کارهای باورنکردنی انجام دهند. باور ندارید؟

3️⃣دیروز بنا به ضرورتی مسیرم به خیابان های امام خمینی و رودکی (سلسبیل) افتاد.در حد فاصل میدان امام خمینی تا خیابان رودکی و سپس حد فاصل رودکی تا خیابان آزادی هفده وانت هندوانه فروشی وجود داشتند که هرکیلو هندوانه را بین هزار تا هزار و پانصد تومان می فروختند.
در همین مسیر یک بطری آب معدنی سیصد سی سی خریدم به قیمت هزارتومان و در پمپ بنزین میدان حر شصت لیتر بنزین زدم از قرار لیتری هزار تومان.
برای تولید هر کیلو هندوانه حدودا سیصد لیتر آب شیرین مصرف می شود. یعنی برای هرکیلو هندوانه حدودا هزار عدد بطری آب سیصد سی سی نیاز است که اگر فرض کنیم قیمت آب تصفیه نشده با کسر هزینه های بسته بندی و سود کارخانه و عملیات تصفیه و..یک دهم تصفیه شده است مجموع هزینه آب تمام شده برای هرکیلو هندوانه باید حدودا صدهزارتومان باشد! حکمرانی ناکارآمد آبی و یکی از معجزات این دوقلو این است که هندوانه را با التماس کیلوئی هزارتومان می فروشند. ایمان نیاوردید؟ حالا معجزه بعدی:
یک لیتر بنزین بیشتر از سه عدد بطری آب سیصد سی سی است. این یعنی اینکه اگر بنزین لیتری سه هزارتومان بیشتر باشد تازه هم قیمت آب خواهد شد! نکته حالب تر اینکه بنا به آخرین خبر منتشر شده برای قیمت تمام شده بنزین که مربوط به سال 96 است، قیمت تمام شده هر لیتر بنزین برای دولت دوهزار و هفتصد تومان است! دولت های به عنوان بزرگترین ذی نفع کارخانه های خودروسازی و همزمان به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کننده های سوبسید بنزین، هیچ گاه انگیزه لازم برای واقعی کردن قیمت بنزین و در عین حال رقابتی کردن بازار خودرو را نداشته است. این فساد بزرگ و بدیهی که از فرط عظمت و همه گیری همچون هوا دیده نمی شود باعث شده تا نه تنها مجموعه حاکمیت بلکه تک تک مردمی که بنزین مصرف می کنند درگیر این فساد شوند. هر که باک بزرگتری داشته باشد، بیشتر از این رانت بهره می برد و آنها که به راستی مستحق مصرف این یارانه هستند از آن بی بهره اند.باز هم ایمان نیاوردید؟

4️⃣سرنوشت هر تمدن و نظام سیاسی بستگی به قدرت و ضعف این دوقلوها دارد. آنها اگر قوی باشند و دست