درآمدی بر جنبشهای سیاسی اکولوژیکی.. قسمت اول:.. 🖋جلال حاجی زاده

درآمدی بر جنبشهای سیاسی اکولوژیکی

قسمت اول :

🖋جلال حاجی زاده

جنبشهای سیاسی اکولوژیکال از زمره ی جنبشهای نوین اجتماعی به شمار می رود که در بیست سال گذشته مباحث پیرامون آن به اوج خود رسیده است، بطوریکه در عصر حاضر همچون یک نهضت فلسفی- سیاسی راه خود را هموار ساخته و طرفداران فراوانی را گرد آموزه هایش متمرکز کرده است. هم اکنون این نهضت جوان که به اندیشه سبز از آن نام برده می‌شود، وارد گفتمان های فلسفی- سیاسی گردیده و حوزه های ناشناخته و افق پویایی را پیش روی خود دارد . جنبش سبزها با سازماندهی علاقمندان و کادرهای سبززیست بوم! در تشکیلات جامعه مدنی و گروهای سیاسی و غیر سیاسی ،در مسیری گام نهاده است که می تواند حاکمییت های سیاسی را با چالش های جدی مواجه سازد. غالب جنبش هاس زیست بوم گرایی در انقلابات مسالمت آمیز رنگی(انقلاب مخملی) نقش بارزی ایفا کرده اند.
به هر روی بحران محیط زیست، امروزه یکی ازمهم ترین گرفتاری های جهانی به شمارمی رود. برای رویارویی با این بحران، مشارکت مردمی بیش از پیش ضروری است و به لحاظ اهمیت این امر است که سازمان های غیر دولتی وتشکل های مردمی زیست محیطی درسراسر جهان شکل گرفته اند تا این مشارکت راجهت دهی و هدایت کنند.

با چنین مقدمه ای سؤالاتی در این زمینه مطرح می‌گردد که پاسخ و تبیین آن‌ها هدف این نوشتار می‌باشد،به تعبیر دقیق تر نگارنده در این نوشته، هرچند مختصر، سعی بر آن خواهد داشت با طرح سؤالاتی در خصوص مباحث مربوط به اکولوژی نسبت به توضیح و بازخوانی آن‌ها اقدام نماید.

سوالاتی از قبیل اکولوژی چیست؟ چه نوع رابطه‌ای میان انسان ،طبیعت و جامعه اکولوژیک وجود دارد؟ رهیافت و خوانش طیف های سیاسی – فلسفی طرفداران اکولوژی چگونه است؟

اصطلاح اکولوژی یا بوم شناسی از ترکیب واژه های یونانی "oikos"(به معنای خانه یا زیستگاه)و "logos"(به معنای شناخت یا علم به چیزی)برساخته شده است.

( ۱) اکولوژی به عنوان یک دیسیپلین علمی ، مطالعه پیوندها، به هم وابستگی‌ها و جریان انرژی است که در محدوده و یا میان موجودات زنده و اکوسیستم وجود دارد امادر معنای جدیدتر سیاسی، اکولوژی اشاره به چشم اندازی دارد که برای حفظ و حراست از محیط طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد.

(۲)برای نخستین بار این واژه توسط ارنست ‌ها ینریش ‌هکل در اواخر دهه( ۱۸۶۰) به کار رفته است؛معنای مدنظر هکل،« علم روابط میان ارگانیسم‌ها و محیط زیست آن‌هابوده است ».

(۳) با این وصف می توان ردپای مفاهیم اکولوژی را از آغاز خلقت بشر تا کنون پی گرفت؛...

ادامه دارد

#اکولوژیکی
#انقلاب_مخملی

وبلاگ ساحت زیست را برای دیدن مطالب بیشتر دنبال کنید:

http://sahatzist.blogfa.com/


برای ارائه نظرات ارزشمند و انتشار مطالبتان برای ما ایمیل بفرستید:
[email protected]



@sahatzist