خودروهای برقی چه بر سر آینده خواهند آورد؟

خودروهای برقی چه بر سر آینده خواهند آورد؟

این مطلب ترجمه گزارشی از تارنمای اکونومیست با عنوان "پایان کار موتور احتراق داخلی" است که توسط مترجم کانال ساحت زیست به فارسی ترجمه شده است.

برگردان به فارسی :#علی_ناصح
@sahatzist
✅« هوش و ابتکار بشری هنوز موفق نشده تا یک نیروی پیشران مکانیکی به‌جای اسب اختراع کند. » این‌ها واژگانی هستند که در دسامبر ۱۸۹۳ در یک روزنامۀ فرانسوی به نام ژورنال کوچک با حسرت تمام بیان می‌شود. در جولای سال بعد، یعنی تنها به فاصلۀ یکسال، دنیا به تماشای مسابقه‌ای می‌نشیند که از پاریس تا روئن بین کالسکه‌های بدون اسب برگزار می‌شود. تعداد ۱۰۲ شرکت‌کننده با خودروهایی که نیروی پیشران‌شان را از بخار، نفت، برق، هوای فشرده، و هیدرولیک می‌گیرند، در این مسابقۀ ۱۲۶ کیلومتری شرکت می‌کنند و در مقابل چشمان انبوه تماشاچیان، تنها ۲۱ نفرشان موفق می‌شوند از خط پایان بگذرند. برندۀ این مسابقه البته خودروی مجهز به موتور احتراق داخلی است.
@sahatzist
✅ در مسابقۀ سال ۱۸۹۴ در پاریس حتی یک خودروی برقی هم موفق به عبور از خط پایان نشد، زیرا لازم بود تا هر ۳۰ کیلومتر یکبار باتری خودرو جایگزین شود. خودروهای برقی امروزی به باتری‌های نوع لیتیوم یون مجهزند و کارکردشان به مراتب بهتر است. برای نمونه، خودروی Chevy Bolt در هر ۳۸۳ کیلومتر و خودروی تسلا مدل S پس از طی مسیری حدود ۱,۰۰۰ کیلومتر نیاز به شارژ دوبارۀ باتری دارند. برآورد پژوهشگران بنگاه مالی UBS این است که ظرف یک سال آینده هزینۀ کلی مالکیت خودروهای برقی و بنزینی برابر شود. پیش‌بینی خوش‌بینانۀ آنها این است که تا سال ۲۰۲۵ تعداد خودروهای برقی جهان از ۱ درصد فعلی به ۴۴ درصد افزایش پیدا کند.
@sahatzist
✅ فراموش نکنیم که بهای مصرفی هر کیلو وات ساعت برق در سال ۲۰۱۰ از ۱,۰۰۰ دلار به ۱۳۰ تا ۲۰۰ دلار در سال جاری کاهش پیدا کرده و از طرفی مقررات سختگیرتر شده‌اند. همین ماه پیش، بریتانیا نیز به جمع کشورهایی پیوست که توقف تولید و استفاده از خودروهای غیربرقی را در دستور کارشان قرار داده‌اند، به‌طوری که تا سال ۲۰۵۰، آلایندگی خودروهای تولیدی و مصرفی جدید در این کشورها باید به صفر برسد.
@sahatzist
✅در واقع کشورهای ثروتمند به کمک خودروهای موتوری از نو ساخته شدند؛ سرمایه‌گذاری‌های کلانی در ساخت و ساز شبکه‌های جاده‌ای صورت گرفت که منجر به توسعۀ حومۀ شهرها و ظهور مراکز بزرگ خرید و رستورانهای بین جاده‌ای شد. نزدیک به ۸۵ درصد کارگران آمریکایی، از حومۀ شهر با اتومبیل به شهر سفر می‌کنند. به‌علاوه، پس از جنگ جهانی دوم، چه در آمریکا و چه در هر کجای دیگر، صنعت خودروسازی به یک نیروی پیشرانِ موثر برای توسعۀ اقتصادی و رشد طبقۀ متوسط جامعه تبدیل شد. در حال حاضر نزدیک به یک میلیارد خودرو در جاده‌های دنیا وجود دارد که تقریبا همگی از سوختهای فسیلی استفاده می‌کنند.
@sahatzist
✅روند برقی کردن خودروها موجب آشفتگی صنعت خودروسازی شده است. خودروهای برقی در مقایسه با خودروهای موجود بسیار ساده‌ترند و قطعات کمتری نیز دارند. آنها بیشتر شبیه به کامپیوترهای چرخ‌دار هستند. بنابراین به کارگران کمتری برای مونتاژ و قطعات کمتری از شرکتهای قطعه‌ساز نیاز دارند و از همین رو کارگران شرکتهای خودروسازی غیربرقی نگران از دست دادن کارشان هستند. قضیه به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ بازار پشتیبانی فنی و تولید لوازم یدکی نیز کوچکتر خواهد شد. در حالی‌که خودروسازان امروزی در کارخانه‌های پُرخرج قدیمی خود و نیروی کارِ انباشته در این کارخانه‌ها با مشکلات زیادی گلاویز هستند، تازه‌واردان این عرصه هیچ مانعی جلوی روی خود نمی‌بینند.
@sahatzist
✅ پدیدۀ خودروهای برقی، در کنار خدمات تازه‌ای چون کرایۀ اشتراکی و ظهور خودروهای بدون راننده، در نهایت ممکن است به جایگزینی مالکیت خودرو با شکلی از « خدمات مسافرکشی » منجر شود که به موجب آن به‌محض این‌که مسافری اعلام نیاز کند، انبوه پیشنهادها به سویش سرازیر شود. در افراطی‌ترین پیش‌بینی، این امر می‌تواند صنعت خودروسازی را تا ۹۰ درصد فعلی آن کوچکتر کند. فراگیر شدن خودروهای برقی بدون راننده و خدمات کرایۀ اشتراکی این خودروها، مساحتی از شهر را که در حال حاضر در اشغال خودروهای پارک شده است، آزاد خواهد کرد. (در برخی شهرها، مساحت آزاد شده برابر ب