‍ 🔴فروپاشی ما از کجا شروع می‌شود؟

‍ 🔴فروپاشی ما از کجا شروع می شود؟
@sahatzist
✅در طول تاریخ تمدن های بسیاری بوده اند که زوال شان دست کم در عصر خودشان ناممکن می نمود. این تمدن ها چنان در عصر خود به لحاظ علمی و نظامی قوی بوده اند که مطالعه سازه ها و یافته های آنان حتی در این عصر عجیب می نماید. اما امروز از این تمدن ها جز ویرانه های پراکنده چیزی باقی نمانده است. چرا چنین است؟ آیا ممکن است تمدن ها با سابقه هایی چند هزار ساله و علی رغم پیشرفت های نظامی و علمی دچار فروپاشی شوند؟ آیا عوامل زیست محیطی می تواند عامل فروپاشی شود؟ خود فروپاشی به چه وضعیتی اطلاق می شود؟

✅ این ها سوالاتی است که جرد دایموند در کتاب فروپاشی یا چگونه جوامع راه فنا یا بقا را بر می گزینند سعی در پاسخ به آنها داشته است. دایموند در این کتاب آسیب های زیست محیطی را که می تواند باعث فروپاشی جوامع شود به هشت گروه تقسیم کرده است. آیا این آسیب ها برای شما آشنا نیست؟
در زیر قسمت هایی از این کتاب را می خوانید.

🔻چگونه ممکن است جامعه ای که زمانی آ نچنان قدرتمند بود، کارش به فروپاشی بینجامد؟ سرنوشت فردفرد شهروندانش چه شد؟ آیا از آنجا رفتند؟ و اگر چنین باشد چرا؟ یا آنکه در همانجا به وضعی ناخوشایند مردند؟
@sahatzist
🔻 در پس رازهای خیال انگیز، این فکر آزاردهنده پنهان است که: آیا ممکن است چنین سرنوشتی سرانجام جوامع ثروتمند خودمان نیز باشد؟ آیا درست همان طور که ما امروز به ویرانه های جنگلی شهرهای مایا خیره می شویم، روزی گردشگران با حیرت به آسمان خراش های زنگارگرفتۀ نیویورک نخواهند نگریست؟

🔻از سالها پیش گمان می رفت وجود بسیاری از این متروکه های پر راز و رمز دستکم تا حدی نتیجۀ مسائل زیست محیطی بوده باشد: یعنی اینکه مردم ناخواسته موجب نابودی منابع زیست محیطی ای شده باشند که جوامعشان به آن وابسته بوده است. این گمان دربارۀ خودکشی غیرعمد زیستی _ زیست بوم کشی _با توجه به کشفیاتِ دهه های اخیرِ باستان شناسان، آب و هواشناسان،تاریخ دانان، دیرین شناسان و گَرده شناسان تأیید شده است.
@sahatzist
🔻فرایندهایی که جوامع پیشین از طریق آن با آسیب رساندن به محیط زیست تیشه به
ریشۀ خودشان زده اند، به هشت گروه زیر تقسیم می شود که اهمیت نسبی آ نها برحسب
مورد متفاوت است:

▪️جنگل زدایی و تخریب زیست بوم

▪️معضلات خاکی (فرسایش،شور شدن خاک و کاهش حاصل خیزی)

▪️مسائل مدیریتِ آب

▪️شکار بیش از حد

▪️ماهی گیری فراتر از نیاز

▪️تأثیر گونه های واردشده بر گونه های بومی

▪️رشد جمعیت انسانی

▪️افزایش تأثیر سرانۀ مردم.
@sahatzist
🔻آن فروپاشی های پیشین روندهای کم و بیش مشابهی طی می کردند تا گونه هایی از یک مضمون واحد را تشکیل دهند. رشد جمعیت مردم را ناچار می کرد شیوه های جدی تری برای تولید کشاورزی در پیش گیرند از قبیل آبیاری، کشت دوباره یاکرت بندی و کشت و کار را از اولویت گزینش زمین های درجه یک به زمین های نه چندان حاصل خیز گسترش دهند تا شکمهای گرسنۀ زیادی را سیر کنند.

🔻عملکردهای نامعقول منجر به آسیبهای زیست محیطی هشت گانه ای شد که از آ نها نام بردیم و به رهاکردن دوبارۀ زمین های کشاورزی کم حاصل انجامید. نتایج آن برای جامعه، کمبود غذا و قحطی،جنگهایی میان جنگجویان بسیار بر سر منابعی اندک و سرنگونی نخبگان حاکم به دست توده های سرخورده بود.
سرانجام، جمعیت بر اثر قحطی یا جنگ یا بیماری کاهش می یافت و جامعه بخشی از آن گرفتاری سیاسی و اقتصادی و فرهنگی را که در زمان اوج خود پرورانده بود، رها می کرد.
@sahatzist
ساحت زیست