مرحوم اینانولو: قربانی زبان، قهرمان محیط زیست.. 🖋ایمان معمار. قسمت اول

مرحوم اینانولو : قربانی زبان ، قهرمان محیط زیست

🖋ایمان معمار
قسمت اول

1)عرض احترام به اینانلو:
هدف این نوشتار نه زیر سوال بردن خدمات مرحوم اینانلو به محیط زیست بلکه نگاهی زبان شناسانه به جمله ایست که در گفت و گو با یکی از خبرنگاران بیان کرده و نظر خود را درباره ریاست خانم معصومه ابتکار بر سازمان محیط زیست بدین صورت ابراز کرده بود:" سالها پیش هم گفته بودم که محیط زیست تنها محیطی است که باید مدیریتش با مرد باشد زیرا این محیط زیست جای سوسول‌بازی نیست، زیرا طبیعت خشن است."

2) مفعول واقعگی زنان در زبان اینانلو :
یکی از مفروضات اصلی تحلیل گفتمان این است که هیچ متن خنثی یا بی طرفی وجود ندارد و تمامی متن ها بار ایدئولوژیک دارند، در تحلیل گفتمان نه با افراد و کنشگران ، بلکه با پدیده ها و امور اجتماعی ای سروکار داریم که اتفاقا حضور آن ها در مسیر گفت و گو متجلی می گردد. بسیاری از زبان شناسان معتقدند گفتمان در شکل گفتگو، جلوه مستقیم باورها و اندیشه های فرد است، زیرا متن غیر گفتگویی ممکن است در معرض تحریف یا تفسیر قراربگیرد. با این نگاه جملاتی از نوع بیانات اینانلو نه صرفا نظری شخصی بلکه واقعیتی اجتماعی در باره نوع نگاه به زنان است که گفتار آن مرحوم را به عنوان تجلی گاه خویش برگزیده است! در این نگاه زنان اموری ابژکتیو هستند که دست کم در بعضی از زمینه ها قدرت فاعلی ندارند. اطلاق واژه ضعیفه به زنان ناظر به همین تلقی "مفعول واقعگی" است. این برخورد با مقوله جنسیت وقتی با محیط زیست گره می خورد که قرینه رفتار توسعه یافتگی ناپایدار و سرمایه داری وایسته با طبیعت قرار می گیرد . در حقیقت طبیعت نیز همچون زنان یک موضوع ابژکتیو می شود و در این حالت چه گونه یک امر ابژکتیو می تواند از امر ابژکتیو دیکر محافظت کند ؟
مثال ملموس این روند محافظت مرد قدرتمند و مهربان و زحمت کش خانواده از زنان و فرزندان خود دربرابر مردان متعرض دیگر در یک جامعه سنتی پدرسالار است.
باید توجه داشت مسئله این نیست که عده ای به دنبال بیرون کشیدن منابع از طبیعت و زنان و عده ای همانند اینانلو در جست جوی ممانعت از این کار و حفاظت از زنان و طبیعت اند، بلکه مسئله اصلی این است که در هر دو نگاه مفعول بودگی زنان در نهایت موجب تسلط و توفق مردسالاری سازمان یافته و سرمایه داری مصرف گرا واقع می شود.
ذکر این نکته بدیهی است که صرف به کار بردن صفت " خشن" برای طبیعت به هیچ وجه برای سابژکتیو کردن آن کفایت نمی کند واز جنس صفت و موصوف های مثل مادینه سرکش یا زن طغیانگر می نمایاند.
ادامه دارد...

#تحلیل
#تحلیل_گفتمان
#اینانلو
#ایمان_معمار

وبلاگ ساحت زیست را برای دیدن مطالب بیشتر دنبال کنید:
http://sahatzist.blogfa.com/
برای ارائه نظرات ارزشمند و انتشار مطالبتان برای ما ایمیل بفرستید:
[email protected]

@sahatzist