گزیده سخنان عیسی کلانتری در مصاحبه با ایرنا

گزیده سخنان عیسی کلانتری در مصاحبه با ایرنا
بخش اول : اگر وضعیت فعلی مصرف آب در بخش کشاورزی ادامه داشته باشد در کمتر از 25 سال دیگر شرق و جنوب کشور کاملا خالی از سکنه خواهد شد...در این حد که شاید چیزی به نام ایران دیگر وجود نداشته باشد!

◀️ایرنا: پیش از این در جایی گفته بودید اگر فکری به حال حفظ ذخایر تجدید پذیر آب نشود در کمتر از 30 سال دیگر، باید 50 میلیون ایرانی از کشور مهاجرت کنند. این عدد 50 میلیون از کجا آمده است؟
کلانتری: جمعیت شرق زاگرس و جنوب البرز تا مرزهای جنوبی و شرقی که همه باید کوچ کنند.
ایرنا: چه استانهایی از این قضیه ایمن هستند؟
کلانتری: دو استان شمالی کشور و استان های غرب زاگرس.
ایرنا: بخشی از این جمعیت 50 میلیون نفری نمی توانند به شمال کشور مهاجرت کنند؟
کلانتری: شمال کشور اشباع شده و ظرفیت جذب جمعیت بیشتر را ندارد. بخشهای عمده مناطق شمالی کوهستانی و وسعت دشت هایش اندک است که آن هم پر شده است.
ایرنا: این پیش بینی تان برای 30 سال آینده است؟
کلانتری: بله. 4 سال پیش گفته بودم 30 سال. الان حداکثر ظرف 25 سال آینده به آن وضعیت خواهیم رسید.
@sahatzist

◀️ایرنا: تبعات اجتماعی و سیاسی این مهاجرت 50 میلیونی را چگونه ارزیابی می کنید؟
کلانتری: بسیار وحشتناک. در این حد که شاید چیزی به نام ایران دیگر وجود نداشته باشد. از سویی مگر 50 میلیون مهاجر شوخی است؟! 5 میلیون آواره سوری ترکیه و تمام اروپا را به هم ریخته است. حالا این جمعیت بشود 50 میلیون نفر، دیگر سنگ روی سنگ بند نمی شود.

◀️ایرنا: اما بانک توسعه آسیاسی در سال 2013 گفته بود کشورهای آسیایی با بحران کمبود آب مواجه نیستند بلکه با بحران مدیریت آب رو به رو هستند؟!
کلانتری: ما هم بحران مدیریت آب داریم هم بحران کمبود آب. ضعف مدیریت سر جای خود، ولی ما در مناطق عظیمی از کشور کمبود آب شدید داریم. تقریبا همه سفره های آب زیرزمینی را هم تخلیه کرده ایم و چیزی نمانده که ما روی آن قسم بخوریم یا دعوا کنیم .
مصرف اصلی آبمان هم در بخش کشاورزی است. اما هنوز مسئولین نظام قائل به این نیستند که در این کشور به خصوص از جنوب البرز و شرق زاگرس تا مرزهای شرقی و جنوبی بحران آب داریم. سرانه باقیمانده آب این نواحی کمتر از 800 متر مکعب است یعنی ما درون بحرانیم نه در مرز بحران؛ چرا که وقتی سرانه آب از 1000 متر مکعب کمتر شد، بحران آغاز می شود.
مسئولین نظام هنوز فکر می کنند این حرفها، بی اساس و غیرعلمی است. آنها هنوز به طور کامل باور نکرده اند که کشور وارد بحران آبی شده است لذا در برنامه ششم توسعه هم که در مجلس مطرح است همان فشارهای سابق ادامه دارد.
@sahatzist
◀️** سیل هم بیاید سفره های آب زیرزمینی پر نمی شود
ایرنا: چرا؟
کلانتری: وقتی سفره های زیرزمینی خشک می شوند، طبقات خاک نشست می کنند و محل ذخیره آب از بین می رود. از این رو اگر بارندگی 10 برابر قبل هم شود باز آب روی سطح زمین جاری می شود و نمی تواند به داخل خاک نفوذ کند.

◀️ایرنا: اگر این ملاحظه کاری ها که اشاره می کنید واقعیت داشته باشد دلیل آن چیست؟ در مورد دریاچه ارومیه گفته بودید به خاطر فشار چند نماینده محلی، دولت از طرح خرید ' حق آب' کشاورزان صرف نظر کرد؟
کلانتری: به نظر من دلیل اصلی این رویکرد مسوولین، باورنکردن بحران آب است. یکی از مقصرین اصلی در این زمینه هم متخصصین کشور هستند که مسئولین را توجیه نکرده اند. کارشناسان آب، زمین شناسی و انجمن های علمی که خطرات پیش روی کشور را می دانند ولی از گفتن آن ابا می کنند. آنها از طریق آینده پژوهی به خوبی از بلای هولناکی که به زودی و صرفا به خاطر کم آبی، بر سر کشورشان می آید با خبرند ولی با سیاسی کاری یا بی تفاوتی از کنار آن می گذرند؛ چرا کمبود آب را فقط باید از زبان 4 تا 5 نفر در ایران بشنویم؟! یعنی صدها متخصص دیگر از این وضعیت آگاه نیستند؟! واقعا نمی دانم، شاید این افراد برای زندگی خود و خانواده شان، جایی غیر از ایران را پیش بینی کرده اند که روزه سکوت گرفته اند!
@sahatzist

ساحت زیست
http://s1.upzone.ir/62316/123004609_PhotoL.jpg