‍ 👁‍🗨 «محیط زیست مرز ندارد!»

‍ 👁‍🗨"محیط زیست مرز ندارد!"

👈 دکتر محسن عبداللهی


@Zaminonline

دکتر عبداللهی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و اساتید شناخته شده حقوق بین الملل محیط زیست، در کانال کمیسیون حقوق بشر اسلامی نوشت:

✍ از منظر علم حقوق و بویژه قضاوت در مسایل رخ داده از جمله دستگیری و ادعای خودکشی مرحوم دکتر کاووس سید امامی، از اساتید و فعالان محیط زیست، سخن گفتن در این مقطع بسیار دشوار است‌؛ زیرا ما از وقایع پرونده تقریبا بی‌اطلاع هستیم.

✍ با این همه، با توجه به اتهاماتی که توسط مقامات قضایی به ایشان و تعداد دیگری از بازداشت شدگان فعال در حوزه محیط زیست وارد شده، برای تنویر افکار عمومی توجه به نکته ذیل را که به طبع محیط زیست و حفاظت بین‌المللی از آن مربوط می‌شود را لازم می‌بینم.

✍ "مرز گذری محیط زیست" از اصول پایه‌ای و طبیعی این محیط به شمار می‌رود. جغرافیای طبیعی برخلاف جغرافیای سیاسی انسان‌ساز، مرز نمی‌شناسد.

✍ درست به همین دلیل حفاظت موثر از محیط زیست مستلزم همکاری بین‌المللی است.

✍ جمع‌آوری دقیق اطلاعات زیست محیطی و تبادل بین‌المللی این اطلاعات مهمترین مصداق چنین همکاری به شمار می‌رود.

✍ نگاهی به کنوانسیون‌های بین‌المللی مانند کنوانسیون های حفاظت از لایه ازن، تغییرات اقلیمی، گونه های مهاجر و غیره به خوبی نشان می‌دهد که چگونه همکاری در تبادل اطلاعات جزو تعهدات کلی دولت ها بشمار می‌آید.

✍ یک مثال می‌تواند ضرورت چنین همکاری را روشن کند. مبارزه موثر با انتشار گازهای کاهنده لایه ازون (فریونها) مستلزم آگاهی از حجم انتشار سالانه این گازها در کره‌ زمین بوده و هست.

✍ حال سوال این است که بدون همکاری بین‌المللی در جمع‌آوری و تبادل اطلاعات مربوطه چگونه می‌توان از حجم انتشار مورد نظر آگاه شد؟ همین منطق در مورد آلودگیهای زیست محیطی دریای کاسپین نیز صادق است.

@Zaminonline
✍ در کنار اهمیت جمع‌آوری و تبادل اطلاعات باید این واقعیت را نیز در نظر گرفت که در غالب کشورها، دولت ها و نهادهای بین‌المللی به شدت به تلاش‌های مجدانه‌ سَمَن‌ها وابسته هستند.

✍ هیچ دولتی به تنهایی نمی‌تواند مدعی علاقه و توانایی لازم برای شناسایی و تدبیر مسائل زیست محیطی بشود. درست به همین دلیل سمن‌های زیست محیطی حتی به کنفرانس‌های بین المللی دعوت شده و بعضا به آنها مسئولیت هایی در اجرای کنوانسیون های بین المللی سپرده می‌شود.

✍ اتهام فعالان زیست محیطی جمع‌آوری اطلاعات محیطی و انتقال آن به بیگانگان اعلام شده است.

✍ به ظن بسیار قوی، فعالیت مرحوم دکتر کاووسی و همکاران ایشان در راستای همان همکاری بین‌المللی بوده که ذکر آن در سطور فوق داده شد.

✍ از مقامات قضایی خواهشمند است که با توجه به طبیعت اطلاعات زیست محیطی و اهمیت تبادل آنها برای حفاظت از زیست کره که وظیفه ذاتی هر سازمان غیردولتی زیست‌محیطی است‌، موضوع را با اطلاعات سیاسی و امنیتی کشور قیاس ننمایند و امکان همکاری های بین‌المللی را در حوزه مسائل زیست محیطی محدود نکنند؛ همکاری که برای حفاظت از محیط زیست ایران حیاتی است.

🔻اگر‌ پسندیدید، نشــر دهیــــد


@Zaminonline 🌿 🌍 / زمین آنلاین