دو خبر و یک گزارش/ از اردکانیان تا آوارگان وطنی

دو خبر و یک گزارش/ از اردکانیان تا آوارگان وطنی

1️⃣کره جنوبی در ساخت سد بختیاری به ایران کمک می‌کند‌
‌@sahatzist
🔹کیم سونگ هو، سفیر کره جنوبی در ایران گفت: "کره در طرح ساخت سد بختیاری بر روی رودخانه بختیاری از سرشاخه های رود دز، با ایران همکاری خواهد کرد. این سد با ارتفاع بیش از ۳۰۰متر اگر بزرگ ترین سد دنیا نباشد، از سدهای بزرگ دنیا است که با همکاری شرکت‌های کره‌ای در ایران ساخته می شود."‌

2️⃣«اردکانیان» و «غلامی» به مجلس معرفی شدند.
@sahatzist
🔹بهروز نعمتی، سخنگوی هیات رییسه مجلس از معرفی «اردکانیان» و «غلامی» به عنوان وزرای پیشنهادی نیرو و علوم به مجلس خبر داد.
لازم به ذکر است که اردکانیان نیز همچون بیطرف جزو سردمداران تفکرات سازه محور و تکنوکرات های دهه ۷۰ و ۸۰ محسوب می شود .

متن کامل این گزارش را با رفتن روی INSTANT VIEWبخوانید و برای علاقه مندان به مسائل محیط زیست و مافیای سد سازی بفرستید.

ساحت زیست
@sahatzist


3️⃣و اما یک گزارش :
@sahatzist
۶۳روستا تخلیه شدند. ۱۲‌هزار نفر آواره. اما جنگی در کار نبود. پای یک سد در میان بود.

🌑مهمترین پیامد احداث سد کارون ٣ ویرانی نظام تولید سنتی و مهاجرت روستاییان به سوي شهرها بود که باعث از دست دادن هویت، از بین رفتن همبستگی و روابط خویشاوندي، افزایش فردگرایی و انزوا، حاشیه‌نشینی و بزهکاري و درنهایت فقر و بیکاري شد. با ساخت سد کارون ٣ و با توجه به جابه‌جایی و تجمیع صورت گرفته می‌توان بروز مسائلی از قبیل برهم‌خوردن نظام همسایگی، کمرنگ شدن ارتباطات اجتماعی به دلیل برهم‌خوردن نظام گذشته، کمرنگ‌شدن آداب و رسوم خاص محلی به دلیل ورود افراد از سایر روستاها و جمع‌شدن ساکنان روستاهاي مختلف در یک مکان، از بین رفتن راه‌هاي ارتباطی و کاهش سرمایه‌ اجتماعی براي روستاییان حاشیه سد را برشمرد.

این جملات بخشی از نتایج تحقیق ذوالفقار احمدياوندي و سجاد بهمئی با عنوان «ارزیابی پیامدهاي اجتماعی و فرهنگی پروژه احداث سد کارون٣» است. تحقیقی که می‌گوید ساخت سد ازجمله اقداماتی است که منجر به تغییراتی گسترده در زندگی اجتماعی و جمعی می‌شود و از این‌رو تبعات آن باید بیش‌از‌پیش مورد توجه قرار گیرد.
@sahatzist
🌑روستاییان میراحمد، شیوند، سادات‌موسوی، رکت، خدابخشی‌ها و چند روستای کوچک دیگر که باقی مانده‌اند. دیگر خبری از دشت‌های باز و زمین‌های کشاورزی نیست. فقط خروش آب وحشی مانده و ترک دیوارهای خانه میراحمدی‌ها «سال ٨٣ که آبگیری سد شروع شد، زمین‌لرزه‌هایی آمد و همین هم زمان آغاز رانش بود. خانه‌ها ترک‌های بزرگ برداشتند و مردم از ترس به چادر پناه بردند.»
@sahatzist
🌑اسدی طاقتش تمام شده، می‌گوید ۱۳‌سال است که بیش از ۴۰خانوار در سیاه‌چادر زندگی می‌کنند و برای هیچ‌کس اهمیتی نداشته. «خودم دوربین گرفتم و از وضع وحشتناک و خطرناک روستا فیلمی برای صداوسیما فرستادم که پخش نکردند. در فضای مجازی پخش کردم و آن‌قدر رفتم و آمدم تا ستاد بحران بعد از این همه‌ سال خبری از ما بگیرد.» یک ماه قبل جلسه‌ای برای رسیدگی به وضع روستاهای باقی مانده در حاشیه سد کارون تشکیل شد. «باور می‌کنید می‌گفتند اطلاعی از وضع شما نداریم؟ مگر می‌شود ندانند.

🌑 روستاهای باقی‌مانده در میان آب‌ محصورند و تنها راه ارتباطی‌شان با بیرون از روستا رد شدن از میان آب سد با کمک بارج -شناورهایی برای حمل‌ونقل اشیای بزرگ از مسیر آب- است.

راه‌های ارتباطی از سمت دهدز، ایذه و حتی از سوی چهارمحال‌وبختیاری هم بسته شده و می‌گویند میان آب‌های سد محصور شده‌اند. قربانی هم کم نداشتند. یکی از بدترین حوادث، غرق شدن مینی‌بوسی بود که مردم را به ایذه می‌برد. ١٢نفر جان باختند. «٥عموزاده‌ من در مینی‌بوس بودند. همه مردند. به ‌سال نکشید که عمو هم دق کرد و مرد.» از میراحمد تا دهدز ٣٥ دقیقه راه است و تا ایذه هم حدود دوساعت. خودرو‌ها و آدم‌ها باید سوار بر بارج تا بالای قوسی سد بروند. آن‌جا پیاده شوند «بعد هم بیست دقیقه با خودرو تا ایذه فاصله است.»
@sahatzist
🌑کار داشتیم. زمین داشتیم. راحتی داشتیم. اعتبارمان شالیزار و باغ‌های میوه‌مان بود. بدبخت شدیم و به نان شب محتاج.» سه‌چارک یکی از ۶۳ پارچه روستایی بود که آب‌های سد آنها را بلعید و ساکنانش را