🌎فسلفه‌ای علیه سطحی گری زیست محیطی!

🌎فسلفه ای علیه سطحی گری زیست محیطی!
@sahatzist
🔻آنچه در زیر می خوانید قسمتی است از مقاله ای با عنوان "دو جنبش زیست‌بوم‌شناسی: یکی سطحی، دیگری عمیق و آینده‌نگر" که خلاصه‌ای از سخنرانی مقدماتی فیلسوف و کنشگر محیط زیست، آرنه نس در «کنفرانس پژوهشی در آیندۀ جهان سوم»، که توسط محسن صفاری به فارسی برگردانده شده و در تارنمای میدان نشر یافته است. برای خواندن کامل این خلاصه سخنرانی در انتهای مطلب می توانید از لینک تارنمای میدان استفاده کنید.


🔸آرنه نس فیلسوف و کنشگر نروژی، که اصطلاح «زیست‌بوم‌شناسی عمیق» برساختۀ اوست، بین سال‌های ۱۹۱۲ تا ۲۰۰۶ زندگی کرد. او نه تنها روشنفکری پرآوازه، که همچنین شخصیتی الهام‌بخش برای کنشگران محیط‌زیستی سال‌های آخر قرن بیستم بود. نس دیدگاه زیست‌بوم‌شناسانۀ خود را با ایدۀ مقاومت غیرخشونت‌آمیز گاندی درهم آمیخته و در مواردی پرشمار به کنشگری روی آورد. از کتاب‌های او می‌توان «زیست‌بوم‌شناسی، اجتماع و شیوۀ زندگی» و «زیست‌بوم‌شناسی خردمندانه» را برشمرد.

🔸آلودگی و تهی‌سازی منابع بخشی از دل‌نگرانی‌های سیاست‌هایی است که در پی مسئولیت‌پذیری زیست‌بومی هستند. اما نگرانی‌های عمیق‌تری وجود دارند که ما را به اصولی چون گوناگونی، پیچیدگی، خودگردانی، تمرکززدایی، همزیستی، برابری‌خواهی و جامعه‌ای به دور از تبعیض‌های طبقاتی رهمنون می‌شوند.

🔸دو جنبش، یکی در زمان کنونی نیرومند اما سطحی، دیگری جنبشی عمیق اما کمتر نیرومند، به رقابت برای جلب دیدگاه‌های ما پرداخته‌اند. در اینجا می‌کوشم ویژگی‌های این دو جنبش را بیان کنم.
@sahatzist
1️⃣جنبش سطحی زیست‌بومی:

این جنبش علیه آلودگی و تهی‌سازی منابع طبیعی مبارزه می‌کند و آماج کانونی آن بهداشت و بهروزی مردم در کشورهای توسعه‌یافته است.
در این قسمت از مبارزه زیست‌بوم‌شناسان حامیان قدرتمندی یافته‌اند. اما گاه این حمایت به زیان موضع کلی آنان صورت می‌گیرد. این حمایت هنگامی زیانبار است که توجه را تنها بر آلودگی و تهی‌سازی منابع و نه بر همۀ مشکلات زیست بومی متمرکز می کند. یا هنگامی که پروژه‌هایی به کار گرفته می‌شوند که آلودگی را کاهش داده اما انواع دیگری از زیان‌ها را ایجاد می‌کنند. بدین گونه که اگر بهای چیزهای ضروری زندگی به علت نصب دستگاه‌های ضد آلودگی افزایش یابد، اختلاف‌های طبقاتی نیز افزایش می‌یابد. اصول اخلاقی مسئولیت‌پذیری ایجاب می‌کند که زیست‌بوم‌شناس نه در خدمت زیست‌بوم‌شناسی سطحی، که در خدمت جنبش زیست‌بوم‌شناسی عمیق باشد
@sahatzist

2️⃣ جنبش عمیق زیست بومی:
1 نپذیرفتن انگارۀ «انسان در محیط‌زیست» به سود پذیرش انگارۀ «میدان همگانی، خویشاوندی».
۲. «برابری‌خواهیِ زیست‌سپهری» در اصول بنیادی.
۳. «اصول گوناگونی و همزیستی»
۴. «دیدگاه طبقه‌ستیز».
۵. «مبارزه با آلودگی و مبارزه با تهی‌سازی منابع».
۶. «پیچیدگی، نه دشواری»
۷. «خودگردانی محلی و تمرکززدایی».
ساحت زیست
لینک تارنمای میدان 👇

https://meidaan.com/archive/59330